30.08.2018 — 16:17

В Україні все більше журналістів стають експертами в темі НАТО, – Микола Білоус

В Україні все більше журналістів стають експертами в темі НАТО. Про це заступник Голови Держкомтелерадіо Микола Білоус сказав під час вручення сертифікатів учасникам семінару для журналістів та представників громадських об’єднань про засади і принципи діяльності НАТО.

Нагадаємо, 28 серпня в Києві завершився дводенний семінар на тему «Переваги співробітництва з Альянсом: засади і принципи діяльності НАТО та його роль у підтримці міжнародної безпеки».

Захід було організовано Держкомтелерадіо у рамках плану заходів щодо реалізації Концепції вдосконалення інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2018 рік.

Під час семінару його учасники, журналісти з різних регіонів України опрацьовували питання щодо можливостей та викликів євроатлантичної інтеграції України, а також особливостей висвітлення цих процесів у ЗМІ.

До участі в семінарі були запрошені експерти у галузі євроатлантичної інтеграції. Зокрема, представники Ради національної безпеки і оборони України, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, Міністерства оборони України, Центру інформації і документації НАТО в Україні, Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», Національного інституту стратегічних досліджень, всеукраїнської Ліги «Україна-НАТО», Інституту Євро-Атлантичного співробітництва та інші.

В рамках першої панельної дискусії учасники обговорювали питання трансформації архітектури безпеки у світі після 2014 року, а також ролі НАТО у підтримці міжнародної безпеки. Говорили про засади і принципи діяльності Північноатлантичного альянсу, про основні загрози його єдності та можливості захисту його східного флангу.

Друга панельна дискусія була присвячена питанню відносин Україна – НАТО. В цьому контексті обговорювалися перспективи вступу України в Північноатлантичний альянс. Зокрема, журналістів цікавило: чи реально стати членом НАТО для країни, яка має анексовані території та напівзаморожені конфлікти, чи можна деполітизувати процес вступу до Альянсу тощо. Експерти роз’яснювали в чому різниця вступу до НАТО та ЄС.

Особливу увагу спікери приділили питанню як покращити громадську думку про НАТО в «проблемних» регіонах.

Всі учасники мали можливість послухати спеціальну лекцію на тему «Військово-політичний Альянс демократій: яким буде НАТО завтра», а також взяти участь у інтерактивному воркшопі на прийняття рішень «Гібридна війна Росії та її наслідки: погляд з командного пункту НАТО».

Джерело