02.09.2018 — 12:05

Вадим Лозовий: Сприяння, допомогу та співпрацю з бізнесом вважаю одним із основних завдань

Напередодні професійного свята підприємців голова облдержадміністрації Вадим Лозовий спільно з першим заступником голови обласної ради Неонілою Андрійчук завітали на зустріч з  підприємцями Хмельницької області. Відбувся захід  в офісі Агенції “АСТАР”, представники якої ставлять собі на меті досягнення сталого розвитку нашого регіону, базуючись на цілях визначених ООН. Спікерами виступили члени Агенції.

Під час неформального спілкування учасники зустрічі мали змогу обговорити цілу низку питань, що хвилюють сьогодні представників бізнесу, напрацювати нові шляхи та ідеї для подальшої плідної співпраці з владою області.

Як зазначив Вадим Лозовий, він вбачає великий потенціал у проведенні такого діалогу з бізнесом, адже це дає можливість оперативно вирішувати проблеми, що виникають, а також допомагати у реалізації тих проектів, що дозволять Хмельниччині виходити на якісно новий рівень економічного розвитку. Вадим Миколайович відмітив, що на його думку,  для розвитку регіону одним із дуже важливих інструментів може стати такий захід, як економічний форум, що має бути потужним майданчиком для налагодження нових бізнесових зв’язків, залучення в економіку додаткових інвестицій.

“За декілька тижнів ми організовуємо традиційну ХХХІ Хмельницьку агропромислову виставку “Агро-Поділля-2018″. Звичайно, це важлива подія для області, однак хотілось би розширити цей формат. Ми хочемо залучити зовнішнього інвестора, показати потенціал області, який у нас, безперечно, є. Я ставлю на меті провести дійсно якісний економічний форум, який би слугував  не для піару, а приніс реальні результати,” – сказав голова. Також він звернувся до Олега Демчука, директора Агенції “АСТАР”, з проханням щодо інформаційної підтримки цього заходу у майбутньому.

Під час спілкування учасники обговорили окремі питання діяльності бізнесу як безпосередньо в області, так і в державі в цілому. Зокрема, торкнулись проблем нестачі кваліфікованих кадрів, спричиненої відтоком їх за кордон та недостатнім обсягом підготовки, малої заробітної плати в багатьох галузях, низького рівня ефективності управління ресурсами, недобросовісної конкуренції та узгоджених антиконкурентних дій учасників торгів через систему державних закупівель “Прозорро”,  необхідності розробки моделі економічного розвитку нашого краю, тощо.

Особливо жваве обговорення викликала проблема корупційної складової в сучасному бізнес-середовищі, зокрема, той факт, що ще явище не лише гальмує нормальну роботу підприємств, які хочуть працювати у правовому полі,  а й дає додаткові переваги для недобросовісних виробників та надавачів послуг.

Вадим Лозовий різко відреагував на це питання, зазначивши, що викорінення корупції вважає одним з свої першочергових завдань. Звертаючись до присутніх, він закликав бізнесменів також включитися до цієї боротьби: “Я завжди готовий допомогти. Якщо у вас хтось щось незаконно вимагає чи ставить перепони для вашої роботи, приходьте до мене. Ми активно співпрацюємо у питаннях боротьби з корупцією із представниками правоохоронних органів області, тому реакція буде жорсткою та негайною. Один я не зможу з цим боротися, але вірю, що завдяки спільним нашим зусиллям ми зможемо подолати це явище.”

Вадим Миколайович також зазначив, що в свою чергу чекає від представників бізнес-спільноти дій у  відповідь: “Я буду звертатися до вас як представників бізнесу, щоб ви спрямовували кошти на підвищення заробітних плат, виводили з “тіні” своїх працівників, припиняли виплату заробітної плати “у конвертах”. Ви маєте розуміти, що сьогодні, в умовах децентралізації, саме податки з доходів фізичних осіб наповнюють місцеві бюджети, тобто відбувається розвиток території”.

Окрім спілкування, учасники зустрічі мали можливість ознайомитися із презентацією аналітичного звіту за результатами  дослідження, проведеного в рамках проекту “Адвокаційна кампанія у сфері зовнішньоекономічної діяльності на місцевому рівні”. Під час цього дослідження шляхом проведення глибинних інтерв’ю проаналізували якість послуг, що надаються митницею.

Також до уваги присутніх була представлена інформація про систему державних закупівель у країнах ЄС, можливості, що відриваються для бізнесу у цій сфері, особливості роботи із системами різних держав Євросоюзу та вимоги до бажаючих брати участь в торгах.

Підсумовуючи зустріч, голова облдержадміністрації ще раз запевнив присутніх у тому, що обласна влада відкрита для нових ідей та надаватиме усіляке сприяння тим починанням, що дадуть змогу комплексно розвивати економіку області.

“До мене щодня звертаються десятки людей із різноманітними питаннями, і я намагаюся жодне не залишати поза увагою. Тим більше я вважаю своїм обов’язком дослухатися до нашого бізнесу, який сьогодні створює робочі місця та наповнює  наші бюджети. Буду сприяти, співпрацювати та допомагати,” – наголосив Вадим Лозовий.