04.09.2018 — 14:45

Сто днів: підсумки та перспективи: звіт голови облдержадміністрації Вадима Лозового за 100 днів роботи

Здаватись    не    можна,    ніколи,    нізащо.
І    одним  звичайнісіньким    ранком
Згадайте,    що    все    стається    на    краще,
А    ніч    найтемніша    перед    світанком…

Шановні запрошені, колеги!
Шановні святі отці, представники місцевого самоврядування, представники бізнесу!
Шановна громадськість! Шановні представники ЗМІ!

Розумію усю складність ситуації, в якій перебуває держава та Хмельниччина, зокрема. 100 днів було достатньо для того, щоб оцінити ситуацію та спланувати свою подальшу роботу. Попереду нас чекає складна, але,  переконаний, успішна діяльність команди однодумців. Президентом України Петром Порошенком та Кабінетом Міністрів України визначено шлях реформ і вони неодмінно принесуть успіх.

Шановні присутні! Щоденно ми з вами покликані робити все можливе щоб повернути довіру людей до влади. Для цього всі громадяни мають бачити позитивні зміни,  розвиток наших громад та регіону в цілому. Переконаний, що нові та оновлені медичні заклади, школи, садочки, спортивні споруди та відремонтовані дороги скажуть набагато більше, аніж красиві гасла та слова.Наша мета і,  я впевнений, кожного присутнього в цьому залі,  будувати економічно міцну Хмельниччину. Важливо пам’ятати, що кожного дня ми стримуємо зовнішнього агресора, який прагне знищити Україну. За 4 роки війни, яку Росія розв’язала проти України, ми з вами зберегли державу і зміцнили її. Ми з вами створили сильну армію. Майже знищені українські війська величезними зусиллями волонтерів, наших небайдужих громадян  –  відродились.

Я сердечно дякую кожного учасника волонтерського руху за титанічну працю і неймовірний патріотизм!

Влада зробила все, аби вплив війни на суспільство був якомога меншим. Національне гасло «Слава Україні! Героям слава!» стало головним вітанням у Збройних Силах України. Цього року для військовослужбовців розпочато масштабне будівництво 184-ох гуртожитків. З них 13 в нашій області для 1625-ти військовослужбовців-контрактників. Завдяки нашим захисникам маємо мир на Хмельниччині.

Тому  підтримка воїнів захисників та їх сімей, є серед пріоритетів діяльності моєї команди:

– вже завершена процедура   придбання  житла для 15-ти сімей загиблих,  субвенція 15,3 млн. грн.,

–  стали власниками земельних ділянок ще 416 бійців, всього 8874 військових отримали  у власність землю,

– виплачено 400 тис. грн. допомоги 8-ми сім’ям військовослужбовців, захоплених у полон, або зниклих безвісти.

Найбільшою подякою нашим захисникам  буде  успішна робота на землі мирної Хмельниччини. Я вклоняюсь щоденному подвигу наших захисників, кожній пролитій краплі крові за Україну, кожній материнській сльозі. Я звертаюсь до всіх присутніх і закликаю негайно реагувати  на всі потреби наших захисників! Ми їх тил! В першу чергу,  чиновники на місцях, мають забезпечити  підтримку і соціальний захист.

Принцип роботи моєї команди – якнайтісніше спілкуватись з людьми, негайно включатись у вирішення проблем, що виникли.

Я закликаю всіх голів райдержадміністрацій, міських голів, голів ОТГ  брати участь у вирішенні проблем на місцях, робити постійні виїзди в громади, люди мають спілкуватись з вами особисто,  добре вас знати. Наша державницька позиція має проявлятись в найшвидшій реакції на будь яку ситуацію.

Щоб не допустити повторення зриву опалювального сезону в м. Шепетівка, потрібно вже зараз займатися вирішенням проблем. Моя чітка позиція, що майновий комплекс теплозабезпечення міста Шепетівка має бути повернений у комунальну власність громади.  Обласна адміністрація підставить плече, але міський голова міста Шепетівка, міська рада   мають активно включитись у вирішення питання.  

Мені не подобається зволікання з  вирішенням   екологічних проблем у  Понінці, Подільських Товтрах… І мене не влаштовує рівень виконавської дисципліни в екології області. Саме тому, мною сьогодні підписано розпорядження  про створення Департаменту екології та  природних  ресурсів. Я вважаю помилкою його ліквідацію.

Терміново треба виправляти катастрофічну екологічну ситуацію на річці Хомора, що виникла внаслідок діяльності Понінківської картонно-паперової фабрики. Мною ініційовано та проведено спільне засідання комісії ТЕБ та НС з головою Житомирської ОДА та громадськістю. На сьогодні затверджено  проект реконструкції очисних споруд вартістю  понад 16 млн. грн..

Ми виявили кризову ситуацію, пов’язану з антисанітарними, неналежними умовами перебування особливо вразливої категорії дітей з вадами психофізичного розвитку в санаторії «Куява» Ярмолинецького району, с. Соснівка. Знайдено альтернативний комунальний заклад у відмінному стані для негайного переведення дітей. Йде процедура звільнення керівника, призначено позачергову атестацію персоналу. Шановні керівники районних адміністрацій, міські голови, голови ОТГ! Ситуація в Куяві – це ганьба! Такого не має бути! Я попереджаю, якщо  у подальшому будуть виявлятись подібні факти, голови районних адміністрацій, керівники галузей будуть класти заяву мені на стіл.

Мною вирішене питання жителів Старокостянтинова щодо виділення їм земельних ділянок із земель державної власності, якими вони користуються понад 30 років. Люди вчасно не встигли узаконити  право  власності на свої городи, а тому зараз опинилися перед загрозою їх втрати. Після детального вивчення ситуації прийнято рішення, що громадяни отримають дозвіл на розробку землевпорядної документації. Якщо люди, через бюрократичні перепони, за 30 років не можуть оформити землю на якій вони працюють, значить не ефективно працює система управління землями.

Для уникнення таких ситуацій ми передаємо в комунальну власність ОТГ землі сільськогосподарського призначення державної власності. Тому, шановні голови ОТГ, ви станете господарями на цій землі, закликаю вас не допускати подібних ситуацій! Це ваша особиста відповідальність!

Ініційована Президентом реформа децентралізації дала сільським територіям можливості, які до цього мали тільки міста обласного значення. Сьогодні десятки і сотні мільйонів коштів залишаються громадам.  Хмельницька область займає  ІІ місце в загальному рейтингу формування ОТГ по Україні. Я дякую всім хто повірив у цю реформу, хто вчасно спрацював і сьогодні має ресурс та можливості для розвитку своїх територій.

Опрацьовано та рішенням сесії обласної ради внесено актуальні зміни в Перспективний план формування територій громад області, в результаті  Хмельниччина – одна  з перших областей, де перспективний план формування громад покриває 100% території.

Тільки у поточному році схвалено реалізацію 183-ох проектів ОТГ, спрямованих на капітальні ремонти та реконструкцію закладів освіти, охорони здоров’я, культури, центрів надання адміністративних послуг, розвитку комунальних підприємств. Я закликаю всіх керівників районних адміністрацій, сільських, селищних голів у найкоротші терміни завершити формування об’єднаних територій!

Головам адміністрацій підкреслюю ще раз, децентралізація – це один із ваших основних пріоритетів! На сьогодні всім очевидна різниця в розвитку тих територій які об’єдналися, і які не об’єдналися. Давайте подивимось як розвиваються наші громади, що на практиці підтвердили ефективність децентралізації.

Коли небайдужі люди, об’єднавшись, змінюють своє життя   на краще. Яскравим прикладом є громада Дунаєвець.

Громада  Полонного за допомогою проекту  “U-LEAD з Європою” створила та відкрила надсучасний Центр надання адміністративних послуг. 144 послуги отримують   23 тисячі жителів району. Це стало можливим тільки завдяки децентралізації.

Хочу зупинитись на досягненнях Старосинявської громади та показати  формулу успіху розвитку.

Громада, одна із перших в Україні, утворена в межах усього району. Завдяки відкритості і не корумпованості  втілюються  в життя  2  потужних проекти, залучені  інвестиції:

– 1,5 млрд. грн. на будівництво соєво-екстрактного заводу, створено 200 робочих місць.

– 1,1 млрд. грн. на будівництво сонячної електростанції потужністю 50 мВт.

В районі активно вирішуються питання з працевлаштуванням, енергозбереженням  та з поповненням бюджету громади. Формула успіху проста – не будете брати хабарі, прийде інвестор,  будуть створені робочі місця, громада буде розвиватись, люди задоволені.

За моєї ініціативи розблоковано роботу щодо створення ОТГ в тих районах, де не було зрушень. За останні місяці утворено Улашанівську сільську ОТГ Славутського р-ну, Ямпільську сільську громаду Білогірського р-ну. Завершуються процедури приєднання сільських рад до Полонської міської громади та міста Славута. Зрушились процеси утворення ОТГ  у Віньковецькому та Теофіпольському районах.

Хто знає, що означає сума  746 млн. грн.? Шановні керівники територій, що не об’єдналися, за інформацією Департаменту фінансів, це наші втрати за час децентралізації,  це втрати громад,  що не утворились! За   ці кошти  вже можна було би  побудувати 7 шкіл, або  придбати 400 автобусів, або побудувати 2 дитячі лікарні, або якісно відремонтувати 42 км доріг,  або у всіх районних центрах побудувати очисні споруди. А скільки ще втрачено можливостей по залученню інвесторів,   коштів по ґрантах!

Тому,  шановні добродії, включаємось в роботу! Ми не можемо собі дозволити втрачати такий ресурс! Процеси децентралізації рухаються вперед. Для того щоб  громади  повноцінно управляли землями:

-на сьогодні 17-ть ОТГ отримали  в комунальну власність 22 тис. га земель сільськогосподарського призначення державної власності,

-ще 17-ти ОТГ в найближчі дні буде передано більше 50 тис. га.

До  01  грудня   всього  планується   передати  96 тис. га  земель у комунальну власність ОТГ. Це величезний ресурс та величезна відповідальність. Тому тим,  хто міркує пригальмувати цей процес, раджу  зосередитись на серйозній роботі. Звертаюсь до керівництва Держгеокадастру – успішне завершення процесу передачі земель – це ваша відповідальність!

І не дай Бог, хтось із присутніх обере шлях колишнього голови Полонської райдержадміністрації! Шановні керівники правоохоронних органів області, тут має бути ваша особлива увага до процесів, що відбуваються!

Якісні та доступні медичні послуги  – один із наших спільних пріоритетів. За ініціативи Президента України Петра Порошенка стартувала велика програма із реформування сільської медицини. В дуже стислі терміни виконуються роботи по організації будівництва та оснащення у 17-ти районах області 27-ми амбулаторій з житлом для лікаря, з них 18 – у ОТГ. Виділено 170 млн. грн. субвенції. Кожен такий заклад буде забезпечений автомобілем та необхідним медичним обладнанням. Безпрецедентно те, що на сьогодні будуємо амбулаторії.

Шановні голови районних адміністрацій, голови ОТГ,  я чекаю вашої підтримки! Належна якість виконаних робіт – це ваша відповідальність, тому закликаю щотижнево бути на цих об’єктах та  контролювати якість будівництва та терміни!

За моєї ініціативи та за підтримки депутатів Хмельницької обласної ради, заплановано придбати 55 автомобілів та медичне обладнання для амбулаторій області за рахунок вільних залишків субвенції, щоб забезпечити мобільність наших лікарів і якнайшвидше надання медичних послуг людям.

З 01 вересня батьки новонароджених отримують додаткову допомогу від держави – «пакунок малюка», як в Норвегії, Італії та США. Кожна мама отримає в пологовому будинку для своєї дитини пакунок з найнеобхіднішими для малюка речами, а також інформаційні матеріали, що допоможуть батькам у питаннях найкращого догляду за дитиною. Дитина з перших днів життя має отримати усе необхідне, не зважаючи на рівень матеріального забезпечення батьків. Близько 25 млн. грн. виділено в 2018 році на дитячі потреби. Шановні керівники районів, міст та ОТГ, створюйте умови та зміцнюйте демографічну ситуацію на місцях!

В  рамках    медичної   реформи   підписано 650 000 декларацій про вибір лікаря, це практично половина населення області. Це 4-ий  результат по Україні. Шановні працівники медичної галузі, я дякую вам за проведену роботу, але ми маємо рухатись вперед ще активніше! Кожна підписана декларація – це ваші кошти, це гідні заробітні плати наших лікарів. В першу чергу звертаю увагу на активізацію цієї роботи керівників Волочиського, Кам’янець-Подільського, Дунаєвецького  районів, голів громад Наркевичів, Старої Синяви, де підписання декларацій менше 40 %.

Забезпечення усіх дітей якісною освітою надважливе завдання. 10 нових опорних шкіл розпочали роботу з 1  вересня. Ще 9 опорних шкіл  планується  створити до кінця року. Опорна школа на селі – це можливість отримання якісної освіти діткам з найвіддаленіших сіл. Вони мають бути центрами  розвитку та конкуренції в учнівському середовищі.

В цьому році стартувала «Нова українська школа» в  усіх закладах освіти. Першокласники вже навчаються  за новим сучасним державним стандартом, в області перепідготовлено  900 педагогів. Завдяки стандартам Нової української школи маємо можливість якісно оновити склад вчителів.

37 млн. грн. виділено з  держбюджету для переоснащення класів та забезпечення учнів. На жаль, не у всіх закладах створене сучасне освітнє середовище для початкової школи.  Сьогодні не освоєно ще 6 млн. грн.. Чому так сталось? Хто буде нести відповідальність? Чому кошти лежать з травня місяця, а приладдя досі немає? Шановні голови районних адміністрацій, це ваша відповідальність, адже держава забезпечила відповідний ресурс.

Звертаюсь до керівників підприємств. Ми частину меблів були вимушені закупити у Білорусії, тому що наші підприємства не змогли поставити необхідне обладнання освіті, ще не всі перебудувались  і  сертифікувались. Нова українська школа – це проект не одного року, тому наші підприємства мають  бути  готові до співпраці з освітніми закладами області, у вас є можливість працювати, виробляти,  заробляти і створювати нові робочі місця. Звертаюсь до всіх керівників органів місцевого самоврядування, керівників освіти, якнайшвидше  в усіх закладах завершити створення нового освітнього середовища. Через вашу бездіяльність діти не мають страждати.

В рамках реалізації концепції “Нова українська школа”, з метою створення умов для надання високоякісних освітніх послуг виділено 24 млн. грн. з державного фонду регіонального розвитку  на реконструкцію та модернізацію 4-ох навчальних закладів.

В  смт. Чемерівці,  в  м. Старокостянтинові   роботи буде завершено до кінця цього року. В с.Судилків  Шепетівського р-ну та  в  с.Жердя  Чемеровецького р-ну   – в наступному році. Закликаю керівників даних територій щоденно контролювати якість виконання підрядниками цих робіт!

В області створюється рівний доступ до якісної освіти дітям з особливими освітніми потребами: запрацювали  26  інклюзивно-ресурсних центрів в громадах та районах області, та  8  медіатек у реконструйованих шкільних бібліотеках. Шановні освітяни області, даний процес має бути одним з пріоритетних у вашій роботі і щоденною працею ви маєте якісно змінювати освітнє середовище для цих особливих дітей.

Важливим є питання належної організації в області безпечного, регулярного підвезення  учнів та педагогічних працівників. В цьому році придбано 13 шкільних автобусів. Автопарк складає  398 автобусів для підвезення  14-ти  тисяч учнів і дітей та 3-ох тисяч  педпрацівників. На сьогодні, ми вперше придбали спеціалізований автобус для перевезення школярів з обмеженою здатністю до пересування.

Особлива увага в нашій роботі має бути приділена захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Цього року вперше виділено кошти на придбання житла для дітей-сиріт – 14,8 млн. грн.. Проводиться робота щодо придбання 3-ох будинків та 3-ох квартир дітям-сиротам та 1-го будинку для дитячого будинку сімейного типу. Цьогоріч створено ще 1 прийомну сім’ю,  всього 112. 1665 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування охоплено сімейними формами виховання.

Будівництво доріг – пріоритет розвитку нашого краю. Загальний фінансовий ресурс, спрямований на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг майже 1 млрд.грн., в тому числі:

456,5 млн. грн.  з державного бюджету,

385,8 млн.грн. залучені кошти місцевих бюджетів.

Це безпрецедентні цифри для Хмельницької області.

Враховуючи один з найнижчих темпів ремонту та будівництва доріг на Хмельниччині станом на травень 2018 року, я особисто включився у виправлення ситуації та вжито комплекс заходів: зустрічі з підрядними організаціями, щотижневі контрольні виїзди на місця проведення робіт, надання реальної допомоги підрядним організаціям в підготовці та проведенні робіт. І саме тому за 100 днів збудовано 100 км доріг, внаслідок чого Хмельницька область займає ІІ місце по Україні за обсягом використання коштів дорожнього фонду.

Проблема на сьогодні не вирішена, але, в першу чергу,  у всіх районах ремонтуються ділянки доріг – під’їзди до опорних шкіл, медичних закладів, центрів надання адміністративних послуг та інших соціальних об’єктів.

Шановні керівники підрядних організацій будівництва доріг, я вам дякую за роботу, але ще раз наголошую на найголовнішому – якості! Шановні присутні, ми всі маємо бути контролерами   цих робіт, бо це в інтересах кожного!

Основою для економічного і соціального розвитку є  наповнення місцевих бюджетів області. На 106,1% виконано надходження платежів до місцевих бюджетів по власних доходах, ріст на 24%, або на  613,5 млн.грн.. Проте, не всі місцеві органи влади достатньо працюють над наповненням бюджету. Не виконали  планових призначень доходів загального фонду за 7 місяців міста  Старокостянтинів – 99,6% і Кам’янець-Подільський – 96,5% та дві  ОТГ: Берездівська – 95,7% і Олешинська – 78%. Також викликає занепокоєння, те що по області не забезпечено   виконання планових призначень липня по доходах в сумі – 5,7 млн.грн. (98,8%). Планові призначення не виконали 5 міст обласного значення, 8 районів та 20 ОТГ.

Звертаюсь до керівників, активніше працювати над наповненням бюджетів.

На сьогодні маємо потужну підтримку держави. 1,5 млрд. грн. бюджету розвитку спрямовано місцевими бюджетами  на реалізацію пріоритетних інвестиційних програм, що у 1,5 рази більше минулого року.

Економіка області має працювати на потреби інвесторів та підприємств. За моєї ініціативи в лютому має проводитись  масштабний інвестиційний форум. Я закликаю всіх присутніх підготувати гідні інвестиційні пропозиції та вже починати створювати осередки економічного прориву.

Разом з вами ми маємо перейти від експорту сировини до її переробки на теренах Хмельниччини. Це стосується і корисних копалин. Наша область має отримати новий імпульс у розвитку промисловості.

Важливе  завдання, яке нам поставив Президент України Петро Порошенко – створення нових робочих місць та підняття заробітної плати. У поточному році створено 5749 нових робочих місць. Легалізовано 13 тис. 807 осіб, тільки за травень – липень цього року виведено з «тіні» 5 тис. 535 осіб.

Середньомісячна зарплата по області за червень становила 7741 грн., до квітня вона зросла на 743 грн., або на 10,6 %,  область посідає 6-те місце за темпом зростання з показником 108,7% (по Україні 104,8 %), та я вважаю, що при спільній наполегливій роботі ми можемо отримати значно кращий результат.

Враховуючи те, що податок на доходи фізичних осіб є фундаментальним для місцевих бюджетів, я закликаю голів районних адміністрацій, міст, ОТГ щотижня проводити роботу щодо збільшення рівня заробітної плати та детінізації економіки області.

Багато років утримують лідерські позиції в державі працівники  агропромислового комплексу Хмельниччини. Господарства завершили збирання ранніх зернових культур, валовий збір яких 2 млн. тонн зерна при середній урожайності  52 ц/га і, що є найвищим показником  в Україні.

Я вдячний кожному керівнику сільськогосподарських підприємств за вашу кропітку працю та гарні показники урожайності!

Президентом України підписано Закон щодо стимулювання  сімейних фермерських господарств, він дасть можливість сільським жителям легально отримувати доходи, сплачувати мінімальний податок, який протягом десяти років частково компенсується державою, і претендувати на соціальний захист і пенсію. На сьогодні 11 домогосподарств області планують  створити сімейні ферми.

В області активно працює антирейдерський штаб. Я дякую всім правоохоронним органам і учасникам штабу за плідну роботу. Ми працюємо на випередження і тому у нас одна з кращих ситуацій в Україні.

Тепер скажу про стратегічні інвестиційні проекти. Зрушено з «мертвої точки» питання відновлення діяльності аеропорту «Хмельницький». Проведено ряд зустрічей на рівні центральних органів державної влади. Завершується ремонт контрольно-пропускного пункту. Триває ремонт злітно-посадкової смуги. Освоєно 440 тис. грн.

Я зроблю все можливе, використаю весь свій досвід щоб аеропорт у Хмельницькому був. Я закликаю депутатський корпус обласної ради,  міського голову та депутатів  Хмельницького  до тісної співпраці. Тут не може бути особистих амбіцій та перетягувань канатів, ми просто маємо разом це зробити.

Окрім того, в нас є ще спільні питання – індустріальний парк Хмельницького та сміттєпереробний  завод. Ми вже маємо напрацювання,   проте ще раз закликаю всіх  до спільної роботи.

Понад десятиліття не вирішувалось питання будівництва нового повнопрофільного корпусу обласної дитячої лікарні. Завдяки спільним зусиллям завершені усі підготовчі процедури та розпочато будівництво корпусу. Цьогоріч виділено 40 млн. грн. Я дякую депутатам обласної ради  за прийняте рішення. Нам і в подальшому треба нарощувати темпи  цього  будівництва.

Щодо Агенції регіонального розвитку, то  мене не влаштовує нинішня ситуація. Я вважаю, вона має запрацювати. Ми розробили програму на 3 роки, і я прошу обласний  депутатський корпус підтримати її. Я переконаний, що це буде зручний інструмент для голів ОТГ, керівників районів та міст. Агенція  стане  новим поштовхом в залученні інвестицій в область. Ми маємо напрацювати проекти розвитку територій.

Пріоритетним залишається будівництво доріг. Фінансування з державного бюджету в наступному році нам заплановано  – 750 млн. грн. На сьогодні завершується формування переліку доріг місцевого значення, ремонт та будівництво яких фінансуватимуться у 2019 році. Закликаю голів ОТГ та керівників Волочиського, Летичівського, Старосинявського  районів якнайшвидше порозумітись та  визначитись з переліком доріг на 2019 рік. Наголошую, що тут пріоритетом має бути саме соціальна сфера – під’їзди до шкіл, лікарень, амбулаторій, дитячих садочків тощо.

Ми відкриті до співпраці з громадськістю, всіма громадськими організаціями, з усіма громадянами, які налаштовані працювати на розвиток  Хмельницької області. Налагоджено конструктивний діалог з громадською радою при ОДА, Радою Майдану, громадськими об’єднаннями, постійно відбуваються зустрічі.

Мною проведено робочу зустріч з народними депутатами України від Хмельниччини. Висловлюю щиру вдячність народним депутатам України  за постійну підтримку Хмельниччини, за  отриману фінансову допомогу у вигляді капітальних видатків в обсязі майже 700   млн. грн..

Є конструктивна і плідна робота з  депутатським корпусом обласної ради. Є співпраця з Асоціацією міст України. На постійній основі започатковано проведення зустрічей з представниками бізнесу та їх асоціацій.

Пріоритет діяльності моєї команди – викорінення корупції. У тісній співпраці з правоохоронними органами ми щоденно боремось з цим ганебним явищем. Найголовніше – усвідомити усім, що корупція є причиною всіх бід в Україні.

Моя принципова позиція – я жодної копійки ні в кого не взяв і не братиму! Прошу через мою приймальню  повідомляти про будь-які провокації,  що нібито  від мого імені хтось збирає кошти. Це не що інше, як шахрайство і обман.

Надзвичайно важливою є кадрова політика. На сьогодні звільнено 3-ох голів райдержадміністрацій: Городоцького, СтароСинявського  і Теофіпольського районів. Призначено 2-ох голів РДА : Деражнянського та Ярмолинецького районів.

Звільнено заступника голови обласної адміністрації Олійника В.Ц., задоволено заяву на звільнення заступника голови ОДА Гуменного О.В. Мною прийнято рішення замінити керівника апарату.

Очікуємо погодження з Кабміну на призначення заступником голови адміністрації з гуманітарних питань – Павлишиної Світлани Андріївни. Це дасть новий імпульс розвитку усієї гуманітарної галузі.

Мною прийнято рішення залишити на посаді Кальніченка Володимира Ілліча, це професійна людина, він добре працював і я вірю, що і надалі буде  ефективно трудитись для розвитку області.

Ще раз наголошую, що ми створюємо новий департамент екології та природних ресурсів, куди підберемо гідного керівника. Департамент економіки цієї осені має запрацювати з новою силою. Я однозначно не задоволений ситуацією в управлінні молоді і спорту, і  стоїть питання про заміну керівника.

І це ще не всі кадрові зміни.

До роботи кожного керівника я підхожу індивідуально, без політичної заангажованості,  і мене цікавить виключно професійність та виконавська дисципліна. Сьогодні кожен  керівник має вміти управляти змінами.

Я закликаю чиновників всіх рівнів  з подвійною силою включатися в роботу!

Ми маємо спільною ефективною роботою повернути довіру людей до влади.

Слава Україні!