29.08.2018 — 12:46

На колегії облдержадміністрації заслухали інформацію про особливості переходу на цифрове телевізійне мовлення

28 серпня перед учасниками розширеного засідання колегії облдержадміністрації виступила Представник Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Олена Гавінська, яка поінформувала усіх присутніх про особливості переходу з аналогового та цифрове телевізійне мовлення.

За її словами, 31 серпня у Хмельницькій області, як і на більшій частині території України, буде припинено аналогове телемовлення. Тобто телеглядачі, які сьогодні приймають сигнал за допомогою кімнатної антени, не зможуть дивитися телепередачі.

У загальнонаціональних ЗМІ тривалий час проводиться інформаційна кампанія про перехід на цифрове мовлення. До неї долучилися й місцеві телерадіокомпанії. Олена Іванівна повідомила, що за сприяння голови Хмельницької ОДА Вадима Лозового Хмельницький обласний контактний центр приймає запитання, що стосуються переходу на цифрове мовлення.

Вона підкреслила, що перехід на цифрове мовлення відбувається на виконання міжнародних зобов’язань України. Постановою КМУ від 13 червня 2018 року визначено терміни припинення аналогового мовлення: 31 липня – м. Київ, Кропивницький та Кіровоградська область; 31 серпня – решта території України за винятком територій з особливим режимом мовлення. Національна рада звернулася до Уряду з пропозиціями зберегти аналогове мовлення на прикордонні з країною-агресором, програм суспільного мовника, а також місцевих і регіональних ТРК, які не мають ліцензій на цифрове мовлення. Таким чином, якщо ці пропозиції будуть враховані, то в нашій області в аналоговому стандарті мовитимуть UA: Перший, Поділля-Центр і 12 місцевих ТРК, які не мають ліцензії на цифрове мовлення.

Олена Іванівна окреслила такі основні проблеми, що можуть виникнути у процесі переходу на цифрове мовлення:

1.Забезпечення малозахищених верств населення сет-топ-боксами. У 2014 році діяла відповідна урядова програма, завдяки якій частину малозахищених громадян забезпечили тюнерами.

2. «Білі плями» у покритті цифровим сигналом території області. Офіційних вимірювань фактичних зон покриття не проводилося, але за наявною інформацією проблеми з прийомом цифрового сигналу є у м. Ізяслав та Ізяславському районі, частині Деражнянського, Кам’янець-Подільського, Волочиського, Городоцького, Новоушицького, Старосинявського районів. У межах діяльності Міжвідомчої координаційної групи з впровадження в Україні цифрового мовлення визначаються проблемні території й опрацьовуються різні варіанти покриття «білих плям». Зокрема, передбачається встановлення додаткових передавальних станцій у мережі ТОВ «Зеонбуд». У нашій області передбачається встановлення додаткового мультиплексу у м. Шепетівка.

3. Перехід на мовлення у цифровому стандарті місцевих ТРК, які не мають відповідної ліцензії. У нашій області таких 10 ТРК. Національна рада звернулася з пропозицією до таких ТРК подавати документи для прорахунок частот для мовлення у цифровому стандарті.

Підсумовуючи виступ, Олена Гавінська звернулася з проханням  до керівників органів місцевої влади підтримати місцеві ТРК, які працюють у їх районах, а також долучитися до реалізації заходів, пов’язаних із вимкненням аналогового телевізійного сигналу у Хмельницькій області.

“Лише за активної підтримки місцевих органів влади можливо реалізувати право громадян на отримання повної, достовірної та оперативної інформації при вимкненні аналогового телебачення та після переходу на цифрове мовлення,” – наголосила Представник Нацради.