21.04.2016 — 12:01

Відбувся семінар-тренінг для лікарів-неонатологів

IMG_227520 квітня на базі міського перинатального Центру відбувся науково-практичний семінар на тему «Неінвазивний респіраторний менеджмент в пологовому залі» та практикум по інвазивному та малоінвазивному введенню сурфактанту, по стабілізації в пологовому залі та первинній реанімації новонароджених для неонатологів Хмельницької області.

Участь у семінарі взяли президент асоціації неонатологів України д.м.н., професор, заступник директора з перинатології ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології НАМН України» Тетяна Знаменська,  завідувач відділенням інтенсивної терапії новонароджених Київського міського перинатального Центру Валерія Тимкевич, завідувач відділенням інтенсивної терапії новонароджених Житомирського перинатального центру к.м.н. Сергій Лапоног, головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з неонатології Олексюк Вікторія.

«Даний науково-практичний семінар спрямований на підвищення кваліфікації лікарів неонатологів, від яких залежить виживання немовлят у перші хвилини та дні життя», – наголосила Тетяна Знаменська.

IMG_2279Також, Тетяна Костянтинівна підкреслила, що Асоціація неонатологів України (АНУ) постійно підтримує наукове і практичне вирішення сучасних проблем медичного забезпечення новонароджених в Україні. Головним напрямком діяльності АНУ є зменшення рівня неонатальної смертності в Україні, як одного з ключових показників загального стану здоров’я суспільства країни.

У 2015 році Міністерством охорони здоров’я України відповідно до Державної програми «Репродуктивне здоров’я нації» була проведена закупівля «легеневих сурфактантів» за кошти Державного бюджету України. Наприкінці 2015 року всі закуплені «легеневі сурфактанти» були розподілені в лікувально-профілактичні заклади України.

Сергій Лапоног ознайомив присутніх та показав на практиці важливі кроки реанімаційної допомоги новонародженим та післяреанімаційної стабілізації новонароджених.

Учасники семінару мали можливість відпрацювати навички надання реанімаційних заходів на неонатальних медичних манекенах.

За матеріалами обласного Центру здоров’я.