10.09.2018 — 12:57

Володимир Кальніченко: Cівба озимих культур є основним та завершальним етапом закладення фундаменту урожаю наступного року

07 вересня на базі ТОВ «Нові аграрні технології» с. Олешин Хмельницького району, під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка та за участю директора Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олега Омелянюка відбулась науково-практична конференція по посіву озимих зернових культур під урожай 2019 року. В даному заході взяли участь заступники голів райдержадміністрацій з питань АПК, начальники та спеціалісти управлінь агропромислового розвитку, керівники та спеціалісти сільськогосподарських підприємств, фермерських та приватних господарств, представники наукових установ.

В ході практичної частини керівник ТОВ «Нові аграрні технології» Іван Ізбінський ознайомив присутніх з технологіями підготовки ґрунту та посіву озимих зернових культур в даному господарстві.

Так, загальна площа сільськогосподарських угідь товариства – 5052 га. Під урожай 2018 року було посіяно 1207 га озимої пшениці, 615 га озимого ріпаку, 604 га ярого ячменю, 316 га гороху, 682 га кукурудзи на зерно, 84 га квасолі, 498 га цукрових буряків, 615 га сої, 431 га соняшнику. На сьогоднішній день завершено збір ранніх зернових та зернобобових на площі 2167 га, намолочено 10424 т збіжжя. Крім того, ріпаку намолочено 2276 т при урожайності 37 ц/га. На черзі збирання сої, соняшнику, цукрових буряків та кукурудзи на зерно. Завершено посів під урожай 2019 року озимого ріпаку на площі 760 га та 92 га озимого жита. За попереднім прогнозом планується посіяти 1513 га озимої пшениці.

Також учасники делегації оглянули реконструйоване приміщення свиноферми. Діяльність в галузі тваринництва товариство розпочало в 2011 році, уже в лютому було закуплено 280 голів свиней, в тому числі 50 свиноматок червонобілопоясної породи. Станом на 01.09.2018 року нараховувалось 4039 голів свиней, що на 211 голів (106%) більше до минулого року. Середньодобові прирости свиней на відгодівлі – 670 г. Вироблено м’яса – 438,8 т (+59,2 т до минулого року, 116%). Реалізовано м’яса – 476 т (+46,5 т до минулого року). Завершується реконструкція свинокомплексу на 450 гол. свиноматок вартістю 15 млн.грн, буде створено 10 нових робочих місць.

Продовжуючи конференцію, про підсумки збирання врожаю та перспективи вирощування озимих культур під урожай 2019 року в агроформуваннях Хмельницької області доповів директор Департаменту Олег Омелянюк. Він відмітив, що Департамент спільно з управліннями і відділами агропромислового розвитку райдержадміністрацій та агроформуваннями області провели відповідну організаційну роботу, що дало можливість в складних кліматичних умовах отримати непоганий урожай озимих зернових культур в нашій області.

Також було заслухано науковців, які детально висвітили шляхи і конкретні заходи по підвищенню врожайності озимих урожаю 2019 року та поділилися своїм досвідом по вирощуванню високих врожаїв зернових культур. Так, директор інституту кормів і сільського господарства Поділля НААНУ Корнійчук Олександр Васильович розповів про особливості та основні заходи технології вирощування озимих культур в умовах Хмельницької області, директор Хмельницької державної сільськогосподарської дослідної станції Молдован Віктор Григорович – про запаси вологи в ґрунті та строки посіву озимих культур. Щодо метеорологічних прогнозів на період сівби доповів начальник обласного гідрометцентру – Вороновський Юрій Валентинович.

Завершуючи конференцію Володимир Кальніченко зазначив, що сівба озимих культур є основним та завершальним етапом закладення фундаменту урожаю наступного року, який вимагає серйозного підходу до роботи керівників та спеціалістів усіх рівнів. Дана робота повинна бути під постійним контролем.

За матеріалами Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА