12.09.2018 — 14:46

Підготовка області до осінньо-зимового періоду 2018-2019 відбувається в плановому режимі

Сьогодні перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко провів планове  засідання обласної комісії з питань ТЕБ та НС, в якому взяли участь члени комісії, голови районних, міських (міст обласного значення) комісій з питань техногенно-екологічної безпеки, голови об’єднаних територіальних громад в селекторному режимі, керівники окремих відомств, установ області та інші запрошені.

Розпочалося засідання з розгляду питання про стан впровадження автоматизованих систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей в разі їх виникнення.

Так, Володимир Кальніченко проінформував, що на території області функціонує 218 об’єктів підвищеної небезпеки, які підлягають обладнанню автоматизованими системами раннього виявлення. Разом з тим, додав посадовець,  на сьогодні такі системи змонтовано лише на 41 об’єкті (18,8 %) та прийнято в експлуатацію на 25 об’єктах (11,4%).

За словами Володимира Ілліча, відсутність вказаних систем не дозволяє вчасно вжити превентивних заходів на стадії виникнення, своєчасно оповістити персонал та населення, запобігти переходу на вищі рівні небезпеки, що може призвести за певних умов до виникнення катастрофічних наслідків.

В свою чергу, перший заступник начальника Головного управління ДСНС України у області Дмитро Бондар додав, що на даний час погоджено 88 технічних завдань та робочих проектів на обладнання ОПН АСРВ НС (що становить 40,3 %).

З початку 2018 року розроблено та погоджено 4 технічних завдання та робочих проекти, на 3 об’єктах підвищеної небезпеки Хмельницької області змонтовано та прийнято в експлуатацію АСРВ НС.

Завершуючи розгляд даного питання, Володимир Кальніченко доручив головам місцевих комісій ТЕБ і НС розглянути вказане питання на засіданнях місцевих комісій за участю керівників об’єктів підвищеної небезпеки і спільно з ними напрацювати шляхи впровадження систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій.

Про стан укладання угод сільськими радами, об’єднаними територіальними громадами на залучення додаткової снігоочисної техніки доповів заступник начальника управління з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації Юрій Корева. Так, за даними, які надійшли від райдержадміністрацій, на сьогодні укладено 271 угода  на  залучення 453 од. техніки, що на 30 % менше, ніж в минулому році.

Найбільше техніки за угодами передбачено в Волочиському районі (66 од.тех.), Хмельницькому районі  (62 од.тех.) та Новоушицькому районі (33 од.тех.).

Також Юрій Миколайович акцентував увагу учасників наради на створенні запасів паливно – мастильних матеріалів (ПММ) в місцевих матеріальних резервах РДА, ОТГ та резервів ПММ в сільських радах.

Окремо присутні зупинилися на обговоренні питання готовності Служби автомобільних доріг, Служби місцевих автодоріг до роботи в зимовий період, а саме на спроможності оперативно проводити розчистку та посипку доріг, забезпечити проїзди до населених пунктів, та готовності техніки.

Так, директор ДП «Хмельницький облавтодор» Анатолій Дячук доповів, що підготовка автодоріг до роботи в зимовий період проходить в плановому режимі. Станом на 10.09.2018 року готовність техніки становить 82%, оскільки ще триває переобладнання техніки до зимового періоду 2018-2019 років. Також заготовлено піску (відсіву) – 28 тис.420 т (49%), з запланованих 58 тис. 180 т, солі – 2 тис.97 т (32%), з запланованих 6 тис. 460 т. За словами Анатолія Володимировича, це хороший показник по Україні.

Крім того, ДП «Хмельницький облавтодор» вже придбав 5 автомобілів КрАЗ 6510 і 4 комплекти піскорозкидувачів.

Поряд з цим, у 2018 році  планується розглянути питання щодо виділення з обласного бюджету 2 млн. 100 тис. грн. на закупівлю 3 – х комплектів піскорозкидувачів обладнаних поворотними відвалами на автомобіль КрАЗ.

Перший заступник голови адміністрації акцентував увагу доповідачів на завершенні підготовки і приведенні до ладу всієї снігоочисної техніки, створенні необхідних запасів ПММ та посипочних матеріалів. Також посадовець нагадав, що вже зараз необхідно завершити укладання додаткових угод для залучення важкої інженерної техніки сільськогосподарських підприємств, кар’єрів, приватних організацій.

Крім того, Володимир Ілліч додав, що необхідно визначити місця відстою транзитних транспортних засобів та відпрацювати порядок оперативного доведення інформації про ускладнення дорожнього руху та введення (при необхідності) обмежень руху автотранспорту на окремих ділянках для забезпечення умов роботи снігоочисної техніки.

В продовження засідання, присутні також розглянули питання про стан безпеки на автошляхах області та заходи щодо його покращення.

Так, згідно із проведеним аналізом аварійності, за 8 місяців 2018 року на вулично-дорожній мережі області зареєстровано 436 дорожньо-транспортних пригод з постраждалими, в яких 60 осіб загинуло та 596 учасників дорожнього руху отримали травми. Правовий нігілізм та безкарність  за порушення правил дорожнього руху призвели до того, що в області більш ніж 50% дорожньо-транспортних пригод з постраждалими сталися лише з 2 причин: перевищення безпечної швидкості та порушення правил маневрування. З цих же причин в 2018 році в ДТП травмовано і загинуло більше 50% постраждалих.