12.09.2018 — 16:43

Відбулася спільна нарада щодо реалізації в області пілотного проекту Уряду “Пакунок малюка”

11 вересня у конференц-залі Департаменту охорони здоров’я відбулася спільна оперативна нарада представників ДОЗ та Департаменту соціального захисту населення Хмельницької ОДА. Головували на засіданні заступник директора Департаменту охорони здоров’я Тетяна Косовська та директор Департаменту соціального захисту населення області Світлана Лукомська. Темою наради була організація реалізації в області пілотного проекту з надання при народженні дитини одноразової допомоги – «Пакунку малюка». Представники Департаментів та Хмельницької обласної бази спецмедпостачання обговорили «робочі моменти» та узгодили питання отримання, зберігання і транспортування «Пакунків малюка» безпосереднім одержувачам.

До слова, пологи у Хмельницькій області приймають у акушерських стаціонарах 17 ЦРЛ, СМСЧ м. Нетішин, 3 перинатальних центрах – Хмельницькому та Кам`янець-Подільському міських і обласному – на території Хмельницької обласної лікарні.

У період з 1 вересня із акушерських відділень закладів охорони здоров’я області виписано близько 400 новонароджених. Їхні мами при виписці оформили заяви на отримання «Пакунків малюка». Уже найближчими днями така суттєва допомога від держави знайде своїх адресатів.

Довідково.

За дорученням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та на виконання постанови Кабінету Міністрів від 20 червня 2018 р. № 512 «Деякі питання реалізації пілотного проекту із надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка», Міністерство соціальної політики України ухвалило наказ №1025 від 17.07.2018 «Деякі питання надання одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка» при народженні дитини». Відповідно до цього наказу, було визначено деталізований перелік дитячих товарів, загальною вартістю до 5 тис. грн., що увійдуть до комплекту одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка» при народженні дитини.

У свою чергу, Мінсоцполітики здійснило комплексну підготовку до реалізації цього проекту. Таким чином, Уряд прагне допомогти українським родинам забезпечити новонароджених найнеобхіднішими і якісними речами. Окрім одягу та інших важливих для дитини речей, пакунок також міститиме інформаційні матеріали, що допоможуть батькам у питаннях найкращого догляду за дитиною.

«Пакунок малюка» є безповоротною адресною соціальною допомогою та видаватиметься по одному на кожну дитину. Отримати його зможуть мати, батько, родичі або патронатний вихователь новонародженої дитини.

Отже, до складу «Пакунку малюка» ввійде 25 необхідних речей для новонароджених діток, зокрема: підгузки, вологі серветки, кілька пелюшок (як тканинні, так і багаторазові), шапочки, одяг, шкарпетки, термометри для тіла та купання, дитячі манікюрні ножиці, товари для годуючої мами, ковдри та плед, матрац, махровий рушник для купання, іграшка-брязкальце, крем, дитяче рідке мило-шампунь. Весь комплект має бути упакований в коробку-колиску з міцного картону, розмір 43×70×27 см.

Пакунок надаватиметься кожній родині при виписці з пологового будинку, він підтримає матеріально та інформаційно, стане серйозною допомогою першочергово тим родинам, які, через складне матеріальне становище, позбавлені можливості придбати новонародженій дитині якісні предмети догляду та одягу.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я.