14.09.2018 — 10:16

За 4 роки Україна досягла значного прогресу в реформуванні та модернізації, – Алехандро Альваргонзалес

Упродовж останніх чотирьох років в Україні зроблено багато задля реформування ключових сфер розвитку держави. Свідченням цього є реальні цифри та статистичні дані, що очевидно є прикладом успіху. Попри позитивні тенденції, реформи й надалі мають залишатися у фокусі найважливіших сфер внутрішньої і зовнішньої політики. Про це заявив Заступник Генсекретаря НАТО з політичних питань та політики безпеки Алехандро Альваргонзалес під час зустрічі з Віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванною Климпуш-Цинцадзе.

«Ми добре знаємо, з чим вам доводиться боротися щодня, вкрай важко впроваджувати реформи на тлі безпекових викликів. Однак усе те, що ви зараз робите – це не для НАТО, а для ваших власних потреб: побудови сильної, заможної держави», – наголосив Заступник Генсекретаря НАТО.

За словами Алехандро Альваргонзалеса, Північноатлантичний альянс й надалі підтримуватиме Україну через Комплексний пакет допомоги, представництво НАТО в Україні, через різноманітні трастові фонди та сприяння у підготовці Річних національних програм. Свідченням такої підтримки є спільна Декларація Брюссельського саміту НАТО, в якій члени Альянсу вкотре визнали територіальну цілісність і незалежність України та підтвердили євроатлантичні прагнення України.

У свою чергу Віце-прем’єр-міністр заявила, що членство в НАТО є стратегічною метою для України. Логічним наступним кроком має стати План дій щодо членства. «Президент України офіційно заявив про свій намір внести зміни до Конституції, які мають закріпити прагнення України до членства у Європейському Союзі та Північноатлантичному альянсі. Такі дії є свідченням послідовності та незворотності нашого стратегічного вибору на найвищому політичному рівні», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Такої впевненості нам додала підтримка Альянсу, яку ми отримали під час останнього Саміту НАТО, додала Віце-прем’єр-міністр. «Брюссельська декларація надихнула нас працювати ще інтенсивніше, аби максимально використати всі ті можливості, що пропонуються Комісією Україна-НАТО, Річними національними програмами та Комплексним пакетом допомоги. Реалізація рішень Брюссельського саміту щодо України стане нашим головним завданням на найближче майбутнє», – зазначила Віце-прем’єр-міністр.

Під час зустрічі також йшлося про важливу роль Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції України, реформи сектору безпеки й оборони, інтегрування питань забезпечення рівності між жінками і чоловіками у реформаційні процеси у секторі безпеки та оборони, відновлення роботи Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів тощо.

«Попри складність і часом непередбачуваність сучасних безпекових викликів, нам таки вдалося створити чіткий механізм моніторингу, координації та контролю взаємодії з Альянсом. Нині ми маємо злагоджений діалог між центральними органами виконавчої влади, залученими до співпраці з НАТО в рамках Річних національних програм. Я можу з впевненістю сказати, що національна система міжвідомчої координації співробітництва з Альянсом працює ефективно», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Віце-прем’єр-міністр поінформувала Заступника Генсекретаря НАТО про новий підхід у розробці та імплементації Річних національних програм під егідою Комісії Україна – НАТО. «Річна національна програма є ключовим інструментом, який має Україна для просування своїх євроатлантичних амбіцій. За два останні роки ми значно змінили підхід для покращення змісту та структури, узгодили його в Кабінеті Міністрів України та внесли пропозиції до відповідного Указу Президента України. У проекті РНП на 2019 рік вже використовується новий підхід з акцентом на результати, а не просто на діяльність. Ми знаємо, що союзники хочуть бачити конкретні дії, а не лише їхній перелік. Акцент буде зроблено на якості, а не на кількості», – додала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«Альянс вітає такий підхід до підготовки Річних національних програм й надалі всіляко сприятиме втіленню їх у життя», – наголосив Алехандро Альваргонзалес.