14.09.2018 — 15:19

За smart-спеціалізацією майбутнє розвитку регіонів,  — Геннадій  Зубко на форумі YES  

Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко на Форумі регіональних лідерів в рамках 15-й Щорічної зустрічі ялтинської європейської стратегії.

«Ключова роль smart-спеціалізації — підсилити громади, трансформувати регіональні економіки, а не законсервувати традиційні галузі. І рушійна сила цих процесів — молоді лідери. Smart-спеціалізація або розумна децентралізація – це фактично новий інструмент регіональної політики. Це побудова локальних економік знань та інновацій з подальшою конкуренцією між ними. Головна її особливість — формування стратегій знизу у тісній співпраці та діалогу влади, бізнесу, науки і громади зі спільним баченням економічного, інноваційного, наукового потенціалу регіону», — наголосив Геннадій Зубко.

За його словами, першими кроками для розробки регіональних стратегій smart-спеціалізації мають стати: аналіз регіонального контексту і потенціалу для інновацій; застосування надійної та інклюзивної структури управління; вироблення спільного бачення щодо майбутнього регіону; вибір обмеженого числа пріоритетів регіонального розвитку; створення відповідного комбінування політики, а також інтеграція механізмів моніторингу та оцінки. Серед джерел фінансування – державні і регіональні бюджети, співфінансування за рахунок місцевих бюджетів, приватних промоутерів проекту, структурні фонди і спеціальні програми ЄС.

«Дуже важливо побудувати в громаді систему управління з максимальним залученням громадськості до прийняття рішень. Це не тільки громадські обговорення, це можливість долучити до стратегії розвитку громади актуальні пропозиції, поради зовнішнього експертного середовища. Адже основними принципами побудови стратегій smart-спеціалізації є довіра, комунікація і співпраця між регіональними стейкхолдерами», — підкреслив Зубко.

У Європейському Союзі на регіональному та національному рівнях розроблено 120 стратегій smart-спеціалізації. Цей підхід вже застосовується в 12 країнах, в Україні  — у пілотних областях — Запорізькій, Одеській та Харківській.

«Якщо ми хочемо економічно інтегруватись із загальним ринком ЄС, включитись в  глобальні ланцюги доданої  вартості, то ми просто приречені реалізувати в Україні ідеї регіональної smart-спеціалізації. І я звертаюсь до молодих лідерів! Саме вам розробляти і впроваджувати такі стратегії, і брати лідерство в цьому процесі», — наголосив урядовець.

 

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України