17.09.2018 — 09:52

У Хмельницькому провели конференцію, присвячену 100-річчю з дня народження професора М. П. Чорнобрового

14 вересня у конференц-залі Державного патологоанатомічного центру відбулася ХІ науково-практична конференція «Актуальні проблеми гастроентерології та абдомінальної хірургії». Захід щорічний і його, традиційно, приурочують до дня народження почесного громадянина Хмельниччини, засновника факультету післядипломної освіти та кафедри хірургічних хвороб Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова, заслуженого лікаря України професора Миколи Чорнобрового. Цього року Миколі Петровичу виповнилося б 100 років. Конференцію організували за ініціативи Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова та Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації. На захід запросили терапевтів, гастроентерологів, хірургів, сімейних лікарів, практичних лікарів інших спеціальностей.

На початку конференції головний хірург Хмельницької області, професор Анатолій Суходоля поділився спогадами про свого вчителя – професора Чорнобрового, розповів про неоціненний внесок цієї особистості в медицину краю. Сторінки біографії для присутніх гортав один із синів, професор В’ячеслав Чернобровий, котрий нині очолює кафедру внутрішньої та сімейної медицини Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова. Теплі слова лунали з уст багатьох присутніх, хто особисто знав і працював із Миколою Чорнобровим.

Під час наукової частини конференції її учасники заслухали доповіді, що стосувалися підходів до лікування низки захворювань. Зокрема, печії, панкреатичної нориці, недуг біліарної системи, дивертикулярної хвороби та кислотозалежних захворювань, ГЕРХ, хірургічного лікування хронічного панкреатиту та ін.

Після завершення конференції усі зареєстровані учасники отримали відповідні сертифікати.

Довідка.

Микола Петрович Чорнобровий – славетний професор – хірург, почесний громадянин Хмельниччини, заслужений лікар України. Народився 12 вересня 1918 року в с. Нестерівці Дунаєвецького району Хмельницької області.

У роки колективізації його батька – Петра Андрійовича не оминули політичні репресії. Проте, зібравши всі сили після смерті батька у 1933 році, Микола Петровичпродовжив навчання у школі-семирічці, а згодом – у Голозубинецькому зооветеринарному технікумі. Далі було жорстоке випробування війною, бойові нагороди за особливу хоробрість та парад Перемоги у червні 45-го у Москві. У «голодному» 1946-мувін вступив у Вінницький медичний інститут, де продовжив подальше навчання та опанував лікарську спеціальність. У цьому йому допомагала та всіляко підтримувала дружина Марія Іванівна. Закінчивши у 33 роки лікувальний факультет Вінницького медичного інституту, Микола Петрович з притаманним йому запалом взявся за роботу хірурга. Він пройшов шлях від рядового хірурга до зав. хірургічним відділенням районної лікарні, в подальшому – обласної лікарні, а в 1964 році очолив Хмельницьку обласну лікарню. Саме Миколі Чорнобровому належить ініціатива становлення та розвитку торакальної хірургії на Хмельниччині, створення пульмонологічного центру, який об’єднав зусилля терапевтів, пульмонологів та торакальних хірургів.

Організаційний досвід Хмельницької обласної лікарні під керівництвом Миколи Петровича, його хірургічний досвід (більше 10000 операцій) широко використовували в Україні і навіть за її межами, були відзначені на всесоюзних виставках та удостоєні нагород державного рівня. Саме він у 1979 році ініціював створення та став першим деканом факультету післядипломної підготовки лікарів з провідними кафедрами у м. Хмельницькому. Зараз кафедри факультету у м. Хмельницькому успішно працюють, проводять спеціалізацію та тематичне удосконалення лікарів різних спеціальностей.

З вересня 2008 року на вшанування пам’яті професора Миколи Петровича Чорнобрового з ініціативи кафедри внутрішньої та сімейної медицини (зав. кафедри – проф. Чернобровий В.М.) та кафедри хірургії факультету післядипломної освіти (зав. кафедри – проф. Суходоля А.І.) ВНМУ ім. М.І. Пирогова за участю Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА щорічно проводяться меморіальні науково-практичні конференції, присвячені актуальним питанням гастроентерології та абдомінальної хірургії.

У меморіальних конференціях беруть участь численні учні професора М.П. Чорнобрового та колеги – організатори охорони здоров’я, хірурги, з якими він працював, гастроентерологи, терапевти.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.