19.09.2018 — 11:45

Управління Держпраці: за спробу замінити легальне працевлаштування «стажуванням»  Хмельницький підприємець поплатився штрафом понад 100 тис. грн.

Керівництвом управління Держпраці у Хмельницькій області на підставі акта інспекційного відвідування винесено постанову про накладення штрафу у розмірі 111 690 грн. на фізичну особу-підприємця за використання праці офіційно неоформленого працівника.

Під час інспекційного відвідування встановлено, що ФОП у кіоску, який знаходиться по вулиці Кам’янецька у м. Хмельницькому в період 1 по 28 серпня використовував працю працівника без оформлення трудового договору. Робочий час працівника тривав з 9 по 21 годину.

Стало відомо, що ФОП ніяких договорів із найманим працівником щодо працевлаштування не укладав, була лише усна домовленість про проходження стажування.

ЗВЕРТАЄМО ВАШУ УВАГУ! Відповідно до Кодексу законів про працю України, не передбачено укладення між фізичною особою-підприємцем та найманим працівником договору на стажування та прийняття працівника на стажування.

Так, ФОП допущено порушення ч. 1, 3 ст. 24 КЗпПУ, де вказано, що трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов’язковим. Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до статті 265 КЗпПУ за таке правопорушення передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного неоформленого працівника.