24.09.2018 — 16:51

У ДОЗ проаналізували готовність ЛПЗ області до надання меддопомоги населенню в умовах епідемічного підйому захворюваності на грип та ГРВІ

Під час оперативної наради у Департаменті охорони здоров’я обговорили стан готовності лікувально-профілактичних закладів краю до надання допомоги пацієнтам в умовах епідемічного підйому захворюваності на грип та ГРВІ.

Головний епідеміолог ДОЗ облдержадміністрації Олександр Мирний повідомив, що за 8 місяців цього року, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, захворюваність на грип в області збільшилась на 32,4%, на гострі респіраторні інфекції (ГРІ) – на 6,6%. Крім того, фахівець назвав низку заходів з підготовки до епідемічного сезону. Це, зокрема, необхідність проведення щеплень особам з групи ризику. Для цього рекомендують використовувати лише зареєстровані протигрипові вакцини, під час транспортування яких повинні бути виконані усі вимоги «холодового ланцюга». Крім того, у лікувальних закладах області має бути посилений контроль за дотриманням необхідного температурного режиму та санепідрежиму, за потреби – перевести їх на спеціальний протиепідемічний режим роботи та розгорнути додаткові ліжка.

Головний інфекціоніст Департаменту, головний лікар Хмельницької міської інфекційної лікарні Оксана Піддубна повідомила, що спеціалізований ліжковий фонд інфекційної служби ЛПЗ області представлений 689 інфекційними ліжками, з них 370 боксованих, 325 – для дітей та 364 – для дорослих. У 18 ЦРЛ функціонують відділення анестезіології та інтенсивної терапії (ВАІТ) по 6 ліжок в кожному та ще у 2 ЦРЛ (Білогірській та Старосинявській) для інфекційних хворих створені палати інтенсивної терапії. У згаданих закладах є 302 апарати штучної вентиляції легень (ШВЛ), з яких 151 – сучасний та 298 моніторів інтенсивного спостереження, проте цієї кількості недостатньо.

Головним профільним закладом ІІІ рівня є Хмельницька міська (з функцією обласної) інфекційна лікарня на 150 (можливо до 200) ліжок. Госпіталізацію вагітних, роділь, породіль з ускладненим перебігом ГРВІ або підозрою на такі ускладнення проводить обласна лікарня за показами – у пульмонологічне відділення, торакальної хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії.

Оксана Піддубна наголосила на створенні необхідного незнижувального резерву лікарських засобів та виробів медичного призначення для профілактики та лікування грипу, ГРІ та їх ускладнень. Запас лікарських засобів існує в обласному Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

За інформацією ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», ймовірно, в новому епідсезоні будуть циркулювати віруси подібні /Michigan/45/2015(HlNl)pdm09, А/Singapore/INFIMH-16-0019/2016(H3N2), B/Colorado/06/2017 (два останніх – нові штами у порівнянні з минулим роком).

В Україні зареєстровані вакцини проти грипу: Джіcі Флю (Корея), «Ваксигрип» (Франція). Вартість цих препаратів – близько 200 грн. за 1 дозу.

Медпрацівники ЛПЗ області проводять тематичні лекції, виступи у друкованих ЗМІ, на радіо та телебаченні.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.