01.10.2018 — 15:54

Управління Держпраці: підміна трудових відносин цивільно-правовими обійдеться власнику швейного цеху майже у 800 тис. грн.

Законність та обґрунтованість дій управління Держпраці у Хмельницькій області щодо накладення штрафу на товариство з обмеженою відповідальністю у розмірі 781 тисяча 830 грн. за використання праці сімох офіційно неоформлених працівників підтверджено Хмельницьким окружним адміністративним судом.

Зокрема, керівництвом управління Держпраці у березні поточного року на підставі акту документальної позапланової перевірки Головного управління ДФС у Хмельницькій області винесено постанову про накладення фінансової санкції  за використання праці сімох офіційно неоформлених працівників ТОВ.

У ході перевірки з’ясовано, що в одному із виробничих корпусів підприємства (швейному цеху) використовувалася праця сімох неоформлених працівників. Вказані працівники працювали згідно графіку роботи з 09:00 до 17:00, а субота, неділя – вихідні дні.

Судом встановлено, що між ТОВ, як замовником та сімома громадянами, як виконавцями, укладено цивільно-правові договори про надання послуг. Однак, на запит відповідача щодо працюючих працівників по договору цивільно-правової угоди на ТОВ,  у січні-лютому 2018 року, фіскальною службою повідомлено, що звіт по єдиному внеску за січень місяць підприємство не подавало.  Строк дії наданих до суду договорів закінчився 1 лютого 2018 року.

Звертаємо увагу! За наявності ознак, притаманних трудовим відносинам, повинен укладатися трудовий договір, а не договір цивільно-правового характеру. За цивільно-правовим договором процес організації трудової діяльності залишається за його межами, метою договору є отримання певного матеріального результату. Тому цивільно-правові договори застосовуються, як правило, для виконання разової конкретної роботи, що спрямована на одержання результатів і у разі досягнення цієї мети, договір вважається виконаним і дія його припиняється.

Держпраці вкотре наголошує, що відповідно до ч. 5 ст. 50 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 №5067-VI роботодавцям заборонено застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, учиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин. За підміну трудових відносин цивільними, а саме використання праці працівника без укладання з ним трудового договору (контракту) відповідно до статті 265 КЗпП України за кожного неоформленого працівника передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати.