04.10.2018 — 11:07

Стартували Тринадцяті педагогічні читання пам’яті М.М.Дарманського

Сьогодні в Хмельницькій гуманітарно-педагогічній академії розпочалася Всеукраїнська науково-практична конференція “Тринадцяті педагогічні читання пам’яті М.М.Дарманського”. Темою цьогорічної конференції є питання професійної підготовки майбутніх педагогів на засадах освітніх інновацій. Привітала учасників заходу заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина.

Вітаючи  педагогічних працівників та студентів із цією знаковою для освітянської спільноти Хмельниччини подією, Світлана Андріївна зазначила, що тема сьогоднішніх Педагогічних читань співзвучна із тими ідеями, які ніс в своїх роботах видатних подільський науковець Микола Дарманський, адже і зараз, перегортаючи сторінки його праць, кожен може знайти для себе дійсно мудрі та важливі постулати, що є актуальними і в наш час, в тому числі і для побудови Нової української школи.

Світлана Павлишина назвала знаковим той факт, що як і вона зараз, Микола Дарманський з 1992 по 1996 рік був заступником голови облдержадмінстрації з гуманітарних питань. “Його підхід та його досвід на сьогодні залушається дуже важливим, і ми до нього звертаємося у своїй роботі, вчимося на його прикладі. Принципи менеджменту освітньої галузі, що були закладені ним тоді, і на сьогодні залишаються настільної книгою для освітян,” – додала посадовець.

Громадська та науково-педагогічна діяльність Миколи Дарманського; компетентнісний підхід у професійній підготовці педагогічних кадрів дошкільної, шкільної, позашкільної та вищої освіти в регіоні, впровадження інноваційних освітніх технологій у професійній підготовці педагогічних кадрів; організаційно-педагогічні особливості ступеневої підготовки майбутніх вчителів в умовах закладів вищої освіти; виховання студентської молоді в умовах модернізації української системи освіти, управління освітніми процесами в регіоні; об’єднані територіальні громади як інноваційна модель управління освітою в регіоні – саме такі питання обговорять учасники конференції у ході роботи.

Сьогодні ж у рамках обласних урочистостей до Дня працівника освіти відбудеться нагородження переможців Тринадцятих педагогічних читань пам’яті М.М.Дарманського.