04.10.2018 — 13:33

Розпочався робочий візит Володимира Гройсмана на Хмельниччину

Сьогодні на Хмельниччині з робочим візитом перебуває Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.  Вітали високоповажного гостя голова облдержадміністрації Вадим Лозовий, голова обласної ради Михайло Загородний, Кам’янець-Подільський міський голова Михайло Сімашкевич. Першочергово Володимир Борисович ознайомився із ходом робіт з облаштування додаткової смуги на ділянці автодороги Н-03 Житомир-Чернівці, більш знаної як “Тещин язик”.

Ремонтні роботи проводяться у рамках реалізації бюджетної програми «Покращення стану автомобільної дороги Житомир — Чернівці». Вони покликані не лише покращити стан дорожнього покриття, а й підвищити безпеку руху для водіїв на даній складній ділянці. Роботи були розпочаті у квітні, а завершити їх цьогоріч планується у листопаді.

Наразі завершено влаштування земляного полотна для додаткової смуги, ремонт штучних споруд, влаштування поширення дорожнього одягу, фрезерування покриття на ділянці 3,5 км. Укладено вирівнюючий шар з дрібнозернистої асфальтобетонної суміші на 3,5 км автошляху та влаштовано 12-сантиметровий нижній шар покриття з крупнозернистого пористого асфальтобетону,  6-сантиметровий шар дрібнозернистого асфальтобетону  та верхній шар покриття із щебенево-мастичної асфальтобетонної суміші товщиною 5 см на протяжності 5,545 км. Проведено влаштування  зупинкових смуг. Зараз тривають роботи з укріплення узбіччя відфрезерованим матеріалом.

Виконано робіт на  76,6 млн. грн. із 78 млн. грн. , що виділені на 2018 рік.

Заслухавши звіт щодо проведених на автошляху Н-03 робіт,  Прем’єр-міністр наголосив, що пріоритетом у роботі дорожніх служб має бути максимально ефективне використання бюджетних коштів, а також дотримання найвищих стандартів безпеки дорожнього руху, аби ця ділянка дороги нарешті перестала бути такою небезпечною для водіїв.

«Ми будуємо нові дороги, роботи багато. Але про питання безпеки не можна забувати. Маємо жахливі цифри травмованих та загиблих, – сказав Володимир Гройсман. – В рамках дорожнього фонду (цього року) ми виділили понад 2 млрд грн на проведення заходів з підтримки безпеки руху».

Одночасно Глава Уряду наголосив, що безпека руху – це комплексна робота. Дороги – лише одна її складова. Інші – персональна відповідальність водія і система контролю за ситуацією на дорогах.

«Я не ставлю за мету карати людей. Але ми повинні розуміти і те, що ДТП – це,  окрім іншого, перевищення швидкості і нехтування правилами дорожнього руху, – сказав Володимир Гройсман. – Має бути системний контроль і відповідальність водія. Завжди говорю: правила дорожнього руху написані кров’ю, і саме від наших рішень залежить те, наскільки безпечними будуть наші дороги. Ставлю завдання – досягти 30%-го зниження аварій, травм і смертності. Це більше тисячі врятованих життів».

Прем’єр-міністр наголосив, що можливості для розгортання системи контролю є – і на законодавчому рівні, і в фінансовій площині.

Довідково

За даними Міністерства внутрішніх справ, в Україні з 2005 року кількість загиблих на дорогах перевищила 74 тис. людей. Кількість травмованих – понад 600 тис. Дорожні пригоди є однією з найпоширеніших причин смертності серед дорослого населення і другою причиною смертності дітей у віці від 5 до 14 років.

З метою подолання цієї негативної тенденції в Кабінеті Міністрів була створена спеціальна Координаційна рада з питань безпеки руху, розроблені і затверджені нові норми будівництва доріг, а також затверджені і започатковані програми розбудови інфраструктури безпеки «500-500-1000». Програма передбачає будівництво безпечних переходів, острівців безпеки та інших об’єктів.