05.10.2018 — 17:41

Долю дитячих молочних кухонь при ЛПЗ області обговорили на громадській раді при облдержадміністрації

4 жовтня під час засідання громадської ради при облдержадміністрації відбулося обговорення проекту розпорядження голови  обласної державної адміністрації «Про перелік дитячих молочних кухонь та спеціалізованих куточків, які виконують функції роздаточних пунктів, на території області». Прийняття цього розпорядження дасть можливість функціонуючим структурним підрозділам ДОЗ забезпечувати дитяче населення раннього віку, особливо дітей з малозабезпечених сімей, продуктами дитячого харчування на пільгових умовах оподаткування. А, зважаючи на недостатність бюджетного фінансування галузі охорони здоров’я, звільнення від податку на додану вартість стане суттєвим фактором здешевлення виробництва дитячого харчування на дитячих молочних кухнях при лікувально-профілактичних закладах області.

Письмові пропозиції та зауваження із зазначеного питання зацікавлені громадяни, установи та організації можуть надавати до 14 жовтня до Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

Нагадаємо, що 14 вересня цього року у Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації відбулася оперативна нарада «Про функціонування дитячих молочних кухонь в ЛПЗ області». Аналіз, проведений на підставі оперативної інформації з ЛПЗ області, свідчить, що станом на 10 вересня функціонує 6 дитячих молочних кухонь – у Хмельницькій міській дитячій лікарні (7 роздаточних пунктів), Городоцькій, Дунаєвецькій, Красилівській, Старокостянтинівській, Ярмолинецькій ЦРЛ (по 1 роздаточному пункту).

Під час оперативної наради присутні обговорили питання щодо доцільності оновлення діючого розпорядження голови ОДА від 08.11.2007 № 363/2007-р, яким затверджено перелік молочних кухонь та спеціалізованих магазинів, що виконують функції роздаточних пунктів на території області відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 08.09.1997 № 996 «Про перелік вітчизняних продуктів дитячого харчування, операції з продажу яких молочними кухнями, спеціалізованими магазинами та куточками, які виконують функції роздаточних пунктів, звільняються від обкладення податком на додану вартість, та Порядок продажу цих продуктів». Це розпорядження є регуляторним актом, що за вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 № 308, якою затверджена «Методика відстеження результативності регуляторного акту», потребує повторного відстеження його результативності кожні 3 роки.

В той же час, функціонування ДМК (дитячі молочні кухні) не відповідає в повній мірі вимогам Закону України від 14.09.2006 № 142-V «Про дитяче харчування». Тому Департамент облдержадміністрації неодноразово акцентував увагу на необхідності реорганізації ДМК у цехи дитячого харчування при харчоблоках лікарень ІІ рівня надання медичної допомоги.

За результатами обговорення, вирішено, що ДМК як структурні підрозділи функціонуватимуть у подальшому у Хмельницькій міській дитячій лікарні, Красилівській та Дунаєвецькій ЦРЛ. Головним лікарям Старокостянтинівської, Ярмолинецької, Городоцької ЦРЛ були надані рекомендації щодо необхідності приведення у відповідність роботи цехів дитячого харчування при харчоблоках.

За результатами оперативної наради заступники директора Департаменту Тетяна Косовська та Наталія Федів підготували проект розпорядження голови облдержадміністрації – зміни до розпорядження голови ОДА від 08.11.2007 № 363/2007-р для затвердження переліку ДМК та їх роздаточних пунктів на території області, з яких операції продажу продукції звільняються від обкладення податком на додану вартість.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.