11.10.2018 — 14:44

Президент України Петро Порошенко перебуває на Хмельниччині

Глава держави відвідав Об’єднаний операційний центр сил багатонаціональних навчань «Чисте небо – 2018», що у м. Старокостянтинів.

Президент України Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України проінспектував хід проведення цих навчань та переглянув прольоти і демонстрацію бойових можливостей літаків, що беруть участь у навчаннях. Також Президент спостерігав за діями групи тактичних літаків у повітрі за допомогою засобів автоматичного відображення польотів.

Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України зустрівся з заступником Командувача силами Кібернетичного Командування Збройних Сил США генерал-лейтенантом Вінсентом Стюартом, а також поспілкувався з командирами бригад та інших підрозділів Збройних Сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України.

«Це найбільше навчання за останні чотири роки. В них задіяні понад п’ятдесят  літаків з восьми країн-членів НАТО і наші літаки – українських Повітряних сил. Мета навчань – нарощування рівня взаємосумісності нашої бойової авіації з повітряними силами збройних сил США та інших держав – членів Альянсу. П’ять років тому наші літаки іржавіли на землі, а військові льотчики забули, що таке небо. А от сьогодні кожен з вас мав можливість переконатися у професійній майстерності наших бойових пілотів  – воїнів, які надскладні завдання виконують на рівних зі своїми іноземними колегами», – наголосив Президент, говорячи про мету навчань «Чисте небо – 2018».

«Наші штурмовики, наші винищувачі, наші бомбардувальники знаходяться в повній координації  з центром управління, виконують бойові завдання разом з F-15, F-16 країн-членів НАТО і отримали найвищі оцінки з боку наших партнерів. Пишаємося українськими воїнами», – додав Петро Порошенко.

Під час зустрічі з військовими Президент повідомив, що за даними опитування громадської думки щодо ставлення  громадян до Дня захисника України, 62% підтримують впровадження нового свята. «На перший погляд, не так багато, як треба б було. Але ж –  не забуваймо, що ця дата в нашому офіційному календарі з’явилася лише чотири роки тому. Тому насправді цифру слід вважати високим показником довіри людей до української армії – Збройних Сил України. Впевнений, щороку вона і далі зростатиме», – зазначив Президент.

«Великою мірою це ваша заслуга, заслуга командирів бригад і полків. Приємно бачити стільки знайомих обличь З більшістю вас бачилися на лінії зіткнення. Я згадую, як ми тиснули руки один одному на фронті», – сказав Президент та додав, що спілкування з бойовими командирами є надзвичайно корисним.

«Важливо для обороноздатності країни обмінятися з вами думками, як її надалі зміцнювати. Почесно, нарешті, перебувати в товаристві воїнів-героїв, які дали відсіч російським агресорам, які зробили і роблять вирішальний внесок в становлення сучасних Збройних Сил і в захист Вітчизни», – сказав Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що «агресор добре і цілеспрямовано підготувався до загарбницьких дій». «Свою армію агресор зміцнював, а нашу через агентуру в українській владі – руйнував. Тим не менш, у 2014 році, сконцентрувавши всі наявні ресурси, завдяки мужності воїнів і потужному волонтерському рухові, який в найважчі час підставів плече, завдяки волі українського народу ми зупинили агресора. А надалі армія відновила боєздатність, набула бойового досвіду, наростила оперативні спроможності, покращила технічну оснащеність»,  – наголосив Петро Порошенко.

Президент повідомив, що вже сформовано тридцять дев’ять бойових бригад та низку військових частин оперативного, тилового і технічного забезпечення, а на потенційно загрозливих напрямках створили угрупування сил, готових до відбиття агресії не лише зі сходу, а в тому числі й з кримського напрямку, з Придністров’я та півночі, було збільшено авіаційний парк та  бойовий склад зенітних ракетних військ, що дозволило посилити протиповітряну оборону держави.

 

 

Довідково: «Чисте небо – 2018» – це багатонаціональні навчання до яких  залучили понад 700 військовослужбовців, екіпажі тактичної, винищувальної та військово-транспортної авіації України, США та інших країн. Під час навчань пілоти планують здійснити 330 літаковильотів та більше 10 десантувань особового складу і вантажів парашутним способом. Військовослужбовці Повітряних Сил України виконуватимуть завдання пліч-о-пліч із колегами з країн-членів Північноатлантичного альянсу — США, Великої Британії, Бельгії, Данії, Естонії, Нідерландів, Польщі, Румунії. Навчання триватимуть з 8 по 19 жовтня на базових військових аеродромах «Старокостянтинів» на Хмельниччині та «Гавришівка» на Вінниччині.