14.10.2018 — 15:08

Ми маємо чітку мету – мирну, заможну Україну! – В.Лозовий

Сьогодні ми відзначаємо величне свято – День захисника України. Долучилась до святкування цього дня і Хмельниччина. Вранці сотні людей зібралися на майдані Незалежності, аби стати свідками церемонії складання урочистої клятви ліцеїста ліцеїстами Кам’янець-Подільського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою Хмельницької області та Шепетівського навчально-виховного комплексу №3 у складі «Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів ім.Н.Рибака та ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою» Хмельницької області.

На початку урочистостей усі присутні мали можливість почути вітання Президента України Петра Порошенка, трансляція якого велась наживо.

«День захисника України – свято, яке вже безпосередньо пов’язане із сучасними героями, з учасниками бойових дій за незалежність держави… З добровольцями, волонтерами, медиками, працівниками оборонних підприємств, священиками-капеланами», – наголосив Петро Олексійович під час участі в церемонії складання урочистої клятви ліцеїстами Київського військового ліцею імені Івана Богуна.

Глава держави особливо наголосив, що це свято українських захисників не є святом за гендерною ознакою. «Вже більше не будуть вітати (зі святом – ред.) лише тому, що він хлопчик. Треба бути захисником. І 55 тисяч жінок, які служать і воюють в лавах Збройних Сил є яскравим тому підтвердженням», – зазначив Петро Порошенко.

Президент додав, що сьогодні, як і в ліцеї ім.І.Богуна, сотні вихованців закладів з посиленою військовою підготовкою урочисто поклянуться служити своїй Батьківщині та захищати її від усіх ворогів. Серед них Петро Порошенко згадав  і ліцеїстів з Кам’янця-Подільського та Шепетівки.

Після завершення виступу Глави держави близько двох сотень ліцеїстів Хмельниччини, що вишикувалися цього дня на на майдані Незалежності,  урочисто склали присягу на вірність служінню Україні.


Привітав їх із цією знаменною подією та Днем захисника України голова облдержадміністрації Вадим Лозовий. Як зазначив посадовець, сьогоднішнє мирне небо Хмельниччини в боротьбі з лютим і підступним ворогом, російським агресором, стережуть наші герої військові – мужність і гордість нашого народу. 

“Ми йшли до незалежності, як і більшість цивілізованих країн світу, тернистим і героїчним шляхом. Тільки Хмельниччина втратила у цій війні 193 найдорожчих життя. Ми ніколи цього не забудемо і не пробачимо. Ворогу нас не зламати! – наголосив Вадим Лозовий.  – Олександр Дарморос, наш земляк, колишній боєць 8-го полку спецназу, важко поранений внаслідок вибуху протипіхотної міни. Він втратив ногу та зір, та не втратив сили духу та віру у свої можливості. Перемагаючи біль, щодня тренується, щоб взяти участь у Марафоні морської піхоти у Вашингтоні наприкінці жовтня, де бігтиме разом з іншими пораненими з усього світу.”

Вадим Миколайович висловив щиру подяку нашими захисникам за їх самовіддане служіння державі та народу: “Ми пишаємось тим, що за 4 роки завдяки титанічним зусиллям наших людей: військових, волонтерів, кожної української родини, відродили наші Збройні Сили України.”

Також, звертаючись до ліцеїстів, голова облдержадміністрації зауважив: “Ви сьогодні складаєте урочисту клятву на вірність Україні, своїй Батьківщині. Вам є з кого брати приклад, як любити і захищати свою землю, свій народ! Пам’ятайте, немає нічого дорожчого від батьківського краю, немає ніде більшого щастя, ніж на рідній землі. Ми маємо чітку мету – мирну, заможну Україну!”

На завершення церемонії відбулося урочисте проходження військових та показові виступи вихованців ліцеїв. Окрім того, всі бажаючі мали можливість оглянути виставку військової техніки нацгвардійців та прикордонників та техніки ГУ ДСНС в Хмельницькій області.