19.10.2018 — 13:12

«Колективний договір, як спосіб узгодження інтересів роботодавця та найманих працівників» – тема лекції прочитаної для представників управлінь соціального захисту населення районних державних адміністрацій

Начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Хмельницькій області Тетяна Бабич 19 жовтня, на базі Хмельницького центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств установ і організацій, прочитала лекцію для працівників управлінь соціального захисту населення районних державних адміністрацій Хмельницької області, на тему: «Колективний договір, як спосіб узгодження інтересів роботодавця та найманих працівників».

Розпочинаючи зустріч, посадовець звернула увагу присутніх, на те, що спеціалісти відділення НСПП в Хмельницькій області проводять моніторинг трудових та соціально-економічних відносин, вивчають стану соціально-трудових відносин конфліктогенних підприємств, установ, організацій, територій, галузей області, досліджують потенційні чинники дестабілізації стану соціально-трудових відносин та прогнозують можливий перебіг подій з метою своєчасного врегулювання розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин, недопущення переростання їх у колективні трудові спори (конфлікти) або уникнення їх можливих наслідків.

Звернуто увагу присутніх, що відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» від 05.02.2015 р. № 157-VIII,  на території Хмельницької області діє 45 об’єднаних територіальних громади (далі-ОТГ), які стали правонаступником всього майна, прав та обов’язків територіальних громад, що об’єдналися.

В результаті переходу майна підприємств, установ, організацій зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст району до комунальної власності територіальної громади ОТГ, відбулася зміна власника, що у контексті зміни засновника підприємства (установи, організації) може розглядатися, як реорганізація юридичної особи та один із потенційних чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин.

Саме тому, відповідно до абзацу 6 ст. 9 Закону України «Про колективні договори і угоди», у разі зміни власника підприємства, чинність колективного договору зберігається протягом строку його дії, але не більше одного року. У цей період сторони повинні розпочати переговори про укладення нового чи зміну, або доповнення чинного колективного договору. Однак, на багатьох підприємствах і установах  у об’єднаних територіальних громадах переговори про укладення нового колективного договору не розпочаті, що є порушенням законних прав та інтересів найманих працівників.

Доцільність укладення колективного договору підтверджується тим, що лише достатньо повний і змістовний колективний договір може забезпечити стабільні відносини між працівниками і роботодавцями, чітко визначити права та обов’язки сторін, стати надійною правовою основою для створення належних умов праці, в тому числі оплати праці, оскільки саме в колективному договорі можна врахувати особливості діяльності підприємства і установи, використати можливості і ресурси в інтересах працівників, розвитку виробництва.

На завершення виступу Тетяною Бабич надані необхідні роз’яснення, представникам органів соціального захисту населення області, спрямовані на захист прав найманих працівників.