22.10.2018 — 11:46

У Хмельницькому обласному онкодиспансері проводять «Дні відкритих дверей»

20 жовтня – Всеукраїнський День боротьби з раком молочної залози. З цієї нагоди з 17 жовтня до 16 листопада на базі обласного мамологічного центру Хмельницького обласного онкологічного диспансеру (вул. Пілотська, 1) тривають «Дні відкритих дверей». В амбулаторно-поліклінічному відділенні ХООД огляди проводить лікар-мамолог. Спеціаліст здійснює прийом у будні з 9 до 14 год. у кабінеті № 2.

Рак грудей є другим онкологічним захворюванням після раку легень за кількістю хворих (включно з чоловіками). Відомо, що найчастіше від онконедуги страждають пацієнтки від 13 років. За статистикою, найбільше шансів одужати мають ті, хто вчасно звернувся за медичною допомогою.

Станом на 01.10.2018 року, на обліку в області перебувають 5006 пацієнтів зі злоякісними новоутвореннями грудної або молочної залози.

За 9 місяців поточного року це захворювання вперше виявлене у 350 пацієнтів, з них 2-є чоловіків.

22 випадки діагностовано у осіб до 40 років. Але 47 % тих, у кого вперше виявлено рак грудної залози – це особи у віці від 55 до 70 років.

У Хмельницькому обласному онкологічному диспансері повідомляють, що на Хмельниччині щомісяця у 40 жінок діагностують рак грудної залози, а 14 жінок помирають від цієї недуги.

Захворюваність на рак грудної залози зростає щороку.Зокрема, лише з 2000 року – на 40%. Смертність за аналогічний період зросла на 28%.

Необхідно підкреслити, що 65 % пацієнтів, які захворіли на рак грудної залози, живуть 5 і більше років. А 90% виявлених на ранніх стадіях випадків хвороби мають шанс на виліковування чи довготривалу ремісію.

Найважливішим аспектом є заходи профілактики та своєчасна діагностика цього захворювання.

Найбільша ймовірність потрапити до групи ризику виникає через:

– вік ( від 45 років і старші);

– генетичну спадковість (ризик раку грудної залози вищий у жінок, чиї близькі родичі перенесли цю недугу);

– шкідливі звички (зловживання алкоголем, тютюнопаління підвищують ризик захворіти у 1,5 – 2 рази);

–  надмірна вага (малорухливий спосіб життя підвищує ризик хвороби на 20 – 30%);

–  особливості менструального періоду (ранні менструації – до 12 років, пізній клімакс – після 55 років);

– бездітність або пізні пологи;

– відмова від грудного вигодовування (у тих, хто годував дітей грудьми ризик захворіти у 2 рази нижчий);

– невміння контролювати стреси (для профілактики патології грудної залози важливим є вміння не піддаватися стресам).

Онкологи нагадують: регулярне самообстеження грудних залоз та щорічні огляди у лікаря дозволять своєчасно виявити пухлину та цілковито одужати.

Якщо хворобу вдалося діагностувати на ранніх стадіях, є можливість провести органозберігаючі операції, уникнути довготривалих курсів хіміотерапії, променевої терапії, провести корекцію гормональних показників.

Це дає жінці шанс на повноцінне, довге, здорове і щасливе життя! Проте навіть якщо пухлину діагностували на останній стадії – не треба опускати руки, а вірити у свої сили і боротися!

Хмельницький обласний Центр здоров’я.