31.10.2018 — 12:20

 Інформація щодо захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції з 21.10.18 по 29.10.18 

Епідситуація з грипу та ГРІ в області не змінилась: з 21.10. по 29.10 зареєстровано 6523 випадків захворювань, показник захворюваності на 100 тис. населення нижче порогового рівня на 5,6%. Питома вага дітей серед усіх захворілих складає 77%.

На минулому тижні госпіталізовано 212 осіб (що становить 3,2%), 151 з них – це діти. З початку епідсезону в області проти грипу щеплено 385 осіб, з них – 88 дітей. Із груп ризику щеплень 289 осіб, в тому числі в групі медичного ризику 20 осіб; в групі епідемічного ризику – 269 осіб, із них медичних працівників – 104.

Епідситуація з грипу та заходи профілактики постійно висвітлюються у ЗМІ. Так, з початку епідсезону фахівцями обласного лабораторного центру МОЗ України проведено 12 виступів по телебаченню; 3 виступи по радіо; видано 16 публікацій у ЗМІ; випущено 233 листівок, пам’яток, інформаційних бюлетенів.

Довідково:

Грип — гостра вірусна інфекційна хвороба з періодичним епідемічним чи навіть пандемічним поширенням. Хвороба характеризується появою гострого респіраторного синдрому з переважанням трахеобронхіту та вираженою інтоксикацією з гарячкою. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але грип за своїми наслідками є набагато небезпечним аніж інші ГРВІ. Тому перші ж ознаки ураження респіраторної системи вимагають особливої уваги через те, що потрібно виявити саме грип. Найчастішим ускладненням грипу є геморагічний набряк легень, набряк-набухання головного мозку, які можуть лише за декілька днів призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок грипу, часто погіршуючи перебіг фонових серцевих хвороб. Нерідкими ускладненнями є приєднання бактеріальної інфекції у вигляді бронхіту або пневмоні.

За матеріалами Хмельницького обласного лабораторного центру