01.11.2018 — 15:56

Управління Держпраці: пріоритетом у роботі залишається легалізація трудових відносин і детінізація доходів

«На сьогодні пріоритетом у роботі залишається процес детінізації доходів і легалізація трудових відносин. Кожен працівник має усвідомити перспективи і переваги офіційного працевлаштування, розуміти всі ризики та наслідки, які виникають при отриманні зарплати «у конверті». Проведення інспекторами праці превентивних заходів, роз’яснювальної роботи, безперечно, дає відчутний позитивний результат», – на цьому, під час розширеної наради з інспекторами праці, наголосив начальник Управління Держпраці у Хмельницькій області Олексій Глушаков.

Зокрема, станом на 31 жовтня 2018 року проведено 287 інспекційних відвідувань, в ході яких вивчалось питання оформлення трудових відносин. За результатами яких, виявлено 70 роботодавців, які використовують найману працю без укладення (оформлення) трудових договорів, які допустили до роботи 675 працівників без належного оформлення трудових відносин. 210 –  працювали без укладення (оформлення) трудового договору, 300 – допущені до роботи без повідомлення ДФС. 161 працівник виконував роботу на підставі цивільно-правових договорів, що мали ознаки трудового договору.

Керівництвом Управління Держпраці у Хмельницькій області на підставі актів інспекційних відвідувань винесено 31 постанову про накладення штрафу відповідну до абзацу другого частини другої статті 265 КЗпП України на суму 13 мільйонів 355 тисяч 730 гривень.

За результатами інспекційних відвідувань, інформаційно-роз’яснювальної роботи, відвідувань роботодавця з метою інформування його та працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю офіційно працевлаштовані більше ніж 17 тисяч працівників.

Інспекторам праці наголошено на активізації роботи щодо здійснення заходів, передбачених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2018 року №649-р. У разі здійснення контрольних заходів на території міст обласного значення, міських, селищних, сільських об’єднаних територіальних громад обов’язково залучати до проведення інспекційних відвідувань інспекторів праці органів місцевого самоврядування.

Діяти злагоджено і оперативно спільно з фіскальною службою, пенсійним фондом, органами місцевого самоврядування задля виконання важливого завдання – зниження рівня «тіньової» зайнятості на ринку праці».