07.11.2018 — 11:42

Управління Держпраці: більше одного мільйона штрафу отримало будівельно-монтажне підприємство за використання праці неоформлених працівників

Керівництвом управління Держпраці у Хмельницькій області, за матеріалами інспекційного відвідування, накладено більше одного мільйона гривень штрафу на підприємство, яке виконує будівельно-монтажні роботи (м. Хмельницький) за порушення вимог щодо укладення трудових договорів та оформлення трудових відносин з працівниками.

Під час інспекційного відвідування інспекторами праці управління Держпраці було виявлено факт здійснення будівельно-монтажних та оздоблювальних робіт щодо утеплення багатоповерхового житлового будинку дев’ятьма працівниками, з якими підприємство уклало цивільно-правові угоди.

Однак, при безпосередньому ознайомлені із змістом наданих документів поіменованих роботодавцем «цивільно-правовий договір», встановлено, що у них взагалі не визначено будь-якого розміру (визначення, розрахунку) в цифровому значенні вартості виконаних робіт (наданих послуг) в грошовому визначенні. Надані примірники ЦПД у своєму змісті не мають жодних конкретних норм та пунктів, статей, які б передбачали що сторони при укладенні такого правочинну керувались саме відповідними нормами, статтями чи розділами нині діючого Цивільного Кодексу України.

Також роботодавцем не було надано жодних документів та інформації, які б свідчили, що особи, які виконують роботу  діють як – самостійні суб’єкти господарювання, фізичні особи, приватні підприємці і мають відповідні дозвільні документи на здійснення робіт підвищеної небезпеки, є власниками чи орендують матеріали та необхідні інструменти, устаткування для таких робіт.

Відповідно до статті 265 КЗпП України за кожного неоформленого працівника передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати. Так, підприємству доведеться сплатити штраф на загальну суму 1 мільйон 5 тисяч 210 гривень.