08.11.2018 — 09:28

Найближчим часом створимо новий сервіс — «електронний кабінет забудовника», — Зубко

Система держархбудконтролю і нагляду має працювати як якісний прозорий сервіс для будівельного бізнесу. Про це під час круглого столу з представниками будівельної галузі та профільними асоціаціями наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Дозвільні процедури у будівництві мають бути максимально прозорими і простими. А ДАБІ має стати відкритою та ефективною структурою. Тож, сьогодні першочергове завдання для ДАБІ – відпрацювати разом з бізнесом нову концепцію роботи через запровадження електронного кабінету забудовника з підключенням всіх необхідних реєстрів. Створення нового сервісу максимально усуне чиновника з дозвільних процедур. Наступне нововведення, яке буде запроваджене найближчим часом — підключення органів місцевого самоврядування до системи «Прозора ДАБІ» та залучення громадських інспекторів на місцях до роботи в системі ДАБІ», — наголосив Геннадій Зубко.

За його словами, якісне реформування будівельної галузі потребує прийняття необхідної законодавчої бази. Наразі у парламенті знаходяться 3 дуже важливі законопроекти, які необхідно прийняти якнайшвидше. Це, 7266-1, яким вносяться зміни до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо передачі, припинення або тимчасового зупинення повноважень органів державного архітектурно-будівельного контролю; №7085 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері містобудування»; №6403, який забезпечить ОТГ єдиною документацію із просторового планування.

Зубко розповів, попри те, що Мінрегіон формує політику і приймаються рішення, які спрощують дозвільні процедури, наводиться лад у містобудуванні, децентралізуються повноваження ДАБІ, усе ж залишається проблема — корупція спускається на місця. «Ми вже почали спільну роботу з прокуратурою та Генеральний прокурором щодо зловживань на місцях! Вже є значні результати в кадрових питаннях. І ми будемо продовжувати цю роботу», — зазначив урядовець.

Він нагадав, що з реформою децентралізації, вже 100 громад отримали повноваження держархбудконтролю. Але в той же час, міста обласного значення такі як Полтава, Хмельницький і Запоріжжя досі саботують ці функції. «Це свідчить, що ці міста не просто не хочуть брати на себе повноваження, а про їх небажання брати на себе відповідальність. В черговий раз наголошую, система держархбудконтролю і нагляду в Україні має працювати прозоро і відкрито як для бізнесу, так і простих громадян!», — наголосив Геннадій Зубко.

Нагадаємо, у щорічному рейтингу Світового банку Doing Business-2019, Україна посіла 71 сходинку. За показником «Отримання дозволів на будівництво» — 30 місце.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України