09.11.2018 — 17:29

Арсен Аваков та Сергій Князєв з робочим візитом відвідали Хмельниччину

Сьогодні Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та голова Національної поліції України Сергій Князєв побували з робочим візитом на Хмельниччині. Спільно із керівництвом силових структур області високопосадовців на гостинній подільській землі привітав голова облдержадміністрації Вадим Лозовий.

Розпочалася робоча поїздка Арсена Авакова та Сергія Князєва із дуже важливої як для працівників ГУНП в області, так і для звичайних громадян. Від сьогодні у Хмельницькому запрацює новий кінологічний центр, обладнаний відповідно до сучасних стандартів. На базі його готуватимуть службових собак не лише для поліції, а й інших силових структур Хмельниччини, які входять до системи МВС.

«Безпека народу складається із багатьох елементів. Кожен робить свою справу, тому цей кінологічний центр – це цеглинка нашої безпеки. А наша безпека – це якість життя кожного українця», – сказав Арсен Аваков під час урочистостей з нагоди відкриття.

Очільника Міністерства внутрішніх справ підтримав і Сергій Князєв, який зазначив, що хоча на Хмельниччині розташований один із найбільш знаних кінологічних центрів в Україні, який функціонує на базі Національної Академії ДПСУ ім.Б.Хмельницького, у Нацполіції ставлять за мету створити не ще один великий центр, а цілу мережу кінологічних центрів у всіх областях.

«Їх буде 20-25, в кожному обласному центрі. Поліцейський з собакою – це безпека на вулицях наших міст, – додав  голова Національної поліції. – Основна задача для поліцейського в такому кінологічному центрі – навчитися тому, що покажуть колеги з інших відомств».

На завершення урочистої церемонії Арсен Аваков вручив заохочувальні відзнаки МВС  працівникам кінологічної служби.

Далі високопосадовці мали можливість ознайомитися із облаштуванням нового центру та його роботою. Як розповідають працівники установи, аналогів цьому закладу в області зараз немає. Центр спрямований на підготовку службових собак за напрямком розшуку людей, пошуку зброї, вибухівки та наркотичних речовин. Він здатен вмістити одночасно два десятки чотирилапих вихованців. Для них тут створені усі необхідні умови: зручні вольєри, різноманітні майданчики для тренування та ветеринарний кабінет із сучасним обладнанням і операційною. Відтепер ветлікарі зможуть надавати собакам необхідну допомогу та навіть оперувати їх прямо у центрі.

Комфортним буде новий центр і для самих кінологів. Окрім облаштування зручних кабінетів і класів для занять, керівництво подбало і про створення зони відпочинку, оскільки на навчання часто приїжджають правоохоронці з райцентрів та інших міст, вони матимуть можливість заночувати прямо у центрі у спеціально відведених кімнатах готельного типу.

Інструктори центру продемонстрували поважним гостям, як вправно вміють їх чотирилапі помічники виконувати поставлені завдання, зокрема, шукати вибухівку та зброю, допомагати поліціянтам при затриманні злочинця, у тому числі  озброєного вогнепальною зброєю, тощо. Також вони ознайомили керівництво із зразками облаштунків та засобів, що будуть використовуватися як працівниками центру, так і поліцейськими під час роботи із службовими собаками. Наприклад, в рамках реформування відомства фахівцями була розроблена валіза кінолога, чимось подібна до валізи експерта-криміналіста.

Голова Національної поліції України схвально оцінив усе побачене та підкреслив, що  представники кінологічних підрозділів Національної поліції України, які несуть службу на сході держави, відіграють дуже важливу роль для збереження миру і спокою. Вони допомагають запобігати незаконному переміщенню зброї із окупованих територій, каналів надходження наркотиків, тощо. Однак, найважливішою функцією, за словами очільника Нацполіції, залишається оперативно-розшукова діяльність.

«Кінолог, по суті, є експертом, який вилучає запахові сліди – одорологію. Потім проводиться експертиза, і це є доказом вини або невинуватості особи, яку підозрюють у вчиненні злочину», – зазначив Голова Національної поліції України.

Ще одним напрямком застосування можливостей кінологічних підрозділів у діяльності поліції є використання собак під час патрулювання вулиць міст і сіл України. Службові собаки віддані своїй справі, не бояться наражатись на небезпеку і працюють на виконання свого основного завдання – затримати правопорушника.

«Це велика допомога поліцейському. Суспільство достатньо спокійно, навіть позитивно сприймає поліцейську собаку на вулиці, якщо вона охайна, має сучасне спорядження з написом «поліція». І дорослі, і діти це позитивно сприймають. Тобто превенція є дуже важливою у забезпеченні спокою в містах та областях», – підкреслив глава Нацполіції.

Далі у продовження робочого візиту Арсен Аваков  та Сергій Князєв провели зустріч з особовим складом поліції Хмельниччини, під час якої було презентовано перший етап великої мотиваційної програми, в основі якої лежить забезпечення поліцейських житлом та підвищення заробітної плати.

«Основа нашої системи – компетентний мотивований поліцейський. Щоб зміцнити мотивацію до щоденної роботи і особистого розвитку представляємо перший етап програми. В основі якого лежить забезпечення поліцейського житлом. Він містить чотири компоненти: перший – збільшення заробітної плати на 30%, другий – введення додаткової оплати за піднайом житла поліцейським, третє – введення системи отримання власного житла поліцейським після двох років служби на основі іпотеки до 20-річного пільгового фінансового лізингу з урахуванням повного погашення відсотків з боку міністерства та бонусного погашення до 40% лізингу МВС за вислугу років. Четвертий – внесення в парламент законопроектів, які захищають права поліцейського», – сказав Арсен Аваков.

За словами Арсена Авакова, другий етап програми стосуватиметься страхування та медичного обслуговування поліцейського, третій – сучасної професійної підготовки.

Після представлення мотиваційного пакету Арсен Аваков та Сергій Князєв  вручили особовому складу поліції вісім службових автомобілів та ключі від двох квартир та заохочувальні відзнаки Міністерства внутрішніх справ.

Так, новими службовими «RENAULT  LOGAN» відтепер керуватимуть  дільничі офіцери поліції з Віньковецького, Ізяславського, Новоушицького, Теофіпольського, Чемеровецького та Хмельницького відділень поліції. Це райони, які досить віддалені від обласного центру і одному дільничому тут доводиться обслуговувати по 12-15 сіл, розкинутих на відстані 15-20 км одне від одного.

Ще двома траспортними засобами «Skoda Rapid» керуватимуть бійці роти поліції спеціального призначення «Богдан», яка здебільшого несе службу у зоні проведення операції об‘єднаних сил на сході країни, допомагаючи місцевим правоохоронцям забезпечувати правопорядок.

Найприємнішим моментом церемонії стало вручення двом поліцейським родинам з Кам‘янця-Подільського  ключів від квартир. На власне житло вони чекали  не один рік. Зокрема, родина слідчого Наталії Страпак з Кам‘янця-Подільського  стояла на житловій черзі з 1993 року і тепер їхня мрія про власну оселю втілилася у життя.

Починаючи з 2019 року працівникам поліції уже не потрібно буде чекати на отримання квартири по кілька десятків років. Завдяки впровадженню великої програми по соціальному забезпеченню поліцейських з січня вони зможуть оформити іпотеку на житло, відсотки за якою за них сплачуватиме держава при умові тривалої та бездоганної служби.

 За матеріалами офіційного сайту Національної поліції