15.11.2018 — 08:33

Управління Держпраці: легалізація трудових відносин та детінізація доходів одне із джерел надходжень до місцевих бюджетів

14 листопада, в Хмельницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування в рамках проекту U-LEAD з Європою «Підтримка реформи децентралізації в Україні», відбувся семінар «Планування і формування доходів і видатків місцевих бюджетів на 2019 рік» за участю інспекторів праці, бухгалтерів об’єднаних територіальних громад.

Начальник управління Держпраці у Хмельницькій області Олексій Глушаков звертаючись до присутніх зазначив: «На сьогодні уже 36 інспектора праці ОТГ Хмельниччини мають відповідні посвідчення для реалізації повноважень у сфері праці та повинні продемонструвати результат своєї роботи. Однак, станом на 1 листопада 2018 року інспектори праці ОМС Хмельниччини обмежились в роботі лише проведенням несистемної інформаційно-роз’яснювальної роботи з працівниками і роботодавцями, або здійсненням простих відвідувань по моніторингу стану дотримання законодавства про працю. Інспекторами праці ОТГ проведено 1071 відвідування та 66 інспекційних відвідувань по контролю за додержанням законодавства про працю. Попри це, основна увага інспекторів має бути зосереджена на роботі з легалізації трудових відносин, виявлення неоформлених працівників, проведенні з цих питань контрольних заходів, а також притягненню роботодавців-порушників до відповідальності».

Як свідчать звітні дані інспекторів праці ОМС за 10 місяців проведено лише 12 інспекційних відвідувань з питань легалізації трудових відносин, з них на двох встановлені порушення щодо недотримання строків подання повідомлень до органів ДФС, і лише під час спільного інспекційного відвідування  управління Держпраці та інспектора праці Старокостянтинівської міської ради виявлено факт використання праці одного неоформленого працівника, за що наприкінці жовтня в порядку ст. 265 Кодексу законів про працю накладено штраф в сумі 111 тисяч 690 гривень.

Олексій Глушаков закликав об’єднані територіальні громади долучитися до акції «Повідом про незадекларовану акцію», яка сьогодні триває на Хмельниччині. Додавши, що тільки спільна активна щоденна та скоординована робота інспекторів праці громад Хмельниччини та управління Держпраці буде сприяти виявленню значно більшої кількості фактів незадекларованої праці, і як наслідок сприятиме збільшенню надходжень не тільки до державного бюджету, а в першу чергу до бюджетів територіальних громад області за рахунок зростання сум сплачених податків та загальнообов’язкових відрахувань із заробітної плати.