16.11.2018 — 12:38

“Ми – громадяни великої країни, ім’я якої – славна Україна!” – в Деражні відбувся Урок мужності

Сьогодні на базі Деражнянського Центру професійно-технічної освіти відбувся урок мужності «Від днів майдану до битви Луганського аеропорту».  Мета його – виховувати в молоді почуття патріотизму, національної гордості, любові до рідного краю, формувати переконання у нетлінності духовних скарбів народу та спонукати  до усвідомлення необхідності бути корисними своїй державі.

Символічно, що захід відбувся саме на базі Центру, адже п’ятеро із загиблих Героїв Деражнянщини здобували освіту саме в стінах цього навчального закладу.

На захід були запрошені батьки та рідні загиблих наших Героїв земляків, які на своїх особистих прикладах показали, як зростили гідних синів, а також голова адміністрації Андрій Зелінський, голова районної ради Віталій Сідлецький, міський голова Андрій Ковпак.

Організовано захід за участі фонду «Мир та добро» спільно з працівників центральної бібліотечної системи та захисниками, які також прийняли активну участь в проведені уроку. Розпочався захід з перегляду документальних стрічок, що розповіли про буремні дні початку  подій на Майдані Незалежності в Києві у  2014 році і до моменту оборони Луганського аеропорту.

Після перегляду кінострічок усі присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. Голова райдержадміністрації Андрій Зелінський, який в першу чергу завітав на захід не як представник влади , а як активний учасник волонтерського руху, поділився своїми спогадами про період Майдану, кримської окупації:

“Ми сьогодні маємо ще так багато зробити для наших захисників, це наші друзі, близькі, подекуди рідні люди, тому ми, як ніхто, повинні їх підтримувати. Сьогодні хочу подякувати волонтерам за те, що завдяки їм молоде покоління з перших уст вивчає нашу сучасну історію. Тому, я впевнений, що новітня історія України не буде переписана, бо такі зустрічі не дадуть ніколи цього зробити. Сьогодні завдяки кадрам, відзнятим бійцями, що побували в горнилі пекла, на мобільні телефони, ми маємо змогу побачити те, чого не зміг відзняти жоден телеканал України. Тож вклонімося нашим Героям, нашим захисникам, а родинам загиблих я в першу чергу дякую за те, що привили патріотизм своїм синам. Нехай ваші рани гояться, а ми берегтимемо пам’ять про наших героїв.”

Своїми спогадами про Майдан поділився і міський голова Андрій Ковпак, який також був активним учасником Революції Гідності та волонтерського руху,  адже за його сприяння чимало вантажу відправлено на Схід країни до наших воїнів.

Також учасники заходу мали можливість поспілкуватися із учасники АТО, які поділились своїм досвідом, розповідями про побачене та пережите під час несення служби.

За інформацією Деражнянської райдержадміністрації