20.11.2018 — 17:54

“Вишивана моя Україно”: на Хмельниччині покажуть вишиту карту України

Вчора на Хмельниччину прибула вишита карта України, яка символізує єднання українців від Заходу до Сходу, створена в рамках Всеукраїнської акції “Вишивана моя Україно”. Акція була започаткована майстринями художньої вишивки Іриною Харатін і Тетяною Дяківнич із Скали-Подільської Борщівського району.

Мета її – об’єднати різні спільноти України для духовного процвітання Батьківщини у любові до спільного генетичного коду нації – української вишиванки.

Вишита карта України має розмір три на півтора метра, різнобарвна,  кожна область вишита  всіма  кольорами українського вінка, а до роботи над нею долучилися 7206 учасників.  Карта подорожувала країною, де кожен бажаючий мав можливість приєднатися до доброї справи і залишити на полотні свій вишитий хрестик. Зверху над картою, червоними і чорними нитками вишито  назву акції – «Україна моя вишивана». По боках полотна зображено  квіткові орнаменти, а все довкола  зашите блакитними та жовтими нитками і символізує Державний Прапор України.

Акція єднання «Україна моя вишивана» стала підґрунтям створення Громадської Організації «Гільдія народних умільців «Перлина»», яка взяла на себе відповідальність разом з координаторами областей за втілення ідеї в життя. Презентація карти відбулася 9 вересня 2018 р. на 11-ому всеукраїнському фольклорно-мистецькому фестивалі «Борщівська вишиванка» м.Борщів. Встановлений рекорд України в номінації – найдовший маршрут вишитої карти України, довжина  якого -16983 км.

Після презентації карта розпочала свою мандрівку Україною. Організатори планують, що цей унікальний український оберіг продовжить свій шлях і до інших країн. Карту-оберіг демонструватимуть у великих бібліотеках та музеях, щоб люди мали змогу побачити результат своєї праці.

Також створення вишитої карти України надихнуло ініціаторів акції на написання книги, у якій буде описана історія карти-оберегу. Ця книга допоможе познайомитися  як з людьми, що взяли участь у створенні карти, так і з історією місць, де проходили заходи.

Протягом тижня вишивану карту продемонструють у закладах культури, освіти, соціального захисту області.