22.11.2018 — 16:35

Вишивана карта України вирушає до Кам’янця-Подільського

Сьогодні відбулася презентація вишитої карти України в Обласному науково-методичному центрі культури і мистецтв. Як зазначалося раніше, створена вона була в рамках Всеукраїнської акції “Вишивана моя Україно”, а роботу над нею розпочинали майстрині художньої вишивки з Тернопільщини –  Ірина Харатін і Тетяна Дяківнич.

Як зазначила заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина, цей унікальний оберіг символізує єдність нашого українського народу, адже карта стала результатом спільної праці понад семи тисяч людей, кожен з яких вклав у цю вишивку часточку своєї душі.

Вишита карта України має розмір три на півтора метра, різнобарвна,  кожна область вишита  всіма  кольорами українського вінка, а до роботи над нею долучилися 7206 учасників.  Карта подорожувала країною, де кожен бажаючий мав можливість приєднатися до доброї справи і залишити на полотні свій вишитий хрестик. Зверху над картою, червоними і чорними нитками вишито  назву акції – «Україна моя вишивана». По боках полотна зображено  квіткові орнаменти, а все довкола  зашите блакитними та жовтими нитками і символізує Державний Прапор України.

Презентація карти відбулася 9 вересня 2018 р. на 11-ому всеукраїнському фольклорно-мистецькому фестивалі «Борщівська вишиванка» м.Борщів. Встановлений рекорд України в номінації – найдовший маршрут вишитої карти України, довжина  якого -16983 км.

Цього тижня її мали можливість побачити у Хмельницькому, а далі її представлять у Кам’янці-Подільському.