03.12.2018 — 20:50

Маємо консолідувати наші зусилля заради розвитку Хмельниччини! – В.Лозовий

Стратегія регіонального розвитку області на 2019-2021 роки – це саме той важливий для кожного  план дій, що дозволить максимально ефективно використати потенціал кожної території та окреслити перспективи їх розвитку у найближчі роки. Саме на цьому наголосив голова облдержадміністрації Вадим Лозовий на засіданні Ради регіонального розвитку Хмельниччини, що відбулося 30 листопада.

Це засідання стало дуже важливою для усіх подією, адже відкривав захід Президент України Петро Порошенко, що цього дня перебував з робочою поїздкою на Хмельниччині. У своїй промові Глава держави відзначив, що Хмельниччина є лідером у впровадженні реформи децентралізації, а її досвід може слугувати для інших регіонів прикладом.

«Сьогодні діє 42 об’єднаних територіальних громади із запланованих 62. І ми маємо міцно тримати цей прапор, бо в цих громадах активно ведеться будівництво, реконструкція соціальних об’єктів «без указующего перста» з Києва, бо громада сама знає що будувати. А в цьому залі є лідери об’єднаних територіальних громад, які користуються твердою підтримкою Президента.”

Петро Порошенко наголосив, що широкі повноваження та фінансова підтримка місцевій владі надані, аби забезпечити тісну взаємодію влади та громади, дати можливість для кожного мешканця впливати на ті рішення, що визначають, як житиме і розвиватиметься його край. Президент додав, що Хмельниччина яскраво демонструє, як завдяки фінансовій децентралізації збільшилися можливості місцевого самоврядування, адже власні доходи місцевих бюджетів області з 2014 року зросли майже в 2,6 рази, доходи місцевих бюджетів з дотаціями і субвенціями теж збільшились в 2,2 рази, а бюджет розвитку області збільшився в 6 разів.

Президент Петро Порошенко також наголосив, що місцева влада має обов’язково розробити Стратегії регіонального розвитку для кожної території, адже тільки маючи чіткий план того, як має розбудовуватися та розвиватися регіон, можна очікувати на гарні результати. Глава держави наголосив, що  регіональні влади мають підготувати плани розвитку територій на 2019-2021 роки і чітко визначити пріоритети.

У свою чергу голова облдержадміністрації Вадим Миколайович висловив вдячність Президенту України за його підтримку цих важливих для нашого краю та всієї держави реформ. Окрему подяку очільник області висловив також усім головам районних державних адміністрацій та об’єднаних територіальних робіт, за ту сумлінну роботу, що проводиться на місцях.

“Це вкрай важливо для наших людей. Успіх, якого досягла Хмельниччина, неможливий був би без вашої допомоги. Але ми не маємо зупинятися, бо перед нами стоїть ще дуже багато завдань. Одне з найважливіших – завершити процеси створення об’єднаних територіальних громад на теренах області, адже кожен день зволікання означає перш за все фінансові втрати для необ’єднаних територій. 765 млн грн. – вдумайтеся в ці цифри! Стільки коштів могла б отримати Хмельниччина, якби в області об’єдналися усі громади,” – зазначив голова облдержадміністрації.

Також він нагадав очільникам районів, міст та ОТГ, що на сьогодні також гостро стоїть питання освоєння коштів, що були надані області у вигляді субвенцій з державного бюджету та ДФРР.  У зв’язку із закінченням фінансового року, ті кошти, що не будуть освоєні, потрібно буде повернути до державного бюджету.

“Допустити ситуацію, коли ці кошти не будуть освоєні – це злочин перед вашими громадами. Я розумію, що фаховий рівень спеціалістів на місцях  не завжди дозволяє робити більш активні кроки у реалізації проектів, але обмін досвідом, взаємодопомога та взаємовиручка можуть стати запорукою успіху реформ. Наголошую, ми з вами не маємо права втрачати жодної копійки з тих коштів, що є такими потрібними для громад” – підкреслив Вадим Лозовий.

Голова облдержадміністрації висловив упевненість, що процес децентралізації виходить на фінішну пряму і  наступного року має бути ще активнішим, а тому надалі тональність розмови з тими керівниками, що не бажаючи іти у ногу з часом та боячись втратити владу, чинять супротив реформі, буде набагато жорсткішою.

Підсумовуючи сказане, Вадим Лозовий зауважив, що засідання Ради регіонального розвитку Хмельниччини дає старт громадському обговоренню проекту оновленої Стратегії регіонального розвитку області: “Так як і в реалізації реформи децентралізації, свого часу Хмельниччина була однією із перших в Україні областей, де було розроблений цей основоположний для подальшого розвитку краю документ. Якісь завдання, що нею були визначені вдалося втілити у життя, якісь з них втратили актуальність, адже за останні п’ять років країна в цілому та наша область зокрема пережили дуже багато змін. Тому на часі постало питання оновлення стратегічного курсу розвитку нашого краю. І я хочу, щоб участь у цьому процесі взяв кожен небайдужий мешканець області. На основі ваших пропозицій, з урахуванням думки кожного, хто долучиться до роботи, ми якісно оновимо цей документ, аби дотримуючись окреслених ним напрямків нашою спільною працею зробити Хмельниччиною успішною та процвітаючою. Маємо всі консолідуватись заради розвитку України та нашого краю!”