04.12.2018 — 15:40

У місті-супутнику Хмельницької АЕС відкрито навчально-практичний центр зварювання

3 грудня цього року в місті енергетиків відбулося святкове відкриття навчально-практичного центру зварювання, який функціонуватиме на базі Нетішинського професійного ліцею.

У квітні 2018 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову щодо розподілу 100 мільйонів гривень, передбачених Державним бюджетом на створення 50 навчально-практичних центрів на базі закладів професійно-технічної освіти. Одним із таких закладів, став професійний ліцей міста атомників, де професія зварювальника особливо затребувана.

За словами директора професійного ліцею Олександра Осадчого, із п’ятнадцяти навчальних груп ліцею, третина – зварювальники, що свідчить про популярність професії та необхідність створення такого центру.

Для центру, який облаштований на п’ятнадцять робочих місць, придбане сучасне австрійське обладнання фірми Fronius. Зокрема, новітній тренажер зварника, апарати аргонодугового зварювання, повітряно-плазмового різання, ручного дугового зварювання, які дозволять ліцеїстам опанувати різні види зварювання.

Окрім навчання студентів, у центрі також планується підвищувати кваліфікацію зварювальників з усієї України.

Загалом у центр інвестували майже чотири мільйони гривень з державного та обласного бюджетів. «В умовах дефіциту кадрів робітничої професії, відкриття центру зварювальників надзвичайно актуальне, адже попереду добудова третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС»,- зазначив голова м. Нетішин Олександр Супрунюк на відкритті закладу.

На Хмельниччині вже функціонує три таких навчально-практичні центри, які здійснюють підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації робітників технічних професій.

Функціонування навчально-практичного центру зварювання сприятиме підготовці конкурентоздатних кваліфікованих працівників на ринку праці, а також професіоналів для роботи під час будівництва нових потужностей Хмельницької АЕС.