08.12.2018 — 10:50

Відбулось засідання Ради регіонального розвитку Ізяславщини

Хмельниччина підхопила ініціативу Президента та Уряду: триває обговорення Стратегії регіонального розвитку області в цілому та кожного краю зокрема. Як зазначив Президент України Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку Хмельниччини, розробка Стратегії регіонального розвитку для кожної території є одним із першочергових завдань, адже лише маючи чіткий план того, як має розбудовуватися та розвиватися регіон, можна очікувати на гарні результати.

Глава держави наголосив, що регіональні влади мають підготувати плани розвитку територій на 2019-2021 роки і чітко визначити пріоритети.  Летичівщина, Ярмолинеччина, Шепетівщина уже долучилися до цього процесу. 7 грудня відповідне засідання відбулося і на Ізяславщині. Враховуючи, що це один із районів, де реформа децентралізації гальмує, маємо надію, що ця зустріч дасть поштовх до активнішої роботи із створення об’єднаних територіальних громад, аби і жителі цього краю нарешті відчули її результати.

Захід відбувся під головуванням   голови Ізяславської районної державної адміністрації Бориса Яцкова. Крім членів Ради регіонального розвитку Ізяславщини в роботі взяли участь делегації установ, підприємств та організацій Ізяславського району, органів місцевого самоврядування району, релігійних громад, громадського активу, тощо.

В ході зібрання очільник Ізяславщини прозвітував про досягнення усіх сфер господарювання району, напрямків соціальної сфери Ізяславщини на період 2015 – 11 місяців 2018 року.  Зокрема, Борис Яцков зазначив, що завдяки діяльності всіх сфер економіки району, повноті сплати податків  та перевиконанню дохідної частини районного бюджету у кожному році  2015-2018 років, з’явилась можливість вирішити ряд питань покращення фінансування галузей, зміцнення матеріально-технічної бази бюджетних установ та соціально-побутових потреб міста та сільських рад. Як результат було забезпечено в повному обсязі виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, заборгованість відсутня, фінансування енергоносіїв та інших захищених статей видатків.

Зокрема, фінансування потреб освітянській галузі було забезпечено в районі за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету та 4-х цільових районних програм.

Відповідно до Програми «Освіта Ізяславщини на 2016-2020 роки» проводиться робота з оптимізації мережі малокомплектних шкіл. Всі вчителі, з оптимізованих навчальних закладів, які бажали – були працевлаштовані.Доповідач звернув увагу, що при щорічному зменшені кількості навчальних закладів – стабільним залишається чисельність учнів та суттєво зросло фінансування галузі.  На фінансування галузі „Освіта” у 2015-2018 роках було спрямовано відповідно 64,35 млн. грн., 60,42 млн. грн.,  97,58 млн. грн. та 109,13 млн. грн. відповідно.

За ці роки реалізовано такі проекти, як капітальні ремонти, утеплення та енергозберігаючі заходи  будівель закладів освіти, покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів, придбання обладнання та предметів довгострокового користування, придбання шкільних автобусів, оснащення закладів освіти навчальними комп’ютерними комплексами з мультимедійними засобами навчання, придбання обладнання для «Нової української школи», оснащення кабінетів інклюзивно-ресурсного центру.

За рахунок коштів районного бюджету на вирішення ряду питань соціально-економічного розвитку району направлено Ізяславській міській раді на капітальний ремонт (термомодернізація) будівлі Ізяславського НВК «Загальноосвітня школа І ступеня – дитячий садок комбінованого типу №6 по провул. Горинський,2 в м. Ізяслав Ізяславського району Хмельницької області» (в частині проведення капітального ремонту покрівлі шкільного відділення НВК) – 2458,0 тис. грн.

Діяльність та фінансування в галузі «Охорони здоров’я» проводилось по 6-ти цільових програмах (державних та районних).  На сьогоднішній день медична допомога жителям Ізяславського району надається в Ізяславській центральній районній лікарні зі стаціонаром на 192 ліжка та комунальним некомерційним підприємством “Ізяславський центр первинної медико-санітарної допомоги.”

Потужність Ізяславського центру ПМСД становить 660 відвідувань в зміну. До складу ЦПМСД входять 10 сільських та 3 міські амбулаторії загальної практики сімейної медицини, 7 фельдшерсько-акушерських пунктів, та 32 фельдшерських пункти.

Також у центрі ПМСД функціонує 49 ліжок денного стаціонару. Борис Яцков нагадав, що цьогоріч Ізяславській ЦРЛ присвоєна вища акредитаційна категорія, що свідчить про високий рівень закладу.

В питанні впровадження медичної реформи у Ізяславському районі –Ізяславський центр ПМСД увійшов в число 9 кращих закладів, укладено декларацій між пацієнтами та лікарями 28192 або 65 відсотків від усього населення 43335 чол.  ЦПМСД вже подав заяву на підписання договору з Національною службою здоров’я України на  2019 рік. За рахунок коштів районного бюджету навчають 3-х лікарів-інтернів – профіль сімейна медицина.

Загалом з 2015 року проведено реконструкцію приміщення поліклініки Ізяславської центральної районної лікарні, придбано обладнання та предмети довгострокового користування в заклади охорони здоров’я, капітальні ремонти окремих закладів охорони здоров’я, закуплено спеціалізований автотранспорт. Так, лише у 2017 році в Ізяславську ЦРЛ придбано медичного обладнання на суму більше 3 млн.грн (апарат УЗД,  апарат штучної вентиляції легень, набір для артроскопічних втручань, лазерний коагулятор в хірургічне відділення, монітор пацієнта, ортопедичне пристосування, стоматологічну установку, стіл операційний, пральну промислову машину, комп’ютерну техніку). За січень – листопад 2018 року проведено видатків на галузь „Охорона здоров’я” в обсязі 46,32 млн. грн.

Очільник району також нагадав, що на Ізяславщині 88 закладів культури.  Завдяки коштам з бюджетів усіх рівнів проводилися капітальні та поточні ремонти приміщень окремих закладів, придбано комп’ютери, музичні інструменти та обладнання на загальну суму 82,71 тис.грн. в Ізяславську школу мистецтв, Плужненську музичну школу та районний будинок культури, комплект апаратури та обладнання для демонстрування фільмів в Ізяславському районному будинку культури, тощо.

З метою збереження та раціонального використання історичних та адміністративних будівель  міста проведена робота по оформленню права власності за державою по костелу місіонерів 17 сторіччя  (святого Йосифа) та адміністративних приміщеннях по вул. Незалежності.

Борис Яцков констатував, що відкритим та, на жаль, не вирішеним, на даний час, залишається питання власності, збереження та використання  будівель палацу князя Сангушка.

Зупиняючись на питанні соціально-економічного розвитку краю, голова РДА зазначив, що загалом по району освоєно (використано) капітальних інвестицій  в таких сумах: 2015 рік – 123,15 млн. грн. (темпи приросту до 2014 року – 129,6 %), 2016 рік – 147,75 млн. грн. (120%), 2017 рік – 203,1 млн. грн. (137,5 %), І півріччя 2018 року — 85,12 млн. грн. (99 % до І півріччя 2017 року).

Здійснено такі інвестиційні проекти в місті та районі:

-у місті Ізяслав завершено будівництво та введено в дію м’ясо-молочного павільйону з відкритими рядами по вулиці Вокзальній загальною площею 265,3 кв.м. кошторисною вартістю 4380,0 тис. грн.

-у 2015 році об’єднаними зусиллями було завершено роботи із капітального ремонту комунальної вулиці Станіславського (сьогодні вул.Кушнірука). На даній дорозі облаштовано залізобетонне покриття на щебеневій подушці.

-реалізовано проект із реконструкції центральної площі міста Ізяслав. Зазначені роботи проведено за дольової участі Ізяславської міської ради, бізнесових структур району, небайдужих жителів міста.

До проведення робіт також долучились члени ряду громадських організацій району «Рада ветеранів 8 бригади спеціального призначення», «Ізяславське козацьке товариство», районної спілки ветеранів Афганістану, «Ізяславська районна спілка воїнів-учасників антитерористичної операції», жителі міста та району.

Крім того розвивався та позитивно вплинув на розвиток району приватний бізнес:

В 2015 року розпочалось будівництво третього модуля свинокомплексу маточника на 600 головомісць в ТОВ «Камчатка», який введено в експлуатацію в 2016 році.

На території колишнього військового містечка товариством з обмеженою відповідальністю “ЮКРЕЙНІАН БІ” завершено реконструкцію комплексу споруд під підприємство з переробки меду.

В с. Михнів товариством з обмеженою відповідальністю “Компанія “Укрелітагро” збудована сушарка насіння гарбуз (орієнтовна вартість 7 млн. грн.).

На даний час проводяться роботи по створенню картонно-паперової фабрики на базі майнового комплексу бувшого заводу «Харчомаш». В даний час проводиться монтаж обладнання. Надіюсь, що весною 2019 року дана фабрика запрацює. А це понад 200 робочих місць.

В рамках третьої фази Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» у 2015 — 2016 роках використано 1225,5 тис. грн., в тому числі 671,2 тис. грн. – кошти ЄС/ПРООН, 463 тис. грн. – кошти місцевих бюджетів.

За вказані кошти проведено капітальний ремонт будівлі Білогородської ЗОШ І-ІІІ ступенів (заміна вікон та дверей); капітальний ремонт будівлі Кунівської ЗОШ І-ІІІ ступенів (заміна вікон та дверей), капітальний ремонт фельдшерсько-акушерського пункту, с. Свириди, вул. Центральна, 5; капітальний ремонт освітлення вулиць в нічний час с. Плужне.

Актуальним і проблемним сектором економіки району голова райдержадміністрації назвав будівництво та утримання доріг.

В 2015 році за кошти місцевих бюджетів виконано ремонти вулиць та доріг комунальної власності на суму 3,5млн.грн., з них у місті на суму більше 2,0млн. грн., а в сільській місцевості на суму 1,5млн. грн. На ці ж цілі також використано залучені кошти в сумі майже 1 млн. грн.

На забезпечення виконання районної Програми розвитку автомобільних доріг загального користування місцевого значення в 2016 році з районного бюджету виділено кошти в сумі 1 млн. грн.;

-13 сільських рад прийняли участь у співфінансуванні робіт із розвитку районних доріг та виділили кошти на ремонти доріг на суму 1,7 млн. грн.

В рамках реалізації даної Програми виконано часткові поточні ремонти 19 доріг загального користування місцевого значення на суму 2,7млн.грн.

Відремонтовано 91,4 км доріг. Із них 17,7 км виконано ямковий ремонт асфальтобетоном та 73,7 км. білощебеневе покриття.

За рахунок місцевих бюджетів на поточні ремонти та утримання автомобільних доріг комунальної власності було виділено кошти в сумі 2381,2 тис. грн.

В 2017 році в населених пунктах району продовжувались капітальні та поточні ремонти доріг та тротуарів комунальної власності.

Відремонтовано доріг на суму 3,1млн. грн. в сільських населених пунктах та 4,9млн. грн. в місті.

Всього в районі відремонтовано доріг на суму більше 8,0 млн. грн., в тому числі 2,1 млн. грн. капітальний ремонт та 5,88 млн. грн. поточні ремонти доріг комунальної власності.

Крім того, сільськогосподарськими підприємствами на виконання соціальних угод підсипано та грейдеровано 22 км. доріг і вивезено 2160 тон щебеню.

В 2018 році на фінансування Програми розвитку автомобільних доріг загального користування місцевого та державного значення в Ізяславському районі Хмельницької області на 2018-2020 роки направлено 500 тис. грн. на проведення поточного ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення Т-18-04 Корець-Славута-Антоніни (на відрізку Сахнівці-Влашанівка).

В 2018 році також проводились ремонти доріг на таких напрямках: капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення Ізяслав – Нове Село через Христівку; капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення Стороничі – Н.Гутисько через Плужне, Шекеринці; капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Кам’янка – Шепетівка на відрізку с. Плужне

За кошти міського та сільських бюджетів виконано поточні та капітальні ремонти доріг та тротуарів.

Також Борис Яцков нагадав присутнім, що в районі за минулі роки значна увага приділялася питання забезпечення населення якісною питною водою. Протягом 2015-2018 років питання водопостачання населених пунктів району  було і є першочерговим. Зокрема, у 2016 році виконано капітальний ремонт водогонів у с. Тернавка вартістю 299,4 тис. грн., капітальний ремонт водопроводу в с. Сохуженці вартістю 198,6 тис. грн., капітальний ремонт водопровідної мережі в с. Борисів вартістю 145,6 тис. грн. (кошти сільських бюджетів).

В 2017 році виконано роботи по будівництву І та ІІ черги водогону в с.Білеве. Збудовано водогін протяжністю 7985,9 м, використано 817,978 тис.грн., в селі Шекеринці завершено прокладання центрального водогону та розпочато роботи по прокладанню відвідних водопровідних мереж. Освоєно 1072,9 тис. грн. в т. ч. у 2017 році 196,9 тис. грн.

В селі Зубарі завершено будівництво водогону загальною довжиною – 4727.2 м, вартістю 1049,553тис. грн., свердловини для господарсько-питного водопостачання населення, глибина 80 м – 352,7 тис. грн.

Радошівською сільською радою виконано заходи по будівництву і реконструкції водогонів, водопровідних мереж та споруд на суму 890,651 тис.грн. в тому числі 879,628 тис. грн. – будівництво двох свердловин в с.Радошівка.

Поліською сільською радою проведено реконструкцію водопроводів: один проект – протяжність 1471 м на суму 299,953 тис. грн., другий проект – протяжність 642 м вартість 124,092 тис. грн.

Ліщанською сільською радою виготовлено проектно-кошторисну документацію та експертизу проекту на будівництво водопроводів в с. Ліщана (сума по кошторису 1497,6 тис.грн. – I черга та 668,3 тис. грн. – ІІ черга), в с. Даньківці (сума по кошторису 372,2 тис. грн. та в с. Бейзими (сума по кошторису 690,3 тис. грн.).

Проведено будівництво І черги водогону в с.Ліщани протяжністю 6634 м на суму 1391,2 тис. грн., в тому числі за рахунок коштів обласного бюджету 1343,8 тис. грн. та сільського бюджету 47,4 тис. грн. В Новосільській сільській раді проведено водопроводи в селах Нове Село, Свириди, розпочато капітальний ремонт І черги водогону в с. Тернавка.

В 2018 році Білівською сільською радою проводиться будівництво водогону в с.Припутні. Ліщанською сільською радою проведено будівництво ІІ черги водогону в с.Ліщани протяжністю 2683 м на суму 632,4 тис. грн. в тому числі кошти обласного бюджету – 566,2 тис. грн. та сільського бюджету 66,2 тис. грн.

За рахунок коштів районного бюджету на вирішення ряду питань соціально-економічного розвитку  району  направлено Михнівській сільській раді в сумі 440,5 тис. грн. на співфінансування будівництва  водопроводу с. Михнів, Тишевицькій сільській раді в сумі 850,0 тис. грн., із них на будівництво водогону вул. Зелена с. Нечаївка Ізяславського району Хмельницької області -725,0 тис. грн. та будівництво водогону с. Тишевичі Ізяславського району Хмельницької області – 125,0 тис.грн., Мислятинській сільській раді -130,0 тис. грн. проведення поточного ремонту частини водопровідної мережі на території с.Мислятин.

Районною державною адміністрацією спільно з відповідними службами забезпечено реалізацію державної політики щодо соціального захисту жителів району та переселенців. Також у 2018 році за рахунок субвенції з державного бюджету 2 дітям-сиротам та 3 особам із їх числа в місті Ізяслав придбано 4 квартири (трьохкімнатна – 1, двохкімнатна – 1, однокімнатні – 2). На виконання районної програми «Турбота» за рахунок коштів місцевих бюджетів спрямовано на компенсацію перевізникам витрат від пільгового перевезення окремих категорій громадян.

З районного бюджету надавалася фінансова допомога комунальному закладу соціального захисту “Відродження” Білогородської сільської ради. В 2017 році профінансовано придбання гідроакумулятора для водопостачання – 59,3 тис. грн. та капітальний ремонт системи опалення даного закладу – 290,0 тис грн. В 2018 році профінансовано оплату послуг теплопостачання – 76,4 тис. грн.

Ізяславський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді забезпечує раннє виявлення, облік, соціальний супровід, надання соціальних послуг та здійснення інших заходів щодо відновлення соціальних функцій, психологічного і фізичного стану сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги.

Функціонує мобільний соціальний офіс, основним завданням якого є здійснення доступу найменш захищених верств населення району до правової допомоги для надання соціальної підтримки шляхом обслуговування за принципом «єдиного вікна» безпосередньо за місцем проживання.

З грудня 2013 року функціонує ЦНАП (Центр надання адміністративних послуг) при Ізяславській районній державній адміністрації.

З метою забезпечення умов ведення бізнесу створено сектор з питань державної реєстрації.

В цілому через ЦНАП надається 145 адміністративних послуг.

У середньому за місяць через ЦНАП надається 1165 адміністративних послуг. За січень – вересень 2018 року через ЦНАП надано 10490 послуг.

На завершення виступу голова райдержадміністрації назвав ті напрямки та об’єкти, які вважає першочерговими в галузях економіки, освіти, охорони здоров’я, культури, житлово-комунального господарства, будівництва та ремонту доріг, тощо.

«Розробка перспектив розвитку  Ізяслвського району на період до 2021 року є дорожньою картою  для забезпечення добробуту кожного жителя району, незалежно від віку та виду діяльності», – наголосив, підсумовуючи, Борис Яцков.

Учасники також долучилися до обговорення перспектив розвитку району на 2019-2021 роки. Усі погодилися, що середньостроковий план розвитку району дозволить визначити ключові для громади пріоритети і реалізувати  основні реформи, ініційовані  Президентом України Петром Порошенком та Кабінетом Міністрів України.

За інформацією Ізяславської   районної
державної адміністрації