10.12.2018 — 15:02

У Хмельницькій міській інфекційній лікарні обговорили ситуацію в області з інфекційними захворюваннями

6 грудня у Хмельницькій міській інфекційній лікарні організували семінар-нараду з лікарями-лаборантами лікувально-профілактичних закладів області. На ній проаналізували сучасні підходи до лабораторної діагностики вірусних гепатитів та заслухали інформацію про новітні технології в лабораторній діагностиці. Крім того, обговорили актуальні питання в діагностиці крапельних інфекцій (дифтерії, кору та менінгітів).

Головний позаштатний інфекціоніст Департаменту охорони здоров’я, головний лікар Хмельницької міської інфекційної лікарні Оксана Піддубна підкреслила, що інфекціоністи у своїй роботі дуже тісно пов’язані з лаборантами, бо без лабораторії встановити точний діагноз – практично неможливо.

Фахівець наголосила, що багато захворювань, до клініки яких лікарі уже звикли, останніми роками протікають атипово. Інфекційні захворювання з кожним роком активізуються, виникають нові збудники, все частіше реєструються давно забуті хвороби.

Серед причин, що ускладнюють епідемічну ситуацію, головний лікар ХМІЛ називає незадовільний стан імунізації населення України. Відповідно до досліджень Центру громадського здоров’я МОЗ, за цим показником наша держава перебуває на рівні слаборозвинутих африканських країн. Хоча нині в Україні немає дефіциту вакцин, проте хвороби залишаються некерованими.

Дані все того ж Центру громадського здоров’я свідчать, що у 2017 році суттєво зросла кількість інфекційних хвороб. А в цьому році захворюваність подвоїлася. У першу чергу, мова йде про кір, ботулізм, кишкові інфекції (сальмонельоз та ротавірусні), хвороба Лайма, лептоспіроз та інші. Все частіше почали реєструвати спалахи інфекційних хвороб. До прикладу, за звітний період захворюваність в нашій області на сальмонельоз зросла майже втричі. Пацієнтів у важкому стані лікували у Хмельницькій міській інфекційній лікарні. На щастя, летальних випадків не було.

За словами Оксани Піддубної, не покращується епідемічна ситуація щодо захворюваності на кір. Щодня в закладі приймають нових хворих. Від початку епідемії кору, на Хмельниччині офіційно зареєстровано більше 1 тисячі хворих. У ХМІЛ пролікували майже 400 пацієнтів у важкому стані та з ускладненнями. Більшість з них – діти. Лікар наголосила, що найважче кір протікає у людей, котрі не були щеплені від цієї хвороби. Вакцинована особа, якщо й захворіє, то у легкій формі.

Висока захворюваність в області на хворобу Лайма зумовлена збільшенням кількості заразних кліщів. Завдяки закупівлі високоякісного обладнання, значно покращилась діагностика цієї хвороби. За звітний період пролікували майже 200 таких пацієнтів з важкими ускладненнями.

На Хмельниччині суттєво зросла захворюваність на кишкові інфекції та ротовірусні інфекції. Зареєстрували і 1 випадок дифтерії, ще 1 – не підтвердився.

На початку епідемічного сезону головний лікар ХМІЛ не оминула й теми ГРВІ та грипу. Фахівець наголосила, що грип – одна з інфекцій, яку вивчили добре, проте вона все одно залишається непередбачуваною. Найкращим захистом від грипу Оксана Піддубна вважає вакцинацію. Каже, лікарі закладу щороку перебувають в епіцентрі цієї небезпечної хвороби і, завдяки вакцинації, не хворіють на грип.

Головний інфекціоніст ДОЗ розповіла, що Хмельницька область наразі перебуває на неепідемічному рівні. Показник захворюваності на майже 18 % нижче епідпорогу. Наприкінці листопада-початку грудня у ХМІЛ клінічно підтвердили 1-й випадок грипу H3N2.

Цього року в Україні циркулюватимуть 3 віруси грипу: Мічіган (H1N1), Сингапур (H3N2) і Колорадо-В.Склад вакцини проти грипу оновлюється щороку, в залежності від штамів, які будуть циркулювати на конкретній території.Цього року в Україні офіційно зареєстровані 2 вакцини – французька «Ваксігрип» та корейська «Джісіфлю», обидві підходять для профілактики згаданих штамів грипу.

Нагадала Оксана Піддубна і про небезпеку вірусних гепатитів. 2 млрд. людей в світі інфіковані вірусом гепатиту В і С. Щороку помирають сотні тисяч таких хворих, навіть не знаючи, що їх вразив цей вірус. Офіційна статистика свідчить, що 5 % населення України інфіковані гепатитом. Гепатити, зазвичай, протікають під маскою інших хвороб, тому головне – вчасно обстежитись.Найкращим захистом від гепатиту В є вакцинація, оскільки повністю вилікуватися від нього неможливо. Від гепатиту С навпаки – вакцини немає, але він добре піддається лікуванню.

Глобальною проблемою нашої держави Оксана Піддубна називає антибіотикорезистентність збудників. Виникає це через безконтрольне призначення антибіотиків. Такого немає в жодній цивілізованій країні. Особливо важко лікувати хворих з бактеріальною інфекцією. Тому, на думку лікарів, на рівні держави має бути ухвалене відповідне рішення, інакше інфекціоністи взагалі не матимуть дієвих інструментів для порятунку людей.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.