10.12.2018 — 15:10

Ландшафтний парк «Мальованка: як зберегти перлину Малого Полісся

10 грудня під головуванням першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка відбулося засідання Координаційної ради зі сприяння формуванню регіональної екологічної мережі, розвитку заповідної справи та збереження біорізноманіття.

Під час засідання були присутні представники Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, Регіонального офісу водних ресурсів в області, Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства, Державної екологічної інспекції в області, Департаменту фінансів обласної державної адміністрації, НПП «Мале Полісся», Полонської районної державної адміністрації та районної ради, кафедри екології Хмельницького національного університету та депутат обласної ради.

На порядок денний винесено питання щодо вирішення питання про управління регіональним ландшафтним парком «Мальованка».

З даного питання присутніх проінформував заступник директора-начальник управління екології та природних ресурсів Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Руслан Якубаш.

Посадовець доповів, що з метою збереження, відтворення та раціонального використання біологічного та ландшафтного різноманіття Малого Полісся, яке має важливе природоохоронне, естетичне, наукове, оздоровче, освітнє та рекреаційне значення, рішенням 6 сесії Хмельницької обласної ради від 11.05.1999 року № 21 на території Шепетівського та Полонського районів Хмельницької області було створено регіональний ландшафтний парк «Мальованка» площею 15660,3 га, чим відповідній території надано статус території та об’єкта природно-заповідного фонду.

В подальшому, рішенням 11 сесії Хмельницької обласної ради від 30.03.2004 року №23-11/2004 парк розширено за рахунок земель сільських рад Шепетівського району на 1255,0 га.

На підставі цього, рішенням обласної ради від 26.09.2002 року № 15 затверджено Положення про регіональний ландшафтний парк «Мальованка». Також у зв’язку із розширенням регіонального ландшафтного парку «Мальованка», рішенням обласної ради від 23.12.2005 року №8-20/2005 затверджено Положення у новій редакції. Так, згідно з пунктом 1.6. Положення про регіональний ландшафтний парк «Мальованка» парк підпорядковується Хмельницькій обласній раді.

За словами Руслана Анатолійовича, з моменту прийняття рішення про створення парку неодноразово порушувалося питання щодо виділення коштів для створення та утримання спеціальної адміністрації регіонального ландшафтного парку «Мальованка», проте, по сьогоднішній день кошти на ці цілі в обласному бюджеті не передбачались.

Тобто, як пояснив доповідач, на сьогоднішній день спеціальна адміністрація регіонального ландшафтного парку «Мальованка» не створена, межі парку не винесені в натурі (на місцевості), відсутній проект організації території парку (проект організації території РЛП «Мальованка).

У зв’язку з цим, на території парку не здійснюється ефективне управління землями, що увійшли до територій парку, не забезпечено охорону та дотримання заповідного режиму території, не забезпечено умови для організованого відпочинку населення, що призводить до загрози збереження в природному стані типових та унікальних природних комплексів і об’єктів.

Відтак, на засіданні було запропоновано передати оперативне керівництво РЛП «Мальованка» адміністрації НПП «Мале Полісся».

Також, за обґрунтованими зверненнями адміністрації НПП «Мале Полісся», для здійснення заходів по охороні та наукового обстеження РЛП «Мальованка», вирішено передбачити фінансування із обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

На думку членів Координаційної ради, такі перші кроки нададуть можливість в подальшому забезпечити охорону та дотримання заповідного режиму, винесення меж, розробки проекту організації території, і як наслідок, включення РЛП «Мальованка» в зальну територію НПП «Мале Полісся».

Учасники засідання схвалили пропозицію та вирішили додатково опрацювати юридичні аспекти щодо передачі оперативного керівництва регіональним ландшафтним парком «Мальованка» адміністрації національного природного парку «Мале Полісся».

Наступним кроком, у вирішенні даного питання, стане підготовка відповідного пакету документів для подальшого його розгляду та затвердження на сесії обласної ради.