11.12.2018 — 12:16

Управління Держпраці: в рамках тижня права роз’яснено трудові права працівникам ТОВ «Дювельсдорф Україна»

В рамках проведення Всеукраїнського тижня права, фахівцями сектору юридичного забезпечення Управління Держпраці у Хмельницькій області, на базі ТОВ «Дювельсдорф Україна», проведено інформаційний семінар у ході якого роз’яснено трудові права працівників.

Головний спеціаліст юридичного сектору Тетяна Ковальчук наголосила: «Кожен роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. На роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов’язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, працівникам видаються безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також мийні та знешкоджувальні засоби. Працівники, які залучаються до разових робіт, пов’язаних з ліквідацією наслідків аварій, стихійного лиха тощо, що не передбачені трудовим договором, повинні бути забезпечені зазначеними засобами. Роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання засобів індивідуального захисту відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору».

Також вона додала , що працівник зобов’язаний: дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства; знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту; проходити у встановленому законодавством порядку попередні та періодичні медичні огляди. Працівник несе безпосередню  відповідальність за порушення зазначених вимог.

Під час семінару звернуто увагу працівників, про те, що роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової  діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії. Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, повинні щороку проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Виходячи із змісту запитань працівників, детальніше роз’яснювались права та гарантії щодо оплати праці, оплати праці у вихідні та святкові дні. Детально обговорено й приведено приклади способів захисту порушених трудових прав. Наголошено на видах та змісті відповідальності роботодавця за порушення вказаних прав та гарантій.

Інформаційно:

ТОВ «Дювельсдорф Україна» є підприємством із 100% іноземними інвестиціями, яке працює, в основному, в експортному напрямку. Спеціалізується на виготовленні навісного сільсьгосподарського обладнання. Головний офіс компанії і її виробничі потужності розташовані в місті Хмельницький.