11.12.2018 — 17:08

Під час негоди пріоритет – це забезпечення водо-, тепло- та електропостачання, — Зубко на засіданні штабу ДСНС

11 грудня в ДСНС України під головуванням Віце-прем’єр-міністра-Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо заходів з попередження надзвичайних ситуацій у зв’язку з оголошенням штормового попередження про негоду в більшості областей України.

Від Хмельниччини участь у селекторі взяли голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий, перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко, начальник ГУ ДСНС в області Едуард Братко та інші запрошені.

Зокрема, під час наради Директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда зазначив, що прогноз про ускладнення погодних умов упродовж 12-13 грудня завчасно був доведений до органів влади та населення. Так, за повідомленням синоптиків, 12 грудня у Чернігівській, Київській, Житомирській, Черкаській, Полтавській, Кіровоградській, Миколаївській областях сильний сніг, налипання мокрого снігу, хуртовини, пориви вітру 15-20 м/с, а також приріст снігового покриву 12-20 см. Вночі 12 грудня у Харківській, Луганській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській та Дніпропетровській областях сильні опади переважно у вигляді дощу. 13 грудня в Україні, крім східних областей, Прикарпаття та Закарпаття, вночі помірний, а вдень невеликий сніг. На дорогах країни ожеледиця.

Зважаючи на це, Геннадій Зубко наголосив, що всі органи місцевого самоврядування мають скоординувати свої зусилля не тільки з центральним рівнем, а й між областями.

«Особливо звертаю увагу на області, де введений правовий режим воєнного стану. В цих регіонах вже в посиленому режимі чергують, керуються і координуються всі служби. Але, пріоритетним питанням залишається – забезпечення водо- та теплопостачання, електропостачання та час відновлення електрики під час штормового попередження. Особливо це стосується Миколаївської та Чернігівської областей, де запроваджено правовий режим воєнного стану», — зазначив Геннадій Зубко.

В свою чергу, Голова ДСНС Микола Чечоткін зауважив, що запорукою адекватного реагування на можливі надзвичайні ситуації є ефективна робота Штабів усіх рівнів, що мають забезпечити жорсткий моніторинг, як погодних умов, так і оперативної обстановки в регіонах в цілому; реагування на початковому етапі на усі загрози та прийняття управлінських рішень без очікування команди з Києва; координацію дій залучених сил та чітку взаємодію органів влади.

«Прошу керівників на місцях посилити контроль за стабільною роботою систем життєзабезпечення, особливо в містах Кривий Ріг, Камянське, Сміла, Херсон, Шепетівка, де, на жаль, деструктивні сили можуть штучно створити передумови виникнення надзвичайної ситуації. Укравтодору у взаємодії з Укртрансбезпеки, Нацполіцією, обласними та Київською міською державними адміністраціями необхідно відразу після Штабу організувати доведення повідомлень про очікуване ускладнення погоди до перевізників та інформування водіїв через засоби масової інформації», – наголосив Голова ДСНС.

Окремо Голова Служби акцентував увагу присутніх на необхідності нарощування і приведення в готовність снігоочисної техніки та збільшенні кількості патрулів Нацполіції для регулювання руху на час сильних снігопадів і ожеледі.

Микола Чечоткін також вкотре звернувся до водіїв та власників автотранспортних підприємств утриматися від поїздок у період снігопаду.

На завершення, Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що найвищим пріоритетом під час складних погодних умовах є безпека громадян, а також контроль за електропостачанням в сільській місцевості і безпосередньо в містах. «Режим роботи систем критичної інфраструктури – відповідальність органів місцевого самоврядування. Але, він має бути винесений на рівень регіональних штабів із запобігання надзвичайним ситуаціям», — зауважив Зубко.

Джерело 1

Джерело 2