14.12.2018 — 14:15

Невдовзі в Україні розпочне роботу Трастовий фонд НАТО із знешкодження вибухонебезпечних предметів та протидії саморобним вибуховим пристроям

13 грудня 2018 року у штаб квартирі Альянсу глави місій України і Словацької Республіки при НАТО та Генеральний менеджер Агенції НАТО з підтримки та постачання (NSPA) підписали низку угод, що дозволяють відтепер розпочати практичну фазу імплементації спеціально створеного для допомоги Україні Трастового фонду НАТО із знешкодження вибухонебезпечних предметів та протидії саморобним вибуховим пристроям.

Зокрема, експерти Альянсу нададуть допомогу українським фахівцям у розробці єдиних правил зі знешкодження вибухонебезпечних предметів та протидії саморобним вибуховим пристроям в Україні відповідно до підходів НАТО. Передусім, мова йде про:

• розробку доктринальних керівних документів у сфері протидії саморобним вибуховим пристроям;
• досягнення взаємосумісності залучених сил та засобів України з Альянсом;
• розвиток спроможностей захисту цивільного населення від загроз саморобних вибухових пристроїв;
• практичне тренування українських спеціалістів та надання матеріально-технічної допомоги.

Це стало можливим завдяки допомозі країн-контрибуторів вищезгаданого Трастового фонду – Словаччині, Великій Британії, Данії, Люксембургу, Нідерландам, Норвегії, Румунії, США, Чорногорії та Швеції. Саме за їх сприяння буде забезпечено підготовку високоваліфікованих фахівців та надалі знищення саморобних вибухових пристроїв і очищення території нашої держави від вибухонебезпечних предметів.

Уряд України приділяє значну увагу імплементації трастових фондів НАТО з допомоги нашій державі. Під час підписання вищезгаданих угод була присутня Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України І.Климпуш-Цинцадзе.

Джерело