19.12.2018 — 14:49

Вадим Лозовий: Ми можемо захистити кожну церкву на території нашої області

18 грудня в облдержадміністрації відбулася прес-конференція щодо об’єднавчого собору, який відбувся 15 грудня цього року та створення Української Помісної Автокефальної Православної Церкви.

Брифінг проходив за участю голови обласної державної адміністрації Вадима Лозового, митрополита Хмельницького і Кам’янець-Подільського Антонія, учасниці делегації від Хмельниччини на об’єднавчому соборі Аліни Коваль, ЗМІ та інших поважних гостей.

Головним питанням, яке обговорювалося на заході, стало створення нової Української Помісної церкви, а також обрання її глави – митрополита Епіфанія.

Розпочинаючи брифінг, голова адміністрації нагадав, що 15 грудня на об’єднавчому соборі створено Українську Помісну Автокефальну Православну Церкву та обрано її предстоятеля  Митрополита Київського та всієї України Епіфанія. В соборі брали участь всі представники православних церков в Україні, долучилася до історичної події і делегація з Хмельниччини у складі священників і мирян.

Митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній більш детально роз’яснив, що означає для українців отримання Томосу. За його словами, Томос – це повернення первородства, духовний “безвіз”. Сам документ – Томос – буде вручений обраному предстоятелю єдиної Української помісної православної церкви Епіфанію з рук Вселенського патріарха 6 січня. А зараз, як пояснив Митрополит Антоній, ще є відповідні юридичні аспекти, які потрібно врегулювати, і ними будуть займатися юристи.

Також митрополит додав, що за кожним жителем Хмельниччини, як і раніше, залишається право вільного вибору церкви.

«Ніхто не буде примусово залучений до тої чи іншої церкви. Є єдина утворена Українська помісна православна церква, і є російська православна церква в Україні, а вже куди йти вірянам, нехай вирішують самі. Це стосується і священнослужителів. Це буде їх вільний вибір», – сказав Митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній.

В свою чергу, голова адміністрації запевнив, що не допустить силових і агресивних дій на Хмельниччині з цього приводу. За його словами, якщо хтось і наважиться задіяти силові методи і провокації, то на це буде відповідна законна реакція спеціальних служб.

 

«Сьогодні ми можемо захистити кожну церкву на території нашої області, на це є поліція та служба безпеки. Дане питання перебуватиме під моїм особистим контролем. Люди мають самі вирішити до якого храму їм ходити, це стосується і предстоятелів храмів», – наголосив очільник області.