20.12.2018 — 13:07

Архівісти області приймали вітання з нагоди професійного свята

24 грудня своє професійне свято відзначають працівники архівних установ. Напередодні цього дня в облдеражадміністрації відбулося урочисте зібрання, в якому взяли участь представники обласної та міської влади, працівники архівних установ області, ветерани архівної служби, громадські діячі.

Майже століття архівісти Хмельниччини комплектують, зберігають та популяризують архівну спадщину краю. Завдяки їх невтомній праці Україна та світ дізнаються про нашу рідну Хмельниччину багатющу на природні ресурси та працьовитих людей, які є її гордістю.

Біля витоків архівної справи на Хмельниччині стояли такі відомі історичні постаті як Іван Огієнко, Юхим Сіцінський, Павло Клименко та низка працівників архівних установ різного рівня, які зберігали історичну спадщину.

Вітаючи присутніх у залі, голова облдержадміністрації Вадим Лозовий відзначив неоціненних вклад архівістів Хмельниччини у збереження історичної пам’яті та унікальних свідчень про події як давно минулих років, так і сьогодення.

“Ви робите велику справу, бо завдяки вам наші нащадки зможуть дізнатися про подробиці тієї історії, що твориться зараз. Ви бережете неоціненні документи та артефакти, які дійшли до нас з минулого, ви відкриваєте суспільству відомості про події, що довгий час були невідомі чи старанно приховувалися, відроджуючи окремі з них буквально із попелу. Можна без перебільшення сказати, що часто своєю роботою ви повертаєте нам справжню історію нашого краю, даєте можливість вивчати її з першоджерел, доторкнутись до суті. Тому бажаю вам успіху та наснаги у цій нелегкій справі, що потребує глибоких знань та безмежного терпіння, а обласна влада буде допомагати вам у цьому,” – зазначив очільник області.

З нагоди Дня працівників архівних установ Вадим Миколайович вручив кращим представникам професії відзнаки облдержадміністрації за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків та широку популяризацію архівних документів.

Відповідно до розпорядження Почесною грамотою обласної державної адміністрації та подарунком нагороджено :

Бурдуваліс  Катерину Миколаївну- заступника директора начальника відділу організаційно-аналітичної роботи Державного архіву області

Павлунішену Тетяну Дмитрівну – головного архівіста відділу інформаційних технологій Державного архіву області

Печуркіну Аллу Миколаївну – головного спеціаліста з питань персоналу Державного архіву області

Федорову  Ірину Іванівну – начальника архівного відділу Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації

Також оголошено Подяку:

Камінській Аксинії Іванівні – начальнику архівного відділу Дунаєвецької районної державної адміністрації

Оліщуку Олександру Миколайовичу – архівісту і категорії відділу  забезпечення збереженості документів Державного архіву області

Довідково. Сьогодні систему архівної галузі області складає: 20 архівних відділів райдержадміністрацій, 5 міських рад, 22 трудових архіви та головна артерія архівної галузі області – Державний архів. В Державному архіві зберігається майже 2,6 млн. документів Національного архівного фонду періоду кінця XVIII– початку XXI століття.

Активно продовжується комплектування та прийом документів особового походження. Фонди особового походження поповнилися 3 тис. документів, на нетрадиційних носіях на зберігання надійшло 1482 од.зб. фото-, 160 од.обл. фоно-, 235 од. зб. відеодокументів.

Реставраторами Держархіву області здійснено ремонт 12 тис. арк. та реставрацію 17602 тис. арк. документів з паперовою основою, оправлено і підшито 3489 справ. Проведено дезінфекцію 41 справи ураженої пліснявою та грибками.

З метою забезпечення належних умов зберігання документів в архівних установах області закартоновано 95532 справи, з них у Держархіві області 69700 справ.

На виконання плану заходів Програми здійснення контролю за наявністю, станом і рухом документів НАФ на 2015-2019 рр. архівними установами перевірено наявність 109924 од. зб., в т.ч. в Держархіві області перевірено 83147 од.зб.

Архівістами на зберігання до державних архівних установ та архівних відділів міських рад прийнято 30794 од. зб. управлінської документації від установ – джерел комплектування НАФ.

Державними архівними установами та архівними відділами міських рад виконано 18095 запитів, з них 9847 тематичних, 5376 – соціально-правового характеру, 42 – генеалогічного характеру та 2813 – за актами цивільного стану.

Працівниками архіву організовано та підготовлено 65 виставок архівних документів, опубліковано 78 публікацій у пресі, прозвучало 35 радіо – та телепередач. Науковці архіву взяли участь у 17 Всеукраїнських наукових конференціях, з них у 5-ох виступили співорганізаторами.

Науковцями Держархіву області протягом 2018 року опубліковано 5 видань.

2018 рік для архівістів був плідним та насиченим в плані співпраці з міжнародними громадськими організаціями щодо популяризації та дослідження архівних документів. Активно співпрацювали із меморіальним музеєм Голокосту у Вашингтоні, Міжнародною громадською організацією ,,Міжнародний фонд ,,Взаєморозуміння і толерантність” та Інститутом Національної Пам’яті Польщі, спільно з яким 23 листопада 2018 року організовано міжнародну виставку ,,Наказ 00485. Антипольська акція НКВС в Радянській Україні 1937-1938”.