21.12.2018 — 10:37

У Чемеровецькому районі відбулося засідання ради регіонального розвитку

20 грудня відбулося засідання ради регіонального розвитку Чемеровецького району. Серед учасників зібрання – представники керівництва районної влади, керівники структурних підрозділів, організацій і установ, голови місцевих рад, громадськість. До заходу долучився також перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко.

На початку своєї промови, голова Чемеровецької райдержадміністрації Олег Батюк зупинився на тій історичній події, яка відбулася 15 грудня у місті Києві – це проведення об’єднавчого Собору, під час якого предстоятилем Автокефальної Української Помісної Православної Церкви було обрано  Митрополита  Епіфанія. Як відзначив Олег Богданович,  завдяки Президенту України Петру Олексійовичу Порошенку і Вселенському Патріарху ми тепер маємо незалежну, Православну церкву України. Це подія всього православного світу, вона має колосальне значення для нашої держави.  Тепер ми чекаємо на святий вечір 6 січня 2019 року, коли Томос про автокефалію Православної церкви України Митрополит Київський та всієї України Епіфаній разом з Президентом України Петром Порошенком отримає з рук Вселенського Патріарха Варфоломія у Стамбулі.

Далі голова райдержадміністрації Олег Батюк перейшов до тих завдань і стратегічних напрямків державної політики Президента України, які реалізовувалися в Україні протягом останнього часу.

Велику увагу він приділив Збройним силам України. У 2014 році після трагічних подій Революції Гідності український народ був змушений піднятися на захист незалежності своєї Батьківщини, боронячи схід від Російської Федерації.  За чотири роки – відколи триває неоголошена війна на сході, наша держава із нічого змогла побудувати професійну та боєздатну армію. Відзначив роль волонтерів, які надають значну допомогу військовим. Сьогодні українська армія, підкреслив Олег Батюк, забезпечена усім – харчуванням, обмундируванням, сучасною військовою технікою і зброєю, іншими засобами. Немає вже тих проблем із матеріальним оснащенням, які були на початку війни.

З акцентував увагу учасників зібрання посадовець і на активній позиції Глави держави Петра Порошенка щодо вступу України у  НАТО.

Реформування країни, яке сьогодні відбувається в непростих умовах війни – є свідченням визначеності європейського курсу України. Сюди голова РДА відніс європейську інтеграцію, запровадження безвізового режиму із країнами ЄС, яким за рік скористалося більше 1 млн. наших громадян. У цьому є великий плюс. Адже українці не тільки подорожують Європою, а й мають можливість працювати в країнах ЄС, і зароблені кошти витрачати в Україні на власні потреби. Це є додатковим стимулом для збільшення в Україні зарплат, підвищення рівня життя пересічних українців.

Олег Богданович зосередив увагу учасників зібрання на проведенні в Україні  реформи медичної галузі, в частині первинної ланки. За його словами  у Чемеровецькому районі вперше за роки незалежності розпочато будівництво амбулаторій загальної практики сімейної медицини у с. Вільхівці та с.Сокиринці. Також закуплено два автомобіля для сімейних лікарів зазначених амбулаторій. За використанням коштів ведеться повний контроль, аби в повній мірі та вчасно реалізувати це важливе завдання.

Нова українська школа – це реформа, яка зупинить негативні тенденції та перетворить українську школу на важіль соціальної рівності та згуртованості, економічного розвитку і конкурентоспроможності України. Для шкіл Чемеровеччини, як розповів голова райдержадміністрації, було закуплено меблі, мультимедійне обладнання, багатофункціональні пристрої, придбано дедуктивні матеріали. За залишки освітньої субвенції придбано хімічний кабінет для Закупнянської школи та фізичний кабінет – для Вишнівчицької школи. Придбано обладнання для кабінету фізики Закупнянської школи (за кошти державного бюджету). Питання розвитку спорту – у пріоритеті. Ми маємо два штучні газони – один в Чемерівцях, а інший – в Гукові. Ще один планується обладнати у Закупній. На день міста у Чемерівцях було відкрито, оновлений спортзал, у якому на початку серпня вперше в історії нашого району було проведено Всеукраїнські змагання з боксу серед жінок.

З усіх реформ, втілених Президентом України Петром Порошенком, одна з найефективніших є – децентралізація. І хоча на початку до децентралізації було  скептичне відношення, сьогодні впровадження цієї реформи носить  виключно успішний характер. Голова Чемеровецької РДА Олег Батюк зазначив, що завдяки запровадженню децентралізації багато чого було зроблено у населених пунктах, де були створені ОТГ. Це – благоустрій, реалізація проектів, спрямованих на розвиток сільських територій, зростання їх соціально-економічного благополуччя, розвиток інфраструктури.   Яскравим прикладом є те, що наша область є одним із лідерів в Україні по децентралізації, що говорить про необхідність цієї реформи. Також він зупинився на тому, що цьогоріч було виконано великий об’єм роботи по ремонту українських доріг, в тому числі і на Хмельниччині.  На 2019 рік заплановано роботи по поточному-середньому ремонту на 11 ділянках доріг Чемеровецького району.

На завершення свого виступу Олег Батюк закликав присутніх бути єдиними у реалізації усіх починань та реформ. Адже Єдність – це наша сила та секрет успіху.

Також до слова було запрошено заступника голови Чемеровецької райдержадміністрації Петра Кравцова, який окреслив усі проекти, втілені у життя на території Чемеровеччини. Розпочав він із програми ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду». У її рамках було реалізовано наступні заходи, а саме: енергозберігаючі заходи в двох садочках району сіл Бережанка та Жердя (вартість кожного проекту  становить біля   280 тисяч гривень); реконструкція системи опалення в Летавському НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, ліцей» (вартість проекту 535 тисяч гривень). Першим проектом в районі реалізованим спільно з державним фондом регіонального розвитку став проект «Будівництво модульної котельні дитячого садочка «Червона калина» в смт Чемерівці» вартістю 1181,1 тис.грн. У 2015 році в НВК №2 було проведено  будівництво котельні на твердому паливі, в 2016 році в першій школі встановлено блочно-транспортабельну котельню теж на альтернативних видах палива. За рахунок коштів обласного бюджету у 2016 році забезпечено автономне опалення гуртожитку Чемеровецького  медичного коледжу вартістю 2,1 млн. грн.

За останні роки замінено котли в навчальних закладах сіл Красноставці, Кормильче, Степанівка, Черче, Івахнівці, Сокиринці, проведено ремонт зовнішньої тепломережі в  Вільховецькій та Івахновецькій ЗОШ. В 2017 році в районі вдалося реалізувати проект, який фінансувався за рахунок коштів обласного та місцевого бюджетів: «Капітальний ремонт будівлі Закупнянської школи». По об’єкту освоєно 1 ,5млн. грн.

В 2017 році продовжено роботи по реконструкції стадіону «Товтри». У 2017 році розпочато маштабний проект «Реконструкція  II-III поверху дитячого  корпусу Чемеровецької  центральної  районної  лікарні під травматологічне відділення в смт.Чемерівці вул. Пирогова,1». В 2018 році введено в експлуатацію структурний підрозділ, наразі запроваджено в практику ендопротезування кульшових суглобів (зроблено 9 оперативних втручань).

З поміж цього Петро Іванович також зупинився і на проведенні ремонту доріг в межах Чемеровець, Бережанки, інших населених пунктів. Говорив він про реалізацію завдань і Проектів у жилого-комунальному господарстві, гідроенергетиці, сільському господарстві.

Із інформацією про використання субвенційних коштів, реалізацію інфраструктурних Проектів виступили голова Гуківської сільської ради Петро Ільницький та голова Чемеровецької селищної ради Олександр Собань. Вони ознайомили присутню аудиторію із досягненнями за галузевими напрямками діяльності на території об’єднаних територіальних громад та поділилися наміченими планами.

Про проект Перспективного плану розвитку Чемеровецького району на 2019-2021 роки розповіла начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Тетяна Скоб’як, яка охарактеризувала напрямки та Проекти, котрі будуть втіленні у життя у рамках Перспективного плану.

На завершення засідання ради регіонального розвитку виступив перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко. Володимир Ілліч повідомив, що у 2018 році значна частина коштів з державного бюджету була спрямована на будівництво сільських амбулаторій, реалізацію Проектів регіонального розвитку, на ОТГ.

«Наше із вами завдання – це об’єднати максимальну кількість людей: міста, районні центри, села. Ми маємо обговорити та створити такі Перспективні плани розвитку територій, які забезпечать у повній мірі збільшення рівня життя серед населення, покращення добробуту пересічних громадян», – підкреслив Володимир Кальніченко.

Наступне завдання, додав Володимир Кальніченко – завершення децентралізації, без якої немає подальшого розвитку України. Це наше із вами майбутнє. Він говорив про основні переваги реформи децентралізації, а саме фінансова спроможність об’єднаних територіальних громад. Оскільки завдяки тим великим бюджетним асигнуванням, котрі виділялися на ОТГ, вдалося вирішити велику кількість соціально-значущих проблем у сільських місцевостях.

Підсумовуючи свій виступ, перший заступник голови адміністрації зазначив, що у районі є ще приховані резерви та завдання, над якими потрібно попрацювати. Відтак, керівництву району необхідно працювати над підвищенням середньої заробітної плати, створенням підприємств по переробці сільськогосподарської продукції та роботи подальші кроки для розвитку промисловості.