21.12.2018 — 13:49

У Віньківцях обговорили Стратегію регіонального розвитку краю

Основні напрацювання, перспективи роботи на наступні три роки та проблеми, що потребують пильної уваги влади та громади – саме на цих питаннях  зосередили увагу учасники Ради регіонального розвитку Віньковеччини, що відбулося 20 грудня під головуванням голови районної державної адміністрації Олександра Коцеміра. До участі в обговоренні долучилась заступник голови Хмельницької обласної адміністрації Світлана Павлишина.

Рада регіонального розвитку Віньковецького району створена 3 грудня 2018 року з метою налагодження ефективної взаємодії усіх гілок влади та громадськості задля  напрацювання оптимальної моделі розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади, вирішення проблемних питань життєзабезпечення району.

Участь у засіданні також взяли представники обласного та районного депутатського корпусу, місцевого самоврядування, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, установ та організацій району, сільські голови, керівники підприємств, представники бізнесу, громадських організацій та мешканці краю.

Основною темою засідання ради регіонального розвитку стало питання розробки стратегії розвитку Віньковеччини, адже саме такий документ має стати дорожньою картою для подальшої роботи усіх рівнів влади в районі та забезпечити сталий розвиток економіки, нормальну роботу соціально-культурної сфери.

Заступник голови Хмельницької обласної адміністрації Світлана Павлишина, звертаючись до присутніх, наголосила, що  реформа децентралізації, яку світові експерти визнають однією із найуспішніших в нашій державі,  триває, і Хмельниччина не є виключенням.

“Багато чого зроблено, але зупинятися на досягнутому ніхто не буде. У нас ще є «білі плями» на мапі, тобто території, де з тих чи інших причин громади не пішли шляхом об’єднання. І це потрібно виправляти, адже за ті роки, коли відбувається децентралізація, вони втратили величезний фінансовий ресурс, завдяки якому можна було вже дуже багато зробити задля розвитку та розбудови краю. Саме тому, першочергове завдання для влади та громадськості Віньковеччини – нарешті зрушити “з мертвої точки” та почати працювати над створенням нових громад.”

Також Світлана Андріївна додала, що під час нещодавнього візиту на Хмельниччину Президент України Петро Порошенко, визначив  основним завданням продовжити децентралізацію та залучити кожного громадянина до до обговорення плану розвитку території. Відтак, потрібно почути думку кожного мешканця краю та разом вирішити, які справді важливі об’єкти нам потрібно на протязі 3-х років побудувати, відновити, створити, які галузі економіки району мають найкращі перспективи для розвитку, які галузі потребують пильної уваги та підтримки.

У ході зібрання голова райдержадміністрації прозвітував про досягнення усіх сфер господарювання району, напрямків соціальної сфери Віньковеччини.

Також  учасники зібрання заслухали ряд доповідей. Так, начальник відділу економічного розвитку та торгівлі райдержадміністрації Тетяна Кошай поінформувала про реальні проекти регіонального розвитку за 2015-2018 роки та охарактеризувала основні стратегічні цілі розвитку Віньковецького  району.

Головний лікар комунального некомерційного підприємства «Віньковецького центру первинної медико-саніторної допомоги» Лариса Заблотовська доповіла про запровадження заходів медичної реформи на території району. Начальник відділу освіти, молоді та спорту Віталій Арсенюк розповів про впровадження освітніх реформ у Віньковецькому районі.

Підсумовуючи засідання, голова райдержадміністрації Олександр Коцемір подякував всім за роботу і зазначив, що зараз стоїть чітке завдання: визначити соціально важливі напрямки, які вкрай необхідні для розвитку наших територій, та вирішити, яким чином забезпечити їх розбудову.

Олександр Анатолійович закликав максимально реалізувати потенціал кожної громади. Люди мають долучатися до вирішення проблем власних населених пунктів, працювати разом, спільно і на результат.