22.12.2018 — 14:43

Вадим Лозовий ініціював винесення на розгляд обласної ради звернень до центральних органів влади на захист інтересів малого та середнього бізнесу області

22 грудня у ході пленарного засідання двадцять третьої сесії Хмельницької обласної ради на розгляд депутатів з ініціативи голови облдержадміністрації Вадима Лозового було винесено питання щодо прийняття двох звернень до центральних органів влади задля захисту інтересів малого та середнього бізнесу Хмельниччини.

До уваги народних обранців було представлено звернення до Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, стосовно скасування вимоги щодо оснащення непромислових споживачів, річний обсяг споживання газу яких менше 10 тис.м3, засобами дистанційної передачі даних та звернення  до Верховної Ради України щодо запобігання надмірному тиску на малий та середній бізнес.

Обидва звернення були ініційовані Вадимом Лозовим за результатами зустрічі у форматі круглого столу з представниками бізнесу області, що відбулося 26 листопада в облдержадміністрації.

Саме тоді представники бізнесу в черговий раз порушили питання  щодо обов’язковсті встановлення дистанційних приладів обліку споживання газу. Як повідомлялося раніше, відповідно до постанови НКРЕКП власники комерційних вузлів обліку (крім побутових споживачів зі споживанням до 10 тис.м3) мають власним коштом забезпечити організацію та облаштування на цих вузлах обліку засобами дистанційної передачі даних.

Незважаючи на відтермінування вступу в дію цієї норми до 1.05.2019 року, представники малого бізнесу, чиє споживання газу становить менше 10 тис.м3 на рік, висловили стурбованість, що їм доведеться витратити чималі кошти на підготовку проектної документації та закупівлю цих приладів, а у деяких випадках і нових лічильників. В області є близько 5 тисяч суб’єктів господарювання, яким у випадку невиконання вимог постанови може бути припинено газопостачання.

Також під час цього заходу підприємці скаржилися на випадки надмірного тиску з боку контролюючих органів під час проведення перевірок з питань дотримання законодавства про працю та податкового законодавства.

За результатами обговорення Вадим Лозовий наголосив, що для бізнесу, який веде свою господарську діяльність у правовому полі, мають бути створені максимально сприятливі умови, а будь-які спроби тиску на нього мають бути обмежені. Саме такою є позиція Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів, про що свідчить ціла низка нормативних актів так званої ініціативи «Маски-шоу стоп», які покликані полегшити роботу суб’єктів господарської діяльності та запобігти надмірному тиску на них. Тому голова облдержадміністрації пообіцяв ініціювати розгляд відповідних звернень під час чергової сесії обласної ради.

Після обговорення більшістю голосів депутати обласної ради підтримали зазначені звернення.