21.12.2018 — 11:38

В облдержадміністрації обговорили заходи із запобігання та протидії домашньому насильству

20 грудня відбулося чергове засідання обласної координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми, під час якого члени ради заслухали обговорили стан виконання в області Закону України «Про запобігання  та протидію домашньому насильству».

У ході засідання зокрема заслухали представників Департаменту соціального захисту населення та Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, Служби у справах дітей облдержадміністрації, ГУ Національної поліції в області.

Так, директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Світла Лукомська зазначила, що на виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашнього насильства» органами соціального захисту населення області спільно із соціальними партнерами вживаються організаційно-профілактичні заходи спрямовані на попередження домашнього насильства.

В усіх районах та містах області, в навчальних закладах області проведено засідання круглих столів з питань виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» за участі працівників правоохоронних органів, соціального захисту населення, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служб у справах дітей, охорони здоров’я, освіти та науки, громадських організацій області, засобів масової інформації.

Питання виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» розглядалось на круглому столі в Департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації та прийнято відповідні рішення.

Спільно із психологами області та соціальними партнерами 1 лютого 2018 року обговорено впровадження в області програми корекційно – реабілітаційної роботи з жінками, які постраждали від домашнього насильства та рекомендовано до впровадження райдержадміністраціям, міськвиконкомам.

Щорічно за ініціативою Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації на базі центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій проводиться навчання для осіб, які впроваджують корекційні програми для кривдників та жертв домашнього насильства і вони одержують відповідні сертифікати.

Заступник директора Департаменту соцзахисту Микола Дідик повідомив, що в управлінні соціальних гарантій, компенсацій, моніторингу пільгового забезпечення та у справах сім’ї Департаменту ведеться банк даних осіб які постраждали від домашнього насильства, або в яких існує реальна загроза його вчинення, створено банк даних організацій, установ, закладів, які працюють у напрямку попередження домашнього насильства, узагальнюються звітні інформації.
Управліннями соціального захисту населення райдержадміністрацій (міськвиконкомів) протягом 9 місяців 2018 року було розглянуто 2542 заяви щодо вчинення домашнього насильства. З них: 2542- жінок; 168- чоловіків; 7- дітей.

Психологами, соціальними працівниками області впроваджується програма соціально-психологічної корекції для осіб, які вчинили домашнє насильство та програма корекційно – реабілітаційної роботи з жінками, які постраждали від домашнього насильства. Направлено на корекційні програми 69 осіб ( 9- жінок, 60 чоловіків). Пройшли корекційну програму за поточний рік 69 осіб.

Посадовець констатував, що на жаль, не впроваджуються корекційні програми у Білогірському, Віньковецькому, Городоцькому, Дунаєвецькому, Красилівському, Летичівському, Полонському, Славутському, Старосинявському, Теофіпольському, Шепетівському, Ярмолинецькому районах та м. Славуті. Не всі ще районні і міські суди дають направлення на проходження корекційних програм для кривдників, які вчинили домашнє насильство.

Станом на сьогоднішній день у всіх райдержадміністраціях та містах області розроблені і затверджені заходи з питань протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, внесено зміни до складу районних, міських Координаційних рад. У Волочиському, Ізяславському, Кам’янець – Подільському, Старокостянтинівському, Чемеровецькому, Шепетівському районах та містах Кам’янець – Подільському, Нетішині, Шепетівка створені мобільні бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства.

Спеціалістами центрів соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді постійно здійснюється просвітницька робота серед населення шляхом розповсюдження інформації з питань попередження домашнього насильства у куточках соціальної реклами, які розміщені у районних державних адміністраціях, сільських та селищних радах, школах та інших громадських місцях. Всього в області створено 382 куточки соціальної реклами.

До системи центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді від суб’єктів соціальної роботи надійшло 476 повідомлень про сім’ї, які опинилися у складних життєвих обставинах через проблематику домашнього насильства. З них, соціальним супроводом охоплено 86 сімей, 409 сім’ям надано комплекс соціальних послуг. Профілактичною роботою охоплено 831 особа.

В системі центрів соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді функціонує 1 «Телефон довіри», у м. Хмельницький. Протягом поточного року звернулося 5349 осіб, з них з проблематикою домашнього насильства – 92 особи.

Забезпечено діяльність державного закладу “Хмельницький обласний центр соціально-психологічної допомоги, в якому протягом 2018 року забезпечено соціальними послугами 12 жінок, 7 дітей, які постраждали від домашнього насильства. У цілодобовому стаціонарі перебувало 124 жінки та 27 чоловіків у денному стаціонарі.

Світлана Лукомська акцентувала увагу учасників засідання на тому,  що в країні продовжуються процеси децентралізації влади. В Хмельницькій області створена 41 ОТГ. В 15 з них створені (фронт-офіси). Відповідно до ЗУ «Про запобігання та протидію домашньому насильству» питання протидії домашнього насильства відноситься до повноважень органів місцевого самоврядування.

Вона наголосила, що сьогодні ОТГ є низовою ланкою від ефективності роботи, якої буде залежати рівень насильства в сім’ях. Тому, сьогодні з ними потрібно проводити спільні заходи: круглі столи, навчання, забезпечувати їх методично – правовою документацією. Одним із важливих інструментів надання їм допомоги є виїзний мобільний соціальний офіс.

Також Світлана Лукомська в черговий раз звернула увагу всіх суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі на ті повноваження, які визначені Порядком взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі постанови КМУ №658 від 22 серпня 2018 року і надіюся на взаємну співпрацю.

На завершення посадовець поінформувала, що у червні 2019 року на розгляд Колегії облдержадміністрації буде винесено питання виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».