21.12.2018 — 16:49

Відбулося засідання Ради регіонального розвитку Полонщини

21 грудня 2018 року,  перший заступник голови Полонської районної державної адміністрації Тетяна Шамрай провела перше організаційне засідання районної Ради регіонального розвитку, яка створена при Полонській районній державній адміністрації з метою сприяння налагодженню ефективної взаємодії районної державної адміністрації з органами місцевого самоврядування району у питаннях напрацювання оптимальної моделі розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади, вирішення проблемних питань життєзабезпечення району. Захід відбувся за участі голови районної ради Олега Янчука, першого заступника голови Полонської міської ради об’єднаної територіальної громади Олега Кулінського, в.о. голови Понінківської селищної ради об’єднаної територіальної громади Тетяни Ціхановської, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, установ та організацій району, представників об’єднаних територіальних громад, керівників підприємств, які здійснюють свою діяльність на території району, депутатів місцевих рад, представників громадськості та місцевих ЗМІ.  Головними темами засідання стали питання проведення в районі ключових реформ, зокрема медичної та освітньої, створення привабливого інвестиційного середовища для розвитку підприємництва в районі. З вступним словом до присутніх звернулася перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Шамрай, яка зазначила, що протягом вказаного періоду у районі вдалося здійснити чимало позитивних змін у багатьох галузях. Вона наголосила на тому, що Полонщина працює над ініціативою Президента України Петра Порошенка та Уряду: триває обговорення Стратегії регіонального розвитку району. За період з 2015 року сільським радами, об’єднаним територіальними громадами за рахунок коштів державного бюджету у спів фінансуванні місцевих бюджетів було реалізовано багато проектів: капітальних ремонтів, реконструкцій, утеплення та енергозберігаючих заходів будівель бюджетної сфери.

Своєю чергою, до присутніх звернувся голова Полонської районної ради Олег Янчук, який особисто був присутній на засіданні Ради регіонального розвитку під головуванням президента в м.Києві 24 жовтня цього року.  Він зазначив, що Указом Президента України, від 21 квітня 2015 року № 224/2015, «Про Раду регіонального розвитку» утворено Раду регіонального розвитку та затверджено Положення про Раду регіонального розвитку, як консультативно – дорадчий орган при Президентові України. Даним Указом зобов’язано обласні державні адміністрації  утворити в установленому порядку Ради  регіонального розвитку, як консультативно – дорадчі органи на чолі з головами відповідних державних адміністрацій. 12 листопада 2018 року в місті Київ відбулась Республіканська Рада регіонального розвитку під головуванням Президента України. На засіданні Ради були присутні: Прем’єр – міністр України, міністри, перший заступник голови Верховної Ради України (Геращенко Ірина Володимирівна), голови обласних державних адміністрацій, голови обласних рад, голови об’єднаних територіальних громад, голови районних державних адміністрацій та голови районних рад.  Питання розвитку регіонів було й озвучено 23 листопада 2018 року в місті Хмельницький представниками адміністрації Президента України та ще раз наголошено та звернуто увагу Президентом України в місті Хмельницький 30 листопада 2018 року на засіданні Хмельницької обласної Ради регіонального розвитку.

Які завдання окреслені Президентом України:

  1. Районним державним адміністраціям – оцінити роботу на місцях в процесі децентралізації, підготувати звіти за 2015 – 2018 роки, про проведену роботу із зазначенням об’єктів, їх вартість, що за кошти: державний фонд регіонального розвитку, соціально – економічний розвиток, місцевого бюджету об’єднаних територіальних громад тощо. Відповідальним особам якомога швидше слід подати показники бюджетів: районного, Полонської та Понінківської об’єднаних територіальних громад, сільських бюджетів по загальному та спеціальному фонду, бюджету розвитку за 2014, 2015, 2016, 2017 та 2018 роки. (Пропозиції по населених пунктах)
  2. На рівні районів при районних державних адміністраціях необхідно створити місцеву Раду регіонального розвитку з числа посадових осіб органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ та організацій, депутатів, громадських організацій тощо.

Проаналізувати, що зроблено президентською вертикаллю завдяки децентралізації, визначити пріоритети та плани на 2019 та 2021 роки.

  1. Провівши засідання Рад регіонального розвитку на рівні району, обговоривши, що зроблено та які плани на майбутнє, необхідно довести до відома та обговорити з громадянами в кожному населеному пункті району, з кожним трудовим колективом.

Після чого провести засідання районних рад регіонального розвитку та затвердити план на 2019 – 2021 роки. Наступне засідання Республіканської Ради регіонального розвитку при Президентові України орієнтовно відбудеться лютий – березень 2019 року для заслуховування звітів та затвердження об’єктів по формуванню дорожньої карти України по областях та районах.

Всім нам відомо, що неминучими стали кроки реформування місцевого самоврядування. На території Полонського району утворено дві об’єднані територіальні громади: Полонська міська та Понінківська селищна. Малошкарівська, Микулинська та Сасанівська сільські ради об’єднались в утворену Грицівську селищну ОТГ, – дехто шкодує.  Воробіївська та Кустовецька сільські ради завершують етап приєднання до Полонської міської ОТГ. Нажаль, Білецька сільська рада не визначилась щодо приєднання до спроможної Полонської міської ОТГ, проте позитивним є те, що розпорядженням Кабінету Міністрів України, від 21 листопада 2018 року внесено зміни до перспективного плану формування територій громад Хмельницької області і село Білецьке віднесено до Полонської міської ОТГ в межах Полонського району. Звичайно, формування самодостатніх громад – складний і тривалий, проте вкрай необхідний процесс, який ініціюється Президентом України при підтримці Кабінету Міністрів України. Підтвердженням цьому є створення та діяльність об’єднаних територіальних громад в районі з більшими повноваженнями та фінансовими можливостями, а також посиленою відповідальністю. Також відбувається реформування медичної галузі в Україні та і в нашому районі, завершується процес реформування первинної медицини та розпочато в районі процес реформування вторинної медицини. Так рішенням сесії районної ради від 13 грудня 2018 року розпочато автономізацію, припинення юридичної особи комунального закладу районної ради «Полонська центральна районна лікарня ім. Наталії Савєліївни Говорун» шляхом реорганізації (перетворення) у «Комунальне некомерційне підприємство Полонської районної ради «Полонська центральна районна лікарня ім. Наталії Савєліївни Говорун». Сьогодні в Україні оголошено новий етап реформ децентралізації, який дає поштовх для розвитку, що чекає Хмельниччину ? Для повноцінного втілення нового етапу треба затвердити новий адміністративно – територіальний устрій, збалансувати фінансові ресурси і повноваження громад і законодавчо закріпити права та можливості об’єднаних громад. На розгляді у Верховній Раді України існує Проект Закону України «Про засади адміністративно – територіального устрою України». Які основні кроки нового етапу децентралізації:

  1. Завершити створення об’єднаних територіальних громад до червня 2020 року. Ресурси місцевого самоврядування будуть відповідати їх повноваженням.
  2. Ефективна система адміністративно – територіального устрою – трирівнева: громада, район, регіон (області, міста Київ та Севастополь, орієнтовно 100 районів та орієнтовно 1600 – 1800 громад).
  3. Зміни до Конституції України, які закріплять права місцевого самоврядування. Інститут префектів, який представляє державну владу в регіонах.
  4. Наступні місцеві вибори у 2020 році мають пройти на новій адміністративно – територіальній основі.

У разі прийняття усіх необхідних рішень, як і по всій країні, в області будуть переформатовані райони, що дасть змогу уникнути величезної кількості адміністративних витрат на утримання 20 районних рад та апаратів адміністрацій, а також сформувати систему більш ефективного надання різноманітних послуг громадянам. Готовий проект переформатування області із створенням чотирьох районів: Славутського, Старокостянтинівського, Городоцького та Кам’янець – Подільського. Наразі це лише пілотний проект до якого можуть вноситися зміни. Що ж до об’єднаних територіальних громад, то місцеві ради, які до того часу не приймуть рішення про добровільне об’єднання чи приєднання, увійдуть в об’єднану територіальну громаду відповідно до перспективного плану формування територіальних громад області. Продовжуючи свій виступ, очільник району зазначив: «Саме на розвитку кожної території, без винятку, із своїми перевагами і пріоритетами, наголошував Президент України Петро Порошенко під час сьомого засідання Ради регіонального розвитку 12 листопада в Києві. За дорученням Глави держави ми повинні сформувати відповідні дорожні карти з першочерговими об’єктами, які і будуть маркерами розвитку нашого регіону. Наявність перспективних планів із затвердженими громадою проектами, механізмами фінансування в рази підвищить інвестиційні перспективи та економічну привабливість територій наших населених пунктів».

Переваги децентралізації відчула і Полонська громада, зазначив у своєму виступі  перший заступник голови Полонської міської ради об’єднаної територіальної громади Олег Кулінський: «Завершуються три роки роботи Полонської міської ради Полонської міської об’єднаної територіальної громади І скликання. Нашим основним завданням було створення сприятливих умов для комфортного проживання мешканців, забезпечення належного функціонування навчальних закладів, безперебійної роботи комунальних служб, покращення торговельного і транспортного обслуговування населення, соціальна допомога учасникам бойових дій та їхнім родинам, пошук інвесторів, будівництво нових та реконструкція діючих об’єктів, поліпшення інфраструктури. Роки децентралізації видалися успішними: у плані соціально – економічного розвитку, залученню інвестицій та втіленню проектів у різних сферах життєдіяльності. Ми прикладемо максимум зусиль для вирішення складних та болючіших проблем наших мешканців, покращення їхнього добробуту , забезпечення стабільності та зростання. Тому, сьогодні, разом з вами, хотів би проаналізувати, що вдалося зробити і над вирішенням яких питань необхідно працювати надалі. Так, в 2016 році на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2016 року №200 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад – визначено механізм надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад» Полонській міській об’єднаній територіальній громаді виділено 13780,8 тис. грн. В 2017 році Полонською ОТГ було використано 35600,00 тис. грн. державних коштів в тому числі і спів фінансування з бюджету громади – 1,5 млн. грн. В 2018 році за рахунок коштів фонду регіонального розвитку – продовжується реконструкція водопровідних мереж по вулицях м.Полонного, та будівництво школи в с. Новолабунь. Для забезпечення якісної очистки води, на виконання загальнодержавної цільової програми «Питна вода України»  з державного бюджету виділено коштів в сумі 11400,485 грн. на реконструкція очисних споруд м. Полонне. За рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад здійснювався –   капітальний ремонт будівлі Полонської гімназії по вул. Лесі Українки,116 в м. Полонне – 760,052 тис. грн.

– перше організаційне засідання районної Ради регіонального розвитку, яка створена при Полонській районній державній адміністрації

За кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку – придбано медичне устаткування та компютерну техніку для комунального некомерційного підприємства “Центр первинної медико-санітарної допомоги”

Також Проведено:

– реконструкцію вуличного освітлення сіл Адамів, М.Каленичі, Троєщина, с.Червоне, м. Полонного на загальну суму 762,8 тис.грн.

Полонською ОТГ придбано робочу станцію для оформлення та видачі документів, що підтверджують громадянство України, посвідчень особи для виїзду за кордон  та облаштування спецзв’язку.

Визначною подією в місті завдяки співпраці українських та шведських експертів Програми «U-LEAD з Європою» стало відкриття сучасного та комфортного Центру надання адміністративних послуг.

В системі охорони здоров’я – відкриття медичного закладу консультативно-діагностичного центру Полонської міської ради об’єднаної територіальної громади  а для поліпшення благоустрою міста – парку на площі слави з дитячими ігровими майданчиками. Наші спільні досягнення – це запорука успішного розвитку міста та громади. А роботи в нас ще багато. Звісно, ми будемо продовжувати всі проекти, які розпочаті в поточному році, забезпечувати роботу житлово-комунального господарства та установ бюджетної сфери, покращувати благоустрій міста, підтримувати талановиту молодь та піклуватися про старше покоління», – зазначив Олег Юрійович.

Своєю чергою в.о. голови Понінківської селищної ради об’єднаної територіальної громади Тетяна Ціхановська зазначила, що з утворенням громади значно збільшилось надходження до місцевого бюджету, так порівняно з 2015 роком загальний бюджет ради складав близько 5 млн. грн. а у 2016 році близько 30 млн грн. з урахуванням міжбюджетних трансфертів. У 2016 році відповідно до розпорядження КМУ №362-р від 11.05.2016р. «Про затвердження перебілку інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватись у 2016 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку» було видалено кошти в сумі 630 тис.  на придбання пожежного автомобіля для місцевої пожежної охорони: Відповідно до постанови №200 від 16.03.2016р. «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад» у 2016 році виділено кошти в сумі 3 млн. 6700 грн на вказану суму закуплено спец техніку для комунального підприємства (трактор, сміттєвоз), проведено будівництво розвідувально-експлуатаційної свердловини для господарчо-питного водопостачання населення, проведено капітальний ремонт покрівлі та вікон Понінківської ЗОШ І-ІІ ступенів, капітальний ремонт ДНЗ «Барвінок», придбано пожежне устаткування для місцевої пожежної охорони. Відповідно до постанови КМУ №365 від 24.06.2016р. «Деякі питання надання у 2016 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій» виділено кошти в сумі 1 млн. 413 тис грн на дані кошти проведено капітальний ремонт покрівлі Буртинського ДНЗ «Дзвіночок», проведено капітальний ремонт спортивного залу ДНЗ «Зірочка», встановлено вікна та проведено ремонт покрівлі спортивного залу у Понінківському НВК гімназія. У 2017 році за рахунок коштів державного Фонду регіонального розвитку на суму 896 тис грн. проведено реконструкцію котельні з добудовою приміщення для встановлення твердопаливного котла по вул.Перемоги. На формування інфраструктури ОТГ виділено кошти субвенції в сумі 1 952,9 тис.грн. на Реконструкція  Понінківської ЗОШ І-ІІ ст. Понінківської селищної ради по вул. Боженко,9 в смт. Понінка Полонського району Хмельницької області. На соціально-економічний розвиток виділено кошти субвенції в сумі 2 млн. 58 тис грн. на дані кошти реалізовано проекти: часткова Реконструкція приміщення амбулаторії (замінено вікна та двері). Капітальний ремонт Понінківського ДНЗ №1 «Зірочка» (заміна вікон та закуплена мінеральна вата на утеплення фасаду);

Придбання спортивних тренажерів в Понінківську ЗОШ І-ІІ ст.

Придбання  дитячого майданчика в смт. Понінка

Придбання комп’ютерної техніки для Понінківського ДНЗ №2 «Барвінок»

Використання коштів фонду регіонального розвитку у 2018 році на суму 6 748,076 тис.грн. – затверджено (виділено фактично 2 млн 500 тис та використано з урахуванням спів фінансування 2 млн 700 тис ) на об’єкт – Капітальний ремонт будівлі будинку культури  по вул.. Перемоги в смт. Понінка Полонського району Хмельницької області. Виділено співфінансування з місцевого бюджету в сумі 760,0 тис.грн. На формування інфраструктури ОТГ з державного бюджету виділено коштів субвенції в сумі 1 млн 319,8 тис.грн. Об’єкти:

Реконструкція  Понінківської ЗОШ І-ІІ ст. облаштовано пожежний вихід та евакуаційну драбину, по периметру школи зроблено відмостку

Технічне переоснащення котельні із заміною твердопаливного котла по вул. Будівельників,

Із залишків коштів проведено освітлення двох вулиць.

Виділено субвенції на соціально-економічний розвиток в сумі  500 тис грн

Капітальний ремонт Понінківського ДНЗ №1 «Зірочка» виділено 186,0 тис.грн..

167 тис грн. виділено на капітальний ремонт освітлення вулиць в с.Лодзянівка та Липівка.

Придбано освітлювальне та музичне обладнання для будинку культури на суму 50 тис. грн

Придбано музичне обладнання для дитячої музичної школи на суму 150 тис. грн.

Протягом трьох років з державного бюджету було надано додаткову освітню субвенцію на суму 2 млн грн. в тому числі на придбання підручників, встановлення твердопаливного котла в ЗОШ І-ІІ ст. закупівля комп’ютерного та мультимедійного обладнання

Щодо перспектив на наступні роки, громада планує реалізувати наступні проекти:

Капітальний ремонт будинку культури

Ремонт Понінківської амбулаторії ЗПСМ

Утеплення фасаду ДНЗ «Зірочка»

Встановлення водонапірної башти

При плануванні бюджету на 2019 рік на розвиток інфраструктури передбачено кошти місцевого бюджету  в сумі близько 1 млн. грн. На утримання всіх закладів освіти, позашкільної освіти та культури близько 15 млн грн. Надання соціальних послуг населенню в т.ч. виплата матеріальних допомог 1 млн. грн. Виготовлення містобудівної документації 100 тис грн.

З метою залучення інвестиції надано дозвіл для ТОВ «Гоасолар» на виготовлення проекту землеустрою на земельну ділянку площею 25 га для встановлення сонячної електростанції.

“Нам з вами необхідно упорядкувати роботу з реалізації політики розвитку регіонів. Президент України наголосив, що кожна територія повинна визначити свої переваги та пріоритети, на підставі яких на дорожніх картах мають з’явитися першочергові об’єкти, що стануть маркерами розвитку. Вкотре хочу наголосити на важливості відповідального підходу до формування пріоритетів у розвитку району. Від того, як ми з вами презентуємо наші проекти, обговоримо на місцях, долучимо максимально громаду, залежить те, яким чином і в який термін будуть реалізовуватися проекти!” – зауважила перший заступник голови районної державної адміністрації Тетяна Шамрай на завершення засідання Ради.