17.10.2018 — 14:32

Хмельниччина продовжує нарощувати обсяги експорту

Загальний товарообіг бізнес-спільноти Хмельниччини із закордонними партнерами протягом дев’яти місяців 2018 року, за даними Хмельницької митниці ДФС, у вартісному вимірі зріс на 20 відсотків і наразі складає 18 мільярдів 649 мільйонів гривень.

При цьому вартість експортованих товарів склала 6 мільярдів 882 мільйони гривень, що на 24 відсотки більше, ніж у цей же період минулого року. Вартість імпортованих товарів сягнула 11 мільярдів 767 мільйонів, що на 18 відсотків більше проти відповідного показника минулого року.

До топ-списку найважливіших експортних партнерів хмельницького бізнесу цьогоріч увійшли Польща (21% від загальної вартості товарів), Росія (14%), Молдова (6%), Великобританія (6%), Об’єднані Арабські Емірати (6%), Узбекистан (4%), Естонія (4%), Румунія (4%), Німеччина (3%).

На ринки основного свого торгового партнера – Польщі подоляни експортують здебільшого мед, чорницю, меблі, санітарно-технічні вироби, тонколистовий прокат та інше.

Російська Федерація цьогоріч збільшила закупівлю у підприємств Хмельниччини на третину. Серед експортованих цією країною товарів трансформатори, полевошпатна сировина, килими, поліетиленові пакети, сталеві котли; цукор та інше.

Молдова придбала у подолян на третину більше таких товарів, як прокат стальний, солод, яйця пташині, цукор, плівка поліпропіленова, гіпс тощо.

Британці на 38 відсотків більше закупилися на Хмельниччині борошном, меблями, солодом, гарбузовим насінням, деревиною, чорницею та сантехнічними виробами.

Загалом підприємства краю відвантажили за кордон 727 тисяч тонн продукції, що на 20 відсотків більше, ніж у цей же період минулого року.