29.12.2018 — 09:25

Річна національна програма Україна–НАТО вперше матиме чіткі стратегічні цілі та пріоритетні завдання їхнього досягнення, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Вперше за багато років Україна отримає державний документ – Річну національну програму під егідою Комісії Україна – НАТО (РНП) на 2019 рік, яка визначатиме чіткі стратегічні цілі, мету та пріоритетні завдання і заходи з досягнення цих цілей.

На цьому наголосила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе під час підсумкової річної прес-конференції.

За її словами, протягом багатьох років наша країна не використовувала можливості та потенціал впровадження реформ, які б підвищували рівень добробуту громадян та зміцнювали б рівень їхньої безпеки в контексті зближення з НАТО та набуття Україною членства в Альянсі. Практично всім РНП бракувало стратегічного бачення. За останні два роки Уряд  активно працював над тим, щоб цю програму перевести з формату переліку заходів між різними державними інституціями, агентствами та НАТО в серйознішу і практичнішу площину. Особливо багато вдалося зробити за 2018 рік. За підсумками дев’яти місяців року, що минає, було виконано 51% завдань РНП, 45% – у процесі виконання, а на наступний квартал перенесено лише 4% завдань. Окрім того, РНП за минулий рік містить багато інноваційних елементів.

«Уперше було виписано окремими блоками низку надзвичайно актуальних та важливих тем, зокрема, проблематику забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в секторі безпеки і оборони та проблематику протидії гібридній війні, проблематику стратегічних комунікацій та створення національної системи стійкості до загроз. Ці інноваційні елементи збережені та будуть розширені і в  РНП на 2019 рік», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Щоб перевести цей документ на інший рівень, додала вона, було проведено серйозну роботу за допомогою Програми професійного розвитку НАТО з підготовки наших державних службовців різних відомств у сфері євроатлантичної інтеграції. Протягом півтора року понад 120 осіб пройшли професійну підготовку.

«Насправді, це величезна трансформація, яка йде пліч-о-пліч з реформою держслужби, тому що результат цієї спільної роботи нам дозволив вийти на проект документа, який був затверджений Указом Президента в жовтні цього року і який дозволяє нам сформувати РНП на 2019 рік повністю відповідно до стандартів побудови стратегічних документів», – наголосила Віце-прем’єр-міністр.

До того ж, за її словами, Уряд запроваджуватиме індикатори оцінки виконання цих завдань, і цей документ буде повністю узгоджений з іншими стратегічними документами, які існують у державі.

«Це означає, що ми, нарешті, не будемо мати паралельних завдань, як іноді бувало до цього часу. Тому я тішуся, що це буде новий документ, який по суті повністю походитиме на річні плани виконання Плану дій щодо членства тих країн, які мали такі плани, і які приєднувалися до Альянсу», – вважає Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Взаємодія з НАТО не обмежується лише проведенням реформ у сфері безпеки.

«До Альянсу інтегрується вся країна, а не тільки Збройні Сили, тому в РНП також йдеться про велику кількість завдань у сфері демократизації, освіти, покращення умов ведення бізнесу, проведення судової реформи тощо», – зауважила представниця Уряду.

Вона також нагадала, що в Україні працюють 10 Трастових фондів НАТО, а країни, через які вони діють, виділили на підтримку України майже 40 млн євро.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на тому, що у 2019 році, коли Уряд почне працювати над проектом РНП на 2020 рік, уперше це буде зроблено одночасно з процесом формування державного бюджету України.

«Це принципова зміна, яка дозволить передбачити і планувати відповідне фінансування, дозволить ефективніше реалізовувати ті цілі, які були поставлені перед нами», – підсумувала Віце-прем’єр-міністр.