11.01.2019 — 14:49

11 січня – Міжнародний день заповідників та національних парків

Заповідати – означає передавати в спадщину щось дороге і цінне. Заповідники є найвищою формою охорони природи в нашій державі.

Сучасна мережа природних заповідників України сформувалась внаслідок праці багатьох поколінь природоохоронців і відіграє важливу роль у вирішенні проблем збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, підтримці екологічної рівноваги у природі, формуванні світоглядних орієнтирів людини, спільнот, суспільства.

День заповідників і національних парків у світі почали вперше відзначати в 1997 році з ініціативи Центру охорони дикої природи і Всесвітнього фонду дикої природи.

Перший заповідник на території сучасної України був створений у 1886 році українським природознавцем Володимиром Дідушицьким. Це, до речі, був і перший заповідник в Європі, який являв собою природний резерват площею 22,4 га поблизу с. Пеняки (нині Бродівський район Львівської області) та одержав назву «Пам’ятка Пеняцька».

На Хмельниччині у 1960 році були створені перші парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва у Старокостянтинівському, Дунаєвецькому та Полонському районах.

На сьогоднішній день в структурі природно-заповідного фонду Хмельницької області нараховується 522 заповідних об’єкти, з них 42 об’єкти загальнодержавного значення та 480 – місцевого значення.

Серед них варто відмітити один з найбільших у Європі та найбільший в Україні національний природний парк «Подільські Товтри» загальною площею 261,316 га. Територія парку складає 12,67 % від загальної території Хмельницької області та займає Кам’янець-Подільський, Чемеровецький, частково Городоцький райони, а також другий національний природний парк «Мале Полісся», створений у 2013 році, загальною площею 8,762 га, який розташований на території Славутського та Ізяславського районів.

Також на території Шепетівського та Полонського районів розташований регіональний ландшафтний парк «Мальованка» площею 16915,3 га – єдина поліфункціональна природно-заповідна територія в північній частині Хмельницької області, яка має велике значення для охорони природи цього своєрідного краю та збереження його біорізноманіття. Крім того, територія парку  входить до об’єктів Смарагдової мережі України, що створена з метою збереження природної фауни, флори та оселищ, які охороняються Бернською конвенцією.

Довідково: станом на 01.01.2018 року природно-заповідний фонд України має в своєму складі 8296 території та об’єктів загальною площею 4,318 млн.га в межах території України (фактична площа 3,985 млн.га) та 402500,0 га в межах акваторії Чорного моря.

Заповідання, як метод територіальної охорони природи, на сьогодні залишається головною гарантією збереження генофонду живої природи, унікальних природних екосистем, ландшафтів і є складовою системи забезпечення конституційного права людини на безпечне довкілля.