11.01.2019 — 14:23

Звіт про виконання плану обласних заходів на 2018 рік щодо реалізації Національної стратегії з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність-здоровий спосіб життя-здорова нація», затвердженого розпорядженням голови Хмельницької облдержадміністрації від 22.11.2017 року №1194/2017-р.

Звіт про виконання плану обласних заходів на 2018 рік щодо реалізації Національної стратегії з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність-здоровий спосіб життя-здорова нація», затвердженого розпорядженням голови Хмельницької облдержадміністрації від 22.11.2017 року №1194/2017-р.

Управлінням молоді та спорту Хмельницької обласної державної адміністрації спільно із спортивними організаціями протягом 2018 року здійснювалось виконання затверджених заходів в містах та районах області.

У звітному періоді управлінням було здійснено моніторинг стану забезпечення сфери фізичної культури і спорту спортивними майданчиками та їх відповідність ДБН В. 2.2-13-203. За результатами моніторингу встановлено, що ряд наявних спортивних майданчиків потребує капітального та поточного ремонтів.

Протягом 2018 року в області проводилася лекційно-просвітницька робота в навчальних закладах, військових частинах, Академії прикордонних військ, підліткових клубах за місцем проживання, обласних та міських бібліотеках, дитячо-юнацьких спортивних школах, оздоровчих таборах (у літній період) у вигляді лекцій, бесід, лекторіїв з елементами тренінгу, відео лекторіїв, профілактичних бесід  щодо попередження негативних явищ в молодіжному середовищі, профілактики насилля в сім’ї, сімейних конфліктів тощо. Загалом проведено 1246 заходів, якими охоплено 23220 осіб, зокрема:

Працівниками ювенальної превенції органів поліції Хмельницької області спільно з органами виконавчої влади, обласним, районними, міськими, селищними центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді,  фахівцями із соціальної роботи проводились інформаційно-просвітницькі заходи, спрямовані на популяризацію здорового способу життя в рамках проведення акції «Відповідальність починається з мене», надано  індивідуальні консультацій з питань наркоманії, тютюнопаління, вживання алкоголю, СНІДу. З метою профілактики правопорушень та популяризації здорового та законослухняного способу життя працівниками ювенальної превенції області ініційовано та проведено 280 заходів іміджевого, інформаційного та превентивного характеру. У навчальних закладах та закладах відпочинку за поточний рік здійснено 1153 виступи та 878 – у засобах масової інформації.

Обласними, районними, міськими, селищними центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, комунальними установами об’єднаних територіальних громад, фахівцями із соціальної роботи проводились інформаційно-просвітницькі заходи, спрямовані на популяризацію здорового способу життя в рамках проведення акції “Відповідальність починається з мене”. Проведено 692 заходи, роботою охоплено 8889 осіб.

Також, з метою формування у суспільстві умов до оздоровчої рухової активності та здорового способу життя обласним Центром здоров’я був розроблений та розтиражований у кількості 1,5 тис. примірників методичний матеріал ”Рух – це здоров’я”, продовжується розповсюдження санітарного бюлетеня «Здоровий спосіб життя» в лікувально-профілактичних та навчальних закладах області, розроблені методичні рекомендації, пам’ятки, буклети щодо загартовування,  профілактики неінфекційних захворювань, тютюнопаління та наркоманії, надаються консультації з питань використання оздоровчої рухової активності.

Співробітниками обласного Центру здоров’я організовується регулярне проведення лекцій серед населення, виступи по радіо – та телебаченню з питань здорового способу життя, рухової активності та профілактики тютюнопаління та наркоманії, проводиться розміщення статей в друкованих засобах масової інформації.

Так, за оперативними даними протягом 2018 року:

– З питань здорового способу життя та рухової активності:

прочитано лекцій – 5422,

виступів по радіо – 95,

виступів по телебаченню – 102,

статей у пресі – 129 .

– З питань профілактики тютюнопаління:

прочитано лекцій – 1350,

виступів по радіо – 13,

виступів по телебаченню – 13,

статей у пресі – 25.

 – З питань профілактики наркоманій :

прочитано лекцій – 1101,

виступів по радіо – 11,

виступів по телебаченню – 26,

статей у пресі – 30 .

– З питань профілактики алкоголізму:

прочитано лекцій –  1262,

виступів по радіо – 24,

виступів по телебаченню – 7,

статей у пресі – 25.

З метою залучення молоді до систематичних занять фізичною культурою і спортом, формування у підростаючого покоління престижу військової служби та пропаганди здорового способу життя, виховання морально-психологічної стійкості та почуття патріотизму, щорічно проводяться районні та обласна спартакіади серед допризовної молоді. У звітному році в обласній спартакіаді взяли участь 23 команди.

Для подальшого розвитку фізичної культури і спорту організовуються спортивно – масові заходи, проводяться зустрічі збірних ветеранів району з місцевими командами. Для залучення широких верств населення проводяться змагання серед юнаків та дівчат, юніорів та юніорок, чоловіків та жінок, ветеранів, керівних працівників. Традиційно проводились заходи до Олімпійського дня. В навчальних закладах: Олімпійський урок, олімпійський тиждень, «Олімпійське лелеченя», ранкові зарядки, флеш-моби, зустрічі із збірниками України, виховні години щодо дотримання здорового способу життя.

 У 2018 році регіональним центом «Інваспорт», згідно з календарним планом, проведено такі заходи:обласні змагання та чемпіонати області серед спортсменів з усіх нозологій, в тому числі і з вадами розумового та  фізичного розвитку;I-IIетапи спартакіади «Повір у себе» серед спортсменів з усіх нозологій, в тому числі і з вадами розумового та  фізичного розвитку;обласні змагання до Дня захисту дітей;обласні змагання до Дня фізичної культури і спорту України;обласні змагання до Міжнародного Дня людей з інвалідністю.

У містах та районах області функціонує 13 Центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», 5 із них функціонують у новостворених ОТГ (планується ще відкриття одного центу в Олешинській ОТГ). У містах Старокостянтинів та Хмельницький створено центри, але ще не функціонують.

Також, в  області проведено моніторинг по забезпеченню населення центрами фізичного здоров’я населення  «Спорт для всіх»: міського населення – 55 4871 чол. та сільського – 69 224 чол. де працює 52 фахівця. Діяльність центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» на протязі 2018 року була зосереджена на створені сприятливих умов  для реалізації права громадян на заняття фізичною культурою і спортом та надання фізкультурно-оздоровчих послуг за місцем проживання та в місцях масового відпочинку, сприяння здійснення заходів спрямованих на популяризацію утвердження здорового та безпечного способу життя та культури здоров’я.

Переможці і призери змагань в особистому, командному заліку по видах спорту нагороджені медалями, грамотами регіонального центру «Інваспорт».

За результатами виступів I-II етапів спартакіади «Повір у себе» 3 спортсмени з вадами розумового і фізичного розвитку відібралися і прийняли участь у фінальних змаганнях Всеукраїнської Спартакіади «Повір у себе» з настільного тенісу, що відбувся 4-9 вересня 2018 року в м. Коблево (Миколаївська обл.) та вибороли 4 медалі, з яких 2 золоті та 2 бронзові.

Протягом травня-червня та у  вересні 2018 року у закладах загальної середньої освіти, районах, містах та об’єднаних територіальних громадах були організовані та проведені фізкультурно-оздоровчі,  спортивно-масові заходи, спортивні свята, присвячені відзначенню дня заснування Міжнародного олімпійського комітету та проведення всесвітнього Олімпійського дня в Україні, а саме:

– урочисті лінійки, олімпійські уроки «Діти – олімпійська надія України»,  спортивні змагання (учні 1-4 класів) «В країні Олімпії», виховні години «Здоровим бути – зі спортом дружити», «Спорт – сила, краса, здоров’я», футбольні турніри для учнів 5-7 класів, 8-11 класів, конкурс малюнків на асфальті серед учнів 1-4 класів «Я – майбутній олімпієць», виготовлення медалей учнями шкіл присвячених Олімпійському тижню, виставки малюнків на спортивну тематику, зустрічі з ветеранами спорту «Олімпійський рух: історія та сьогодення».

 Хмельницьким обласним центром фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” спільно з управлінням молоді та спорту Хмельницької ОДА у 2018 році було проведено 432 фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходів за місцем проживання та в місцях масового відпочинку населення серед всіх верств населення.

Особливої уваги заслуговує робота обласних  закладів позашкільної освіти, що працюють у напрямку фізичної культури та спорту.

Хмельницьким обласним центром фізичного виховання учнівської молоді протягом лютого-травня 2018 року було проведено ряд обласних спортивно-масових заходів:

спартакіада школярів Хмельницької області;

 проведено  фізкультурно-патріотичний фестиваль школярів «Козацький гарт – 2018»;

дитячі Спортивні ігри серед учнів закладів загальної середньої освіти області  “Старти надій – 2018”.

У змаганнях обласної Спартакіади взяли участь команди із 6 міст і 34 районів та об’єднаних територіальних громад області. В ІІІ етапі обласних зональних та фінальних змагань брали участь 2646 учнів, з них 1440 юнаків, 1206 дівчат.

На високому організаційному рівні проведені обласні зональні та фінальні змагання Спартакіади школярів у містах: Хмельницькому, Дунаївцях,  Старокостянтинові,  Ізяславі, Славуті, Кам’янець-Подільському.

У змаганнях серед учнів закладів загальної середньої освіти області  “Старти надій – 2018”  призові місця вибороли:

І місце – учні 7-х класів Шепетівський НВК №3;

ІІ місце – учні 7-х класів Старокостянтинівської ліцей ім. М.С.Рудяка;

ІІІ місце – учні 7-х класів Хмельницька ЗОШ І-ІІІ ст. №14.

Команда Шепетівський НВК №3 представляла Хмельниччину на Всеукраїнських змаганнях та посіла 2 місце.

В обласному фізкультурно-патріотичному фестивалі школярів «Козацький гарт» призові місця між собою поділили:

І місце – команда Хмельницького колегіуму ім. В. Козубняка;

ІІ місце – команда  Славутська ЗОШ І-ІІІ ступенів №3

ІІІ місце – команда  Деражнянська ЗОШ І-ІІІ ступенів героя України Івана Зубкова.

Команда Хмельницького колегіуму ім. В.Козубняка представляла Хмельниччину на Всеукраїнських змаганнях та посіла 21 місце.

Протягом лютого-квітня 2018 року була проведена обласна Спартакіада серед учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти  2018 року з видів спорту: легка атлетика, волейбол (юнаки і дівчата), баскетбол 3х3 (юнаки і дівчата), теніс настільний, футзал (юнаки).

У змаганнях обласної Спартакіади взяли участь команди 21 закладу професійно-технічної освіти. В ІІІ етапі обласних зональних та фінальних змагань брали участь 766 учнів, з них 457 юнаків, 309 дівчат.

Обласні зональні та фінальні змагання проводились на спортивних спорудах  закладів професійно-технічної освіти, до обслуговування  були залучені  суддівські бригади області з видів спорту. Хід змагань висвітлювався у пресі, по телебаченню та радіо.

За підсумками Спартакіади 2018 року в комплексному заліку переможцями та призерами стали:

І місце – ДНЗ «Хмельницький центр професійно технічної освіти сфери послуг»

ІІ місце – ВПУ №25. м. Хмельницького

ІІІ місце – Хмельницький професійний ліцей

В обласному етапі Всеукраїнських спортивних ігор серед учнів професійно-технічних навчальних закладів України «Козацька наснага»  прийняло участь 5 професійно-технічних навчальних закладів області та було залучено 40 учнів. Призові місця вибороли:

І місце – ДНЗ  «Волочиський промислово-аграрний професійний ліцей».

ІІ місце – Вище професійне училище №25 м. Хмельницького

ІІІ місце – Вище професійне училище №4 м. Хмельницького.

ДНЗ «Волочиський промислово-аграрний професійний ліцей» представляв Хмельницьку область на Всеукраїнських спортивних іграх серед учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

Хмельницьким обласним відділенням Комітету фізичного виховання та спорту МОН  спільно з управлінням молоді та спорту Хмельницької обласної державної адміністрації (фінансування заходу) протягом грудня 2017 року – травня 2018 року у містах Кам’янець-Подільський і Хмельницький проведено  обласну Універсіаду серед закладів вищої освіти типу: університет, академія, інститут 2018 року з таких видів спорту: баскетбол (жінки), баскетбол (чоловіки), волейбол (жінки), волейбол (чоловіки), теніс настільний (чоловіки, жінки), футбол (жінки), футбол (чоловіки).

Змагання проводилися на базах спортивних споруд Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка та Хмельницького національного університету.

У змаганнях за програмою обласної Універсіади взяли участь 7 закладів вищої освіти: Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Хмельницький національний університет, Національна академія державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія, Подільський державний аграрно-технічний університет, Хмельницький університет управління та права та Хмельницький кооперативний торговельно-економічний інститут.

Слід відмітити, що змагання за програмою обласної Універсіади серед закладів вищої освіти проведені на високому організаційному рівні, спортивні споруди відповідали вимогам техніки безпеки і медичним обслуговуванням, висококваліфіковані суддівські колегії працювали злагоджено, дотримуючись правил проведення з видів спорту.

У комплексному заліку обласної Універсіади серед вишів типу: університет, академія, інститут 2018 року, за найбільшою сумою очок, згідно Регламенту проведення змагань, місця розподілилися таким чином:

І місце  – Кам’янець – Подільський національний університет імені Івана Огієнка (ректор С. Копилов) – 2 520 очок;

ІІ місце – Подільський державний аграрно-технічний університет (ректор В.Іванишин) – 1 620 очок.

ІІІ місце – Хмельницький національний університет (ректор М. Скиба) – 1 590 очок;

ІV місце – Хмельницький університет управління та права (ректор О.Омельчук) – 1410 очок;

Vмісце  –   Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія (ректор І. Шоробура) – 870 очок.

VІ місце  – Хмельницький кооперативний торговельно-економічний інститут (ректор Л.Коваль) – 810 очок;

VІІ місце  –  Національна академія Державної прикордонної служби України імені Б.Хмельницького (ректор О.Шинкарук) – 300 очок.

У 2018 році було проведено низку заходів, спрямованих на популяризацію, утвердження здорового і безпечного способу життя та культури здоров’я, а саме: «Спорт для всіх у парках і скверах» активне дозвілля всіх верств населення на свіжому повітрі, «Спортивна зима» в період зимових канікул та Новорічних свят популяризація зимових видів спорту та пропаганда активного дозвілля дітей та підлітків на свіжому повітрі,  «Рух за ради здоров’я» з нагоди  Всесвітнього Дня здоров’я залучення всіх вікових груп до регулярних занять фізичною культурою та спортом, обласний турнір з волейболу серед ветеранів спорту присвячений Дню Героїв Небесної сотні,«Мама, тато, я спортивна сім’я» з нагоди Міжнародного дня сім’ї захід який спонукає батьків на особистому прикладі заохочувати дітей до систематичних занять фізичною культурою та спортом, зміцнення психологічних та емоційних стосунків в сім’ї шляхом об’єднання зусиль для досягнення спільних цілей, «Веселі старти» серед дошкільнят з нагоди Міжнародного дня захисту дітей, «Олімпійське літо» в оздоровчих таборах серед дітей та підлітків «Спорт для всіх – радість життя» серед людей похилого віку, який формує в них заохочення займатися фізичною культурою та спортом, «Спорт для всіх у кожному дворі» в рамках акції «Олімпійське літо» активне дозвілля  дітей та підлітків в канікулярний період за місцем проживання, «Школа плавання». популяризація здорового способу життя та навчання дітей плаванню, як однієї з життєво необхідних навичок, турнір з міні футболу серед молоді та тих хто був на обліку в наркологічному центрі з нагоди Міжнародного дню боротьби зі зловживанням наркотиків, формування здорового способу життя, відмова від вживання наркотиків, велопробіг «Вело Україна!» популяризація велосипеду, як екологічно чистого транспорту.

Обласним центром фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” продовжується робота по створенню нових груп фізкультурно-оздоровчої спрямованості для населення різного віку.

На реалізацію Національної стратегії з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація», яка схвалена Указом Президента України від 09 лютого 2016 року № 42/2016. Відповідно до наказу Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України  від 24.05.2018 № 109, Регламенту проведення Всеукраїнського забігу «Зелена миля 2018» у Хмельницькій області, з метою  популяризації фізичної культури та спорту, підвищення рухової активності та зміцнення здоров’я, залучення студентської молоді до регулярних занять фізичною культурою та спортом, пропаганди охорони навколишнього середовища засобами фізичної культури і спорту, піднесення олімпійських цінностей та ідеалів спорту як одного із засобів гармонійного розвитку людини з метою створення толерантного суспільства, поширення ідей гуманізму і виховання патріотизму проведено у Хмельницькій області 01 червня 2018 року Всеукраїнський забіг «Зелена миля 2018».

У Всеукраїнському забігу «Зелена миля 2018» взяло участь 5 вишів  області ( 200 осіб студентської молоді).

З метою залучення молоді до систематичних занять фізичною культурою і спортом, формування у підростаючого покоління престижу військової служби та пропаганди здорового способу життя, виховання морально-психологічної стійкості та почуття патріотизму, щорічно проводяться районні та обласна спартакіади серед допризовної молоді. У звітному році в обласній спартакіаді взяли участь 23 команди.

Відділами освіти, культури, молоді та спорту спільно з сільськими радами, районними ДЮСШ та ФСТ «Колос» систематично проводяться загальнодоступні фізкультурно-оздоровчі заходи у місцях масового відпочинку населення, а саме змагання з футболу, волейболу, міні-футболу, тенісу настільного, баскетболу, легкоатлетичні естафети  а також спартакіада серед державних службовців, депутатів сільських, селищних рад, працівників державних установ району та області.

В ДЮСШ області систематично до занять в групах з видів спорту залучаються діти-сироти, діти з малозабезпечених та багатодітних сімей, а також діти інших соціально-незахищених категорій.

В закладах освіти створені та функціонують секції і гуртки фізкультурно-спортивного спрямування з різних олімпійських та неолімпійських видів спорту.

У навчальних закладах проводилися комплексні багатоступеневі змагання, фізкультурно-оздоровчі та спортивно-масові заходи з метою залучення дітей та молоді, у тому числі дітей-інвалідів, до активних занять спортом; змагання з олімпійських та неолімпійських видів спорту; обласні спартакіади серед дитячо-юнацьких спортивних шкіл системи освіти з видів спорту; Спартакіади серед школярів Хмельницької області; обласні спартакіади серед учнів професійно-технічних навчальних закладів; участь учнів-спортсменів у Гімназіаді України та Всесвітній Гімназіаді з видів спорту; навчально-тренувальні збори; модернізувалися матеріально-технічні бази дитячо-юнацьких спортивних шкіл; проводяться щорічно фізкультурно-оздоровчі та спортивно-масові заходи до Дня фізичної культури і спорту, Олімпійського уроку.

Усього в ДЮСШ області системи освіти станом на 01 січня 2018 року культивується 29 видів спорту, у тому числі 23 олімпійських та 6 неолімпійських; працює 154 відділення, в яких займається 11720 учнів у 913 навчальних групах. Навчально-тренувальний процес забезпечують 399 тренерів-викладачів (штатних – 230), з них 214 мають фахову освіту,  за категоріями: вищу – 15,  першу – 38 та 70 – другу. У 8 ДЮСШ працює 16 Заслужених тренерів України.

Розроблено методичні рекомендації щодо загартовування, профілактики виникнення неінфекційних захворювань, тютюнопаління та наркоманії, надання консультацій з питань використання оздоровчої рухової активності.

Протягом 2018 року було проведено семінари-практикуми вчителів фізичної культури закладів загальної середньої освіти за темами: «Формування здоров’я збережувальних компетенцій учнів засобами фізичного виховання» «Удосконалення фахової майстерності вчителя фізичної культури на сучасному етапі». Також, співробітниками обласного Центру здоров’я проводяться заняття із педагогічними працівниками при проходженні курсів підвищення кваліфікації на базі Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти щодо організації проведення занять із учнями по формуванню здорового способу життя та пропаганди медичних знань. Також, співробітниками обласного Центру здоров’я проводяться заняття із педагогічними працівниками при проходженні курсів підвищення кваліфікації на базі Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти щодо організації проведення занять із учнями по формуванню здорового способу життя та пропаганди медичних знань.

З метою навчання вчителів фізичної культури та зацікавлених осіб новим варіативним модулям на базі Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти у продовж 2017-2018 років проведено наступні заходи:

науково-практичний семінар “Рухова активність – здоровий спосіб життя здорова нація” для методистів та директорів шкіл сприяння здоров’ю;

семінар-практикум Всеукраїнського проекту «Спортивний рух Олександра Педана «JuniorZ»;

семінар-практикум «Баскетбол у кожний навчальний заклад» за участі представників Федерації баскетболу України;

фестиваль «JuniorZ» для учнів закладів загальної середньої освіти міста Хмельницького (травень 2018 р.).

На офіційному сайті обласної державної адміністрації у рубриці стратегії «Новини» регулярно розміщуються інформаційні матеріали, що стосуються тематики рухової активності, здорового способу життя та заходи щодо популяризації серед населення занять фізичною культурою, тематичні матеріали, спрямовані на національно-патріотичне виховання, утвердження національно-патріотичної свідомості дітей і молоді, інформаційні матеріали про видатних спортсменів області.

Відповідна інформація поширена на офіційній сторінці у мережі Facebook.

Також, Департаментом охорони здоров’я здіснюється максимальне сприяння у розміщенні соціальної реклами в засобах масової інформації та на веб-сайті Департаменту щодо пропаганди здорового способу життя та переваг оздоровчої рухової активності серед населення області.

Реалізація Національної стратегії «Рухова активність — здоровий спосіб життя – здорова нація» забезпечила збільшення кількості громадян, які мають достатній рівень оздоровчої рухової активності, ведуть здоровий спосіб життя та характеризуються низьким ризиком розвитку неінфекційних захворювань, насамперед серцево-судинних.

Крім того, у 2018 році збільшилась кількість коштів, виділених з обласного бюджету  на розвиток галузі “фізична культура і спорт”, в тому числі на заходи щодо реалізації Національної стратегії «Рухова активність — здоровий спосіб життя – здорова нація».

Розпорядженням Хмельницької обласної державної адміністрації від 16.08.2018 року № 634/2018-р затверджено план обласних заходів на 2019 рік щодо реалізації Національної стратегії рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність-здоровий спосіб життя-здорова нація»