16.01.2019 — 10:30

Засідання Ради регіонального розвитку Городоцького району

15 січня  відбулося  засідання  Ради  регіонального розвитку Городоцького району під головуванням голови районної державної адміністрації  Олени Матвєйцевої та голови   районної ради Ольги Зелінської.

Участь у засіданні  взяли:  заступник голови обласної державної адміністрації Світлана Павлишина, депутат обласної ради Володимир Поворозник, керівники району, голови місцевих рад,  керівники підприємств, установ, організацій різних форм власності, депутати місцевих рад, старости, керівники територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, представники громадськості, політичних партій та засобів масової інформації.

Із вступним словом виступила голова районної державної адміністрації Олена Матвєйцева, яка закликала об’єднати  свої зусилля усіх гілок влади заради розвитку та процвітання рідного краю і всієї України, а також бути гідними наших предків, сучасних воїнів і патріотів, які віддали своє життя за свободу та незалежність нашої країни. Усі присутні вшанували пам’ять полеглих героїв хвилиною мовчання.

У своєму виступі Олена Тадеушівна відзначила важливу роль впровадження реформ на території нашого району. Це реформа місцевого самоврядування, яка полягає у децентралізації влади на місцях, реформа галузі охорони здоров’я, освіти, розвиток інфраструктури, тощо. А втілення в життя ряду  реформ було б неможливим без підтримки Президента України та  Кабінету Міністрів України.

У ході засідання було підведено підсумки впровадження реформи децентралізації  в районі та соціально-економічного розвитку Городоцького  району за період 2015-2018 років, окреслено перспективи його розвитку на 2019 -2021 роки.

З ґрунтовною доповіддю з цих питань виступила начальник відділу економічного розвитку районної державної адміністрації Євгенія Козютинська, яка інформувала про те, що у результаті комплексу проведених заходів владою району по децентралізації та розвитку реального сектору економіки досягнуто збільшення доходів загального фонду місцевих бюджетів району без врахування міжбюджетних трансфертів у 2,4 рази в порівняні до 2015 року.

У структурі доходів бюджетів району найбільшу питому вагу займає сплата податку з доходів фізичних осіб – це 52,9 %, сплата єдиного податку 20,6 %, плата за землю – 17,5%, акцизний збір – 5,0% та інші платежі займають – 3,9 відсотка. За 4 роки доходи податку з фізичних осіб зросли у 3,5 рази, спостерігається зростання і по інших платежах. Обсяги реалізації готової промислової продукції мають стійку динаміку зростання.

У районі успішно працює аграрна галузь. Усіма категоріями господарств району зібрано 33,9 тис. га зернових та зернобобових  культур, намолочено понад 228.( тонн зерна при середній урожайності 67,4 цнт/гектара. Уже закладено основу під урожай 2019 року. Зокрема, посіяно 15,8 тис. га озимих зернових культур, у тому числі 14,5 озимої пшениці, 0,6 озимого ячменю та 1,5 тис. га озимого ріпаку.

Щодо розвитку галузі тваринництва, то завдяки вкладенню приватних інвестицій відновлено роботу свинокомплексу на 4 тис. голів  в селі Бубнівка та молочно-товарну ферму в селі Остапківці куди завезено 328 голів нетелів з Німеччини. На сьогодні на відгодівлі 408 корів, створено 8 нових робочих місць. Це дало можливість збільшити виробництво м’яса у живій вазі на 78,4 тонни, виробництво молока збільшено на 1736 тонн.

Обсяги виробництва валової сільськогосподарської продукції щорічно зростають і у 2018 році досягли 474 млн. гривень. Обсяг виробництва продукції сільського господарства у розрахунку на 1 особу сільського населення у 2018 році склав 16717 гривень – 10 місце серед районів області.

Районна державна адміністрація та районна рада розглядають залучення вітчизняних та іноземних інвестицій, як основне джерело збільшення промислового, сільськогосподарського потенціалу району, розвитку сфери надання послуг та створення нових робочих місць. Так, за 4 роки підприємствами та організаціями району за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 844 млн. грн.. капітальних інвестицій. Головним джерелом фінансування капітальних інвестицій є власні кошти підприємств і організацій – це майже 70 %. Це дало змогу провести капітальні ремонти, придбати нове обладнання, провести модернізацію виробництва тощо.

На 1 особу залучено 5491 гривня капітальних інвестицій (без коштів державного бюджету) це 9 місце серед районів області.

Обсяг внесених з початку інвестування в економіку району прямих іноземних інвестицій на 1 січня 2019 року становив 5738 тис. дол.. США. На 1 особу залучено іноземного капіталу 122 дол. США. – це 3 місце серед районів області.

Інвестиції надійшли із 5 країн світу. Основними країнам-інвесторами є: Ізраїль – 66% (3811 тис. дол. США); Польща – 14% (789 тис. дол. США); Франція – 12% (699 тис. дол. США); Кіпр – 6% (320 тис. дол. США); Словаччина – 2% (120 тис. дол. США).

Продукція підприємств району реалізується і на міжнародних ринках. Так, за 2018 рік експортовано продукції на суму 5137 тис. дол.. США, що у 2,6 рази більше 2017 року та на 96% більше показників 2015 року. Експорт сьогодні проводять 7 підприємств району.

Імпортовано продукції в район в 2018 році на суму 638,6 тис. дол.. США, приріст до 2017 року 6%,  а до 2015 року 72,№ відсотка. Сальдо зовнішньо торгівельного балансу щорічно позитивне і в 2018 році склало 4498,4 тис. дол. США.

Стабільно працює і будівельна галузь. У 2016 році  відбувся ріст обсягів будівництва завдяки участі будівельних підприємств у будівництві фортифікаційних споруд на сході країни. Гарними темпами в районі зростає показник по введенню в експлуатацію житла. Так  у 2018 році введено в експлуатацію 5491 кв. метрів житла, що на 6,3 % більше 2017 року та на 80% більше 2015 року.

В м. Городок введено в експлуатацію першу чергу п’ятиповерхового будинку по вул. Миру (приватна фірма «Діта» м. Хмельницький).

Щодо показників соціальної сфери, то середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника за січень-грудень 2018 року склала 7350 грн. і до 2017 року приріст становить 1233 грн., або 20,1 відсотка.

Заборгованість із заробітної плати на території району  відсутня.

Крім того, начальник відділу економічного розвитку більш детально зупинилася на найбільш значимих об’єктах,  збудованих за період 2015-2018 років, кошти на які вдалося залучити районній владі.

 

1.Галузь охорони здоров’я. У 2015 році було відновлено будівництво лікувального корпусу на 120 ліжкомісць в  м. Городок – загальна кошторисна вартість об’єкту 52,8 млн. гривень. Кошти на будівництво залучались з державного фонду регіонального розвитку .

Об’єкт майже готовий до введення в експлуатацію. Будівельні роботи повністю завершені, йде до завершення придбання медичного обладнання. Введення цього об’єкту значно покращить надання медичних послуг 2 рівня жителям Городоччини.

За кошти обласного бюджету (1479,9 тис. грн.) придбано лапараскопічну стійку, а за кошти районного бюджету (1947,7 тис. грн..) комплекс обладнання для лапараскопічного втручання, що дозволяє хірургам на більш професійному рівні проводити оперативні втручання.

За спонсорські  кошти проведено перекриття хірургічного, інфекційного, кардіологічного, терапевтичного, гінекологічного    відділень центральної районної лікарні.

За кошти районного бюджету та спонсорські  кошти проведено заміну вікон, дверей на енергозберігаючі у всіх відділеннях центральної районної лікарні та приміщення поліклініки.

За кошти обласного бюджету в сумі 500 тис. грн.. та районного бюджету   в сумі 792,8 тис. грн. збудовано блочно-модульну котельню на твердому паливі для центральної районної лікарні.

Введення в експлуатацію даної котельні дає значну  економію бюджетних коштів. Якщо у 2015 році за використання природного газу для опалення було використано більше 1216,3 тис. грн. то на закупівлю дров  витрачається 680 тис. грн., економія коштів майже в 2 рази.

За 4 роки за кошти районного бюджету для ЦРЛ та РЦПМСД придбано 3 санітарних автомобілі. У 2018 році за кошти районного бюджету в сумі 999,2 тис. грн. проведено утеплення та заміну покрівлі стоматологічного відділення ЦРЛ та приміщення бухгалтерії.

За спонсорські кошти проведено реконструкцію будівлі стерилізаційного відділення. У 2016 році відкрито Кремінянську  амбулаторію загального практики сімейної медицини.

2.Галузь освіти. За кошти ДФРР в сумі 1135,3 тис. грн. та районного бюджету в сумі 113,5 тис. грн. проведено утеплення фасадів ЗОШ І ступеня в м. Городок.

З державного бюджету в район для забезпечення якісної загальної освіти «Нова українська школа» надійшло 293 тис. гривень.

За кошти обласного бюджету в сумі 1280 грн. та районного бюджету в сумі 1725, 4 тис. грн. проведено капітальний ремонт шатрової покрівлі та фасадів старого корпусу ЗОШ І-ІІІ ст. №2 в м. Городок.

Придбано для шкіл району 2 шкільних автобуси за обласний бюджет в сумі 1988 тис. грн.. та районний бюджет 510 тис. гривень.

За кошти районного бюджету в сумі 69,8 тис. грн.. придбано інтерактивний стрілецький стимулятор «Шкільний тир» для ЗОШ №4 м. Городок.

За кошти державного та обласного бюджетів придбано обладнання для оснащення кабінетів хімії, фізики, математики – це школи м. Городок та с. Лісоводи.

За кошти районного бюджету проведено ремонт системи опалення «Елекротропік» в Жищинецькій ЗОШ.

Придбано твердопаливні котли та генератори для Курівського НВК, Бедриковецької ЗОШ, ДНЗ с. Левада та Чорниводи.

За кошти державного та районного бюджетів на паритетних умовах збудовано міні футбольне поле зі штучним покриттям в м. Городок ЗОШ №4 – 1435,2 тис. гривень.

3.Інфраструктура. За кошти державного, районного, сільського бюджетів в районі відновлено 36,3 км дорожнього полотна.

Проведено ремонт окремих ділянок дороги Варівці-Новий Світ-ст. Вікторія до с. Підлісний Олексинець – 547 тис. гривень.

Поточний середній ремонт дороги Р 50 Ярмолинці-Сатанів 10,8 км м. Городок та с. Кремінна.

Капітальний ремонт комунальних вулиць смт. Сатанів  Комарова і Горького кошти ДФРР 2015 рік – 2078,1 тис. грн., 230,9 тис. грн.. селищний бюджет.

Поточний середній ремонт відрізка дороги Чернелівка-Городок-Смотрич в межах населеного пункту с. Бедриківці.

Поточний середній ремонт під’їзної дороги до с. Кузьмин, поточний середній ремонт дороги до с. Немиринці.

За кошти інвестора ТОВ «Мрія Поділля Фарм» проведено ямкові ремонти під’їзних доріг до сіл Шишківці, Скіпче, Сирватинці, Карабчіїв, Веселець.

4.У районі за кошти обласного, районного та сільських бюджетів, спонсорських коштів вирішується надто болюче питання для жителів населених пунктів – це реконструкція та будівництво зовнішніх мереж водопостачання. За 2015-2018 роки вдалося збудувати та відновити 23,3 км водомереж.

Зокрема: проведено будівництво артезіанської свердловини в м. Городок, вул. Ткачука – районний  бюджет – 597,8 тис. гривень, будівництво артезіанської свердловини в с. Пільний Олексинець:  обласний бюджет – 632,2  тис.грн. та 144,5 тис.грн.- сільський.

Проведено реконструкцію мереж водопостачання у с. Кремінна протяжністю 1,6 км  заи кошти  обласного  бюджету –  817,8 тис. гривень.

Реконструкція мереж водопостачання с. Куманів – обласний бюджет 2710,6 тис. грн., 105,4 тис. грн. – сільський бюджет, сіл Карабчіїв, Бедриківці, Варівці – спонсорські кошти та сільський бюджет.

Будівництво артезіанської свердловини у  с. Басівка – районний бюджет 200 тис. грн. та 197 тис. грн. –  сільський бюджет.

Реконструкція системи водопостачання с. Балакири – 200,0 тис. грн. районний бюджет.

Встановлення водонапірної вежі та відновлення водогонів 6,78 км в с. Тростянець:  753,5 тис. грн. –  сільський бюджет.

Залучено в район і грантові кошти з Європейського Союзу.

Створено два обслуговуючих сільськогосподарських кооперативи в с. Курівка «Перспектива – К» та с. Купин «Купинчанка – 2015». За грантові кошти в сумі 80 тис. дол.. США реалізовано по 3 мікропроекти.

Під час засідання голова районної ради Ольга Зелінська прозвітувала про роботу апарату та депутатського корпусу районної ради за 2015-2018 роки.

Своїми успіхами та досягненнями поділився Сатанівський селищний голова Альберт Собков, який докладно розповів про успіхи та реалізовані проекти на території Сатанівської об’єднаної територіальної громади  за три роки існування громади.

У своєму виступі він акцентував увагу на перспективах розвитку Сатанівської  курортної зони, на наявності цінних бальнеологічних ресурсів і пам’яток історії та архітектури, які необхідно зберегти.

Заступник міського голови Сергій Літвінчук доповів про проведену роботу та перспективні плани розвитку  Городоцької міської об’єднаної громади.

Заступник голови обласної державної адміністрації Світлана Павлишина передала вітання учасникам засідання Ради регіонального розвитку від голови обласної державної адміністрації Вадима Лозового та зазначила, що Хмельниччина лідирує в Україні по впровадженню у життя реформи місцевого самоврядування  та децентралізації влади на місцях.

Світлана Андріївна відмітила, що на Городоччині успішно реалізується реформа медичної галузі і є перспектива впровадження якісно нової  сільської медицини, адже сьогодні вже будується дві нових амбулаторії у селах Пільний Олексинець та Купин Городоцького району. А це – якісне медичне обслуговування сільського населення,  нові робочі місця, нові автомобілі швидкої допомоги, тощо.

Крім того, заступник голови обласної державної адміністрації розповіла про основні пріоритетні напрямки роботи, які втілюватимуться у життя на обласному рівні. Це – відновлення роботи аеропорту, будівництво обласної дитячої лікарні та продовження будівництва  і  ремонт доріг.

На завершення зустрічі голова районної державної адміністрації Олена Матвєйцева представила Перспективний план розвитку Городоцького  району на  період 2019-2021 років  та зазначила, що цей план буде обговорюватися, доповнюватися, коректуватися за пропозиціями усіх жителів  району.

«Адже усі разом маємо працювати на результат  і реалізувати  ті проекти, які покращать життя  наших громадян, забезпечать  соціально-економічний та культурний розвиток нашого краю, що і є головною  метою  нашої спільної роботи» – підсумувала голова райдержадміністрації.

Під час заходу до уваги присутніх було представлено слайди, що характеризували стан соціально-економічного розвитку району, в тому числі Сатанівської селищної та Городоцької  міської об’єднаних територіальних громад, а також продемонстровано відеофільм «Городок з висоти пташиного польоту».

За матеріалами Городоцької РДА